Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα ipaper
Υπάρχει πάντοτε μια κομβική στιγμή στο βίο κάθε κυβέρνησης, που ό,τι και αν ακουστεί για εκείνην, όσο τραβηγμένο, όσο ακραίο, όσο απίστευτο και αν είναι, η κοινωνία είναι έτοιμη να το αποδεχθεί.
Συνήθως, εκείνη τη στιγμή, η κοινωνία είναι έτοιμη να εμπιστευθεί μίαν άλλη πολιτική δύναμη, μίαν άλλη πολιτική πρόταση.
Στην Ελλάδα του 2025, συμβαίνει το εξής παράδοξο:
Η κοινωνία, μοιάζει ικανή να πιστέψει ό,τι και αν ακούγεται ή υπογείως υπονοείται για την κυβέρνηση, χωρίς όμως -αν συμμεριστούμε το σύνολο των δημοσκοπικών ευρημάτων- να έχει οποιαδήποτε διάθεση να ακουμπήσει τις ελπίδες της σε κάποιον άλλο πολιτικό φορέα.
Το δίπολο «σύστημα – αντισύστημα», έτσι όπως αποτυπώνεται στις έρευνες μέτρησης της κοινής γνώμης, ουδείς γνωρίζει αν θα ήταν όμοιο σε συνθήκες κάλπης αφού οι εθνικές εκλογές -επισήμως- απέχουν, ενώ η επερχόμενη μαύρη επέτειος του δυστυχήματος των Τεμπών δικαίως φορτίζει την κοινή γνώμη, καθώς όλα τα ερωτήματα της τελευταίας διετίας παραμένουν αναπάντητα.
Οι οβιαδιακές μεταλλάξεις της κυβερνητικής ρητορικής που τη μια «σκύβει το κεφάλι στη μάνα Καρυστιανού» και «θα έβγαινε στους δρόμους αν δεν διέθετε Υπουργικό θώκο», και την άλλη φωνάζει «ως εδώ» και χαρίζει στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου όποιον κατέβει στις διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου, έχουν ζαλίσει ακόμη και τον πυρήνα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή η κυβερνητική κρίση έχει μετατραπεί και σε κρίση θεσμών, με την αχρείαστη φλυαρία δικαστικών λειτουργών να επιτείνει τη σύγχυση.
Το Μαξίμου δείχνει να γνωρίζει καλά πως τα «παλιά κόλπα» ενός ανασχηματισμού δεν αρκούν από μόνα τους να αναστρέψουν το κλίμα. Η κοινωνία δεν περιμένει πια απαντήσεις, αλλά τις απαιτεί.
Η Δικαιοσύνη, προφανώς, έχει τους δικούς της χρόνους, που δε συμβαδίζουν με την «ταχύτητα» της εποχής του tik tok.
Το μέλλον όμως θα το κρίνει η γενιά του tik tok. Και αυτό θα πρέπει όλοι να το σταθμίσουν στις μελλοντικές τους επιλογές!