Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Today Press του Σαββάτου
«Προσωπική μου άποψη που έχω εκφράσει ξανά, είναι ότι Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί μέσα από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά μέσα από τα δικαστήρια. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί ψύχραιμες κινήσεις. Κακώς συγχέεται η όποια πολιτική προέκταση με την ουσία της υπόθεσης. Η κοινωνία ζητάει δικαιοσύνη για τα θύματα, για τις ψυχές που χάθηκαν», δηλώνει στην Today Press ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφερόμενος στην υπόθεση των Τεμπών.
O Kωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στην εφημερίδα μας για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιό του και τις τελευταίες εξελίξεις μετά από το παγκόσμιο συνέδριο ΑΙ που έλαβε χώρα στη γαλλική πρωτεύουσα.
Βάσει των πρόσφατων δηλώσεών σας, το Κτηματολόγιο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Δεδομένων των επανειλημμένων καθυστερήσεων στο παρελθόν, ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυτή τη φορά;
Πράγματι, στο τέλος του 2025, η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο. Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη του έργου, φτάνουμε στο σημείο όπου η αγορά ακινήτων θα λειτουργεί με ενιαίους και διαφανείς κανόνες. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη χωρίς Κτηματολόγιο, αλλά τώρα υλοποιείται μια εμβληματική μεταρρύθμιση, αποτέλεσμα της δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου φέρνει πολυδιάστατα οφέλη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά ακινήτων: μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές, ευκολότερες και ταχύτερες μεταβιβάσεις, προσέλκυση επενδύσεων, και αποτελεσματικότερη προστασία περιουσίας και δικαιωμάτων.
Το Κτηματολόγιο δεν είναι μια εκκρεμότητα χρόνων, αλλά το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτιστεί μια διαφανής και δυναμική αγορά ακινήτων, ανοίγοντας νέους δρόμους για την πρόοδο της Ελλάδας. Και επιτρέψτε μου να πω ότι το να μπει σε τάξη η ιδιοκτησία βρίσκεται στον πυρήνα της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Βέβαια, για την ολοκλήρωσή του απαιτείται και θέλω να το τονίσω αυτό, η ολοκλήρωση πολλών παράλληλων project – της ψηφιοποίησης των αρχείων, της κτηματογράφησης στο σύνολο της επικράτειας, αλλά και της ένταξης όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κτηματολογίου σε ψηφιακό περιβάλλον.
Μια σημαντική νίκη που πετύχαμε πρόσφατα τόσο για την επιτάχυνση στην ολοκλήρωση πράξεων, όσο και για την περαιτέρω ψηφιακή αναβάθμιση του φορέα, έχει να κάνει με την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, μετά από νόμο που φέραμε τον Σεπτέμβριο του 2024. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός νομικού ελέγχου μειώθηκε από τις 3 ώρες σε μόλις 10 λεπτά, το κόστος μειώθηκε δραστικά, ενώ καταγράφουμε και υπερδιπλασιασμό στην παραγωγικότητα των πράξεων που ολοκληρώνονται ανά εβδομάδα.
Η Microsoft συμπεριέλαβε μάλιστα την περίπτωση του Ελληνικού Κτηματολογίου ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, ακριβώς για τη χρήση αυτού του ψηφιακού εργαλείου. Αυτή η αναγνώριση από μια εταιρεία-κολοσσό στον χώρο, είναι απόδειξη ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί τεχνολογικά. Με τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει αυτή η τεχνολογία και τη σωστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, πιστεύω ακράδαντα ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να κάνουμε πράξη αυτό που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ονόμασε την πιο σημαντική αθέατη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης.
Η εφαρμογή Price Map, η οποία στοχεύει στην παροχή διαφάνειας στις τιμές των ακινήτων, αναμένεται να παρουσιαστεί το 2025. Πώς θα διασφαλίσετε την ακρίβεια των δεδομένων που θα παρέχει η εφαρμογή, δεδομένων των διαφορών μεταξύ αγγελιών και πραγματικών τιμών συναλλαγών στην αγορά ακινήτων;
Όπως είχαμε δεσμευτεί, το Price Map θα είναι το πρώτο νέο ψηφιακό εργαλείο που θα παρουσιάσει το Κτηματολόγιο μέσα στο προσεχές τρίμηνο. Πρόκειται για μια καινοτομία που θα παρέχει πρόσβαση στις πραγματικές τιμές συναλλαγής για ολόκληρη την κτηματογραφημένη επικράτεια, δίνοντας στους πολίτες ένα αξιόπιστο μέσο εκτίμησης της εμπορικής αξίας των ακινήτων.
Μέχρι σήμερα, οι αγοραστές βασίζονταν κυρίως σε αγγελίες, που συχνά δεν αντανακλούσαν τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Με το Price Map, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διαφάνεια στις αγοραπωλησίες ακινήτων, βελτιώνοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της αγοράς. Κάθε πολίτης θα μπορεί να βλέπει τις πραγματικές τιμές πώλησης ακινήτων ανά περιοχή και χρονική περίοδο.
Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά,που οι πολίτες αποκτούν το εργαλείο που τους αξίζει για να πάρουν ενημερωμένες και δίκαιες αποφάσεις στην αγορά ακινήτων. Και είναι αυτή ακριβώς η διαφορά την οποία αναφέρετε που στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε.
