Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
Με το πολιτικό θερμόμετρο ήδη στο “κόκκινο” και την κυβέρνηση να επιχειρεί, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, μία κλιμακούμενη πολιτική «αντεπίθεση» διαμηνύοντας ότι πλέον “καμία κατασυκοφάντηση, ακόμη και έμμεση, δεν θα μένει αναπάντητη” και καταλογίζοντας ευθέως στην αντιπολίτευση επιδίωξη “αποσταθεροποίησης” της χώρας, ξεκινά από σήμερα ένα δεκαήμερο πυκνών εξελίξεων με ορόσημα στο κοινωνικό, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Και με ορίζοντα την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή, στις 5 Μαρτίου ή μία πρόταση δυσπιστίας εφόσον η αντιπολίτευση προχωρήσει στην κατάθεσή της.
Σε κάθε περίπτωση, κομβικό σημείο και για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν τα συλλαλητήρια της Παρασκευής που αναμένονται μαζικά, καθώς το συλλογικό τραύμα της τραγωδίας των Τεμπών παραμένει ανοιχτό στην κοινωνία, μεγάλο τμήμα της οποίας εμφανίζεται να συμμερίζεται τα περί «συγκάλυψης”.
Η κυβέρνηση αποδίδει αυτό το κλίμα στο ότι “ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει παραπλανηθεί από μία σειρά από ψέματα της αντιπολίτευσης» και εντείνει την δική της επιχειρηματολογία για να αποκρούσει κατηγορίες και “χυδαιότητες”, αλλά και για να προβάλει το δικό της «κατηγορώ» περί «εργαλειοποίησης» και “εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου” από την αντιπολίτευση.
Το μήνυμα μάλιστα που στον απόηχο και της υπόθεσης του Βασίλη Καλογήρου, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι σαφές: «Πρέπει να μπει ένα όριο στην χυδαιότητα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε άλλο στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα χωρίς στοιχεία και δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο».
Οι υπαινιγμοί περί ενδεχόμενης συσχέτισης της υπόθεσης αυτής με την κυβέρνηση, αποτέλεσαν θρυαλλίδα για το ξέσπασμα και του ίδιου του πρωθυπουργού που αποτυπώθηκε στην φράση «αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα».
Η κυβέρνηση θέλει πάντως να κρατήσει χαμηλούς τόνους για τις συγκεντρώσεις, δίνει έμφαση στην αποφυγή οποιασδήποτε έντασης και επισημαίνει ότι είναι “δικαίωμα των πολιτών να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος, ειρηνικά, είτε συμμετέχοντας σε ένα συλλαλητήριο, είτε με μια ανάρτηση, είτε με μία δήλωση, είτε με βουβό τρόπο». Εκείνο που αποκρούεται ωστόσο με απόλυτο τρόπο είναι η προσπάθεια να δοθεί αντικυβερνητικό περιεχόμενο στο αίτημα για δικαιοσύνη. “Είναι πάνδημο το αίτημα για Δικαιοσύνη και δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα”, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας παράλληλα ότι την αποδίδει η Δικαιοσύνη και όχι τα “λαϊκά δικαστήρια”.
Είναι πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκπέμψει μήνυμα και κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για την προσεχή Τετάρτη και μέσω της ατζέντας του- αλλά και σε συνέχεια των επισκέψεών που πραγματοποιεί- θα σταλεί εκ νέου μήνυμα ότι και εν μέσω τοξικότητας από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της.
Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που, όπως και το επικείμενο του ΕΜΠ, θα έχει αντίκτυπο και στο πολιτικό πεδίο. Εκεί, η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς μία ημέρα πριν την προ ημερησίας, θα διεξαχθεί, στις 4 Μαρτίου, η συζήτηση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος έχει προαναγγείλει παραίτηση από την θέση του υφυπουργού «προς διευκόλυνση της διαδικασίας και του έργου της κυβέρνησης».