Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ελλάδα παρουσίασε στο «AI Action Summit» στο Παρίσι ένα επιτυχημένο case study ψηφιακού μετασχηματισμού, που αφορούσε την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στον νομικό έλεγχο των συμβολαίων του Κτηματολογίου. Το έργο αυτό, που αναδείχθηκε από τη Microsoft ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού, βελτίωσε ριζικά τη λειτουργία του Κτηματολογίου, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο και το κόστος διεκπεραίωσης των πράξεων.
Από τον Σεπτέμβριο του 2024, ο ψηφιακός βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης του Κτηματολογίου “εκτόξευσε” την παραγωγικότητα της ΑΙ, από 5.500 σε 13.500 πράξεις την εβδομάδα, συμβάλλοντας στη διευθέτηση 450.000 εκκρεμών υποθέσεων. Χωρίς την ΑΙ, το Κτηματολόγιο θα είχε φτάσει σε 700.000 εκκρεμότητες, καθιστώντας ανασφαλείς τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Επιπλέον, ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώθηκε κατά 90% (από 1-2 ώρες σε 10 λεπτά), ενώ το κόστος έπεσε από 15 ευρώ σε μόλις 0,11 ευρώ (99% μείωση).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, το έργο συνεχίζεται, με στόχο έως το τέλος του 2025 να υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό και ψηφιοποιημένο Κτηματολόγιο.
Όπως, άλλωστε, είχε δηλώσει πρόσφατα στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Today Press, “Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουµε ως χώρα πως µπορούµε να αξιοποιήσουµε την τεχνητή νοηµοσύνη για την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας της δηµόσιας διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα βρισκόµαστε στην πρώτη γραµµή των παρεµβάσεων για τον περιορισµό των αρνητικών επιπτώσεων, όπως αυτές που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων.
Συνολικά, η συµµετοχή µας µαζί µε τον ∆ηµήτρη Παπαστεργίου στο συνέδριο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί ένα σηµαντικό βήµα προς µια «επανάσταση παραγωγικότητας» και επιβεβαιώνει τη δέσµευσή µας για την ενεργή διαµόρφωση του µέλλοντος της τεχνητής νοηµοσύνης στην Ευρώπη.