Αναφορικά με την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, η κυβέρνηση δέχτηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική επιτροπή. Ποιο είναι το βασικό κίνητρο πίσω από αυτή την απόφαση;
Το βασικό κίνητρο πίσω από κάθε απόφαση της Κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών είναι ένα και μοναδικό και είναι αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή κ. Λεκκάκου: το να πέσει άπλετο φως και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Προσωπική μου άποψη που έχω εκφράσει ξανά, είναι ότι Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί μέσα από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά μέσα από τα δικαστήρια. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί ψύχραιμες κινήσεις. Κακώς συγχέεται η όποια πολιτική προέκταση με την ουσία της υπόθεσης. Η κοινωνία ζητάει δικαιοσύνη για τα θύματα, για τις ψυχές που χάθηκαν.
Ο Πρωθυπουργός είπε και σωστά, ότι ως Νέα Δημοκρατία δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε θεσμική διαδικασία που οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή την απόδοση ευθυνών.
Πώς απαντάτε στην κριτική ότι η παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόλις ξεκινήσει η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής και όχι νωρίτερα, είναι μια στρατηγική κίνηση της κυβέρνησης για να δείξει ότι δεν παρεμβαίνει στη δικαστική διαδικασία;
Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, και δεν υπάρχει κάποια στρατηγική κίνηση πίσω από την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου, όταν ξεκινήσει τις διαδικασίες της η Προανακριτική Επιτροπή.
Απεναντίας, είναι δείγμα του ότι γίνεται σεβαστή η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και λαμβάνεται κάθε μέτρο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεμπόδισή της. Γι’ αυτό ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη στιγμή παραίτησής του. Αυτή η ενέργεια αποτελεί ουσιαστική τήρηση των κανόνων και όχι κάποια πολιτική στρατηγική, επιβεβαιώνοντας ότι η πίστη μας στον διαχωρισμό των εξουσιών παραμένει ακλόνητη.
Γιατί, κατά την άποψή σας, η αίσθηση περί συγκάλυψης στην κοινωνία παραμένει έντονη, παρά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες;
Γιατί ο κόσμος, οι πολίτες που μαζεύτηκαν στους δρόμους σε τόσες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και καλά έκαναν, το έκαναν έχοντας ένα αίτημα. Την απόδοση δικαιοσύνης. Όμως, οι πολίτες δεν περιμένουν η απόδοση δικαιοσύνης να γίνει μέσα από κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία ή από κάποια Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή που αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε κομματική αντιπαράθεση. Οι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη πρώτα και κύρια από τα δικαστήρια.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεκινήσει η δίκη. Και αυτό ακριβώς θα γίνει, αφού ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία και κλείσει ο φάκελος του εφέτη ανακριτή. Εμείς από μεριάς μας φροντίσαμε να μην χρειαστεί μια τέτοια υπόθεση να πάει σε βούλευμα, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να καθυστερήσει η έναρξη του ακροατηρίου άλλους έξι μήνες, επιταχύναμε δηλαδή συνολικά τη διαδικασία εκδίκασης, νομοθετήσαμε για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών σιδηροδρόμων ώστε να διευκολύνουμε την δικαστική έρευνα.
Από εκεί κι έπειτα, είναι σαφές ότι αν η εικόνα της έρευνας που αποκόμισαν οι πολίτες τα τελευταία δύο χρόνια εξαντλείται σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων κοιτάζουν πώς θα αποφέρουν πολιτικό κόστος στον αντίπαλο και σε αποσπασματικό οπτικοακουστικό υλικό που διαρρέεται από τη δικογραφία, προφανώς και δεν θα είναι καλυμμένο το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Σε κάθε περίπτωση, τις απαντήσεις θα τις δώσει η Δικαιοσύνη.
Επιστρέψατε πριν από λίγα 2ωρα από το Παρίσι, όπου διεξήχθη το παγκόσμιο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας;
Η παρουσία μας στο παγκόσμιο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Γαλλία αποδεικνύει ξεκάθαρα τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργού συνδιαμορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα, δεδομένου ότι είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μια συνεκτική εθνική στρατηγική και μία από τις επτά που επιλέχθηκαν για την πρωτοβουλία «AI Factory».
Επιπλέον, η συμμετοχή μας ανέδειξε τις σημαντικές επενδύσεις ξένων εταιρειών, οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει ή δρομολογούν μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων και data centers στη χώρα, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε πρακτικά παραδείγματα επιτυχούς εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στις δημόσιες υπηρεσίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σύστημα AI του Ελληνικού Κτηματολογίου, το οποίο, έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά τους χρόνους αξιολόγησης συμβολαίων από 1-2 ώρες σε μόλις 10 λεπτά και να περιορίσει το κόστος κατά 99%, καθιστώντας το παράδειγμα αυτό πρότυπο ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας.
Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε ως χώρα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων, όπως αυτές που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων.
Συνολικά, η συμμετοχή μας μαζί με τον Δημήτρη Παπαστεργίου στο συνέδριο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια «επανάσταση παραγωγικότητας» και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την ενεργή διαμόρφωση του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.