Μητσοτάκης στο Υπουργείο Μετανάστευσης – Προτεραιότητα οι επιστροφές, μετά βλέπουμε…
Πρωινή επίσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τη στρατηγική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Το μήνυμα ξεκάθαρο: “Πρώτα αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μετά συζητάμε για τη νόμιμη”. Με απλά λόγια, προτεραιότητα είναι οι επιστροφές και επαναπροωθήσεις, ενώ το ποιος, πού και πώς θα μένει στη χώρα, θα το αποφασίζει το κράτος – όχι οι ίδιοι οι μετανάστες.
Επόμενη στάση … Υπουργικό
Επόμενη στάση για τον πρωθυπουργό έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει για ένα θέμα που «καίει»: τον κατώτατο μισθό. Οι αριθμοί δείχνουν αύξηση, αλλά η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι άλλη. Από τα 650 ευρώ του 2019, φτάσαμε στα 830, με στόχο τα 950 μέχρι το 2027. Αλλά πόσο «κατώτατος» μπορεί να είναι ένας μισθός όταν η ζωή γίνεται όλο και πιο ακριβή; Η κυβέρνηση λέει πως είναι βήμα μπροστά, για να δούμε… Να πούμε ότι πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη αύξηση βέβαια…
Η συνεδρίαση δεν σταματά εκεί. Το Δημόσιο μπαίνει σε φάση «εξετάσεων»: οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται, αλλά και θα αξιολογούν το κράτος. Όσο για τις ξένες επενδύσεις, έρχεται νέο θεσμικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση θέλει έλεγχο – ποιοι μπαίνουν, πώς και με τι όρους.
Παρέλαση, πηγαδάκια και… dress code στη Γαλανόλευκη
Η πολιτική ηγεσία έδωσε σύσσωμη το «παρών» στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Επισήμως, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου. Ανεπισήμως, για τα γνωστά πηγαδάκια και τις παρασκηνιακές συζητήσεις.
Ο φακός κατέγραψε τρυφερές στιγμές, χαμόγελα και πατριωτικές συγκινήσεις, αλλά και μια ενδιαφέρουσα στιλιστική λεπτομέρεια: οι μπλε γραβάτες είχαν την τιμητική τους. Συμβολική επιλογή ή άτυπο dress code της ημέρας;
Την παράσταση έκλεψε η δημόσια εμφάνιση Μητσοτάκη – Χαρδαλιά σε ιδιαίτερα θερμό τετ-α-τετ. Οι δυο τους εθεάθησαν να συζητούν αρκετή ώρα, με τον Περιφερειάρχη να δείχνει ιδιαίτερα ευδιάθετος. Κάποιοι θυμήθηκαν τα… παλιά δύσκολα χρόνια της πανδημίας και πόσο καλά είχαν τότε συνεργαστεί σε μια δύσκολη για όλους μας περίοδο.
ΠΑΣΟΚ: Ή ξυπνάει ή βουλιάζει
Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να κοιτάζει το χάος και να αναρωτιέται αν θα το καταπιεί. Ενώ η Κουμουνδούρου ψάχνει τρόπο να ξανασερβίρει τον Αλέξη Τσίπρα ως «νέο Μεσσία» της Κεντροαριστεράς, στη Χαριλάου Τρικούπη το μόνο που ακούγεται είναι αμήχανες καταγγελίες, ξύλινος αντισυστημισμός και μια ρητορική που δεν πείθει ούτε τους ίδιους. Αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αντιληφθεί ότι η ώρα της ουσιαστικής πολιτικής έχει φτάσει, τότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι απλώς κομπάρσος στο έργο – θα γίνει το delivery boy της ΝΔ ή του νέου «μαγαζιού» που στήνεται για τον Τσίπρα.
Τα μουρμουρητά στο εσωτερικό του κόμματος δυναμώνουν, αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει ανοιχτά, μη τυχόν και βγει η ρετσινιά του «υπονομευτή». Ακόμα και η Άννα Διαμαντοπούλου, με τον δικό της τρόπο, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι η πολιτική δεν είναι φεστιβάλ δηλώσεων – χρειάζεται πράξεις. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πάρει το μήνυμα, δεν θα χρειαστεί σενάριο επιστροφής του Τσίπρα. Θα αυτοκαταργηθεί από μόνο του.
Η… «κατσάδα» της Μενδώνη στην προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Αργολίδας
Η Λίνα Μενδώνη δεν μάσησε τα λόγια της κατά την αυτοψία της στην Αργολίδα, όπου τα αρχαιολογικά έργα προκάλεσαν την οργή της. Βλέποