Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα ipaper
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Παράκρουση, παρακμή, ισοπέδωση. Οι δημόσιες παρεμβάσεις ανώτερων και ανώτατων λειτουργών της Δικαιοσύνης, είτε δια συνεχόμενων ανακοινώσεων είτε ακόμη και με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) πέραν της παραβίασης της μυστικότητας της ανάκρισης (αρ 241 ΠΚΔ) και της κατ΄ επέκταση ισοπέδωσης των δικαιωμάτων κατήγορων και κατηγορουμένων, διασύρουν τη δικαστική λειτουργία, τον τρίτο εκ των πυλώνων σύνταξης της Πολιτείας (Σύνταγμα αρ. 26), διαβρώνουν το κοινωνικό θεμέλιο οδηγώντας ευθεία στον γκρεμό την έρευνα για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας στον Ευαγγελισμό Τεμπών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Πλέον, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σ. Μπακαϊμης έχει μηνυθεί από συγγενείς των θυμάτων, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σ. Καλογήρου θεωρεί ότι ο γιός της έπεσε θύμα του «κακόψυχου αφεντικού», η προϊσταμένη ιατροδικαστής Ρ. Λεοντάρη που έχει εξετάσει τις σορούς ή ό,τι απέμεινε των νεκρών του δυστυχήματος ζητεί εξαίρεση από την έρευνα για τον γιο της εισαγγελέως και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη, η μόνη υπεύθυνη να απαιτήσει τη σιωπή των προηγούμενων και τον πειθαρχικό τους έλεγχο, εκδίδει τη μια ανακοίνωση πίσω από την άλλη απαντώντας ακόμη και σε πολιτικές τοποθετήσεις, όπως εκείνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου. Σε όλο αυτό, μη ξεχνάμε και την πρόσφατη ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Κλάπα, η οποία ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει σε ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού, σχετικά με το ανακριτικό έργο για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων εκτιμήσεων όπως και των προσωπικών τους στοιχείων εκθέτει πρωτίστως τους ίδιους σε πλείστους όσους κινδύνους αφού για παράδειγμα η κ. Καλογήρου ασκεί δικαστικό έλεγχο στο σύνολο της περιφερειακής της ενότητας (δικαστήρια, υπηρεσίες, φυλακές κτλ) παρεμβαίνοντας κατά το δοκούν σε όσες υποθέσεις κρίνει ύποπτες.
Ο Χάρτης Δεοντολογίας
Βάσει του Κεφαλαίου 3 («Ακεραιότητα») του Χάρτη Δεοντολογίας των υπηρετούντων στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη «ο δικαστικός και εισαγγελικός λειτουργός έχει υποχρέωση επαγγελματικής εχεμύθειας σε σχέση με απόρρητες πληροφορίες ή προσωπικά δεδομένα που έχουν τεθεί υπόψη του στο πλαίσιο της δίκης ή κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας». Εν προκειμένω η μεν προϊσταμένη της εισαγγελίας Λάρισας με την ανάρτηση της: «εσείς που με πετάξατε στα βουνά με τα άγρια ζώα καθώς και το κακόψυχο αφεντικό σας, άραγε τι τέλος θα έχετε…», υπονοεί τη διάπραξη εγκληματικής ενέργειας από γνωστά σε εκείνη πρόσωπα και με γνωστές σε εκείνη μεθόδους εντεταλμένων εκτελεστών. Η δε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η οποία την επόμενη μέρα, στις 20 Φεβρουαρίου, την κάλεσε να καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών της, αποκάλυψε σε δεύτερη ανακοίνωση ότι προηγήθηκε μεταξύ τους συζήτηση, ενώ ζήτησε από πολιτικούς να μη συσχετίζουν τον θάνατο του 39χρονου ψυχολόγου με τα «Τέμπη», παρότι δεν έχει ξεκινήσει καν η προανάκριση.
Αυτοσυγκράτηση
Επίσης, στο 7ο Κεφάλαιο («Αυτοσυγκράτηση») του Χάρτη τονίζεται ότι «ο δικαστικός και εισαγγελικός λειτουργός, όπως κάθε πολίτης, έχει το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια τη γνώμη του» αλλά «με σύνεση, μετριοπάθεια και διακριτικότητα για να μη θίγεται το κύρος της Δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας, στην ανεξαρτησία, αμεροληψία και ακεραιότητα του θεσμού».
Για δε τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (στο ίδιο κεφάλαιο) πρέπει να επιδεικνύει «ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση τους λόγω της διάρκειας των αναρτήσεων καθώς και της δυνατότητας ταχύτατης διάδοσης σε ευρύτατο κύκλο προσώπων». Περαιτέρω απαιτείται να έχει «πλήρη επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν από τις τεχνολογικές δυνατότητες ταυτοποίησης, διασταύρωσης, απεριόριστης διατήρησης και περαιτέρω επεξεργασίας των δεδομένων περιεχόμενου αλλά και των δεδομένων επικοινωνίας του, από εξουσιοδοτημένους ή μη εξουσιοδοτημένους τρίτους χωρίς τη συναίνεση του».
Δημόσια πρόσωπα
Το οξύμωρο είναι ότι ενώ για λόγους προστασίας και διασφάλισης του απορρήτου δεν ανακοινώνονται τα ονόματα των εισαγγελέων και δικαστών στους οποίους ανατίθενται έρευνες, στην υπό διαμόρφωση – από διετίας – δικογραφία των «Τεμπών» με τους 57 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες, τους 43 κατηγορούμενους, τις ανολοκλήρωτες πραγματογνωμοσύνες και τις πολιτικές προεκτάσεις επί των οποίων πρόκειται για δεύτερη φορά να ασχοληθεί προσεχώς η Βουλή, οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί κυκλοφορούν περίπου ως… δημόσια πρόσωπα ενώ καθημερινώς νέα στοιχεία της – κατά τα άλλα μυστικής – ανάκρισης διακινούνται εν είδη φέιγ βολάν. Αν και εφόσον ξεκινήσει η δίκη, εξυπακούεται ότι οι διάδικοι θα προβάλλουν αμέσως ζητήματα ακυρότητας. Αυτή τη φορά, τα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κορυφή και κατατρέχουν όλη τη ραχοκοκαλιά της πολύπαθης Δικαιοσύνης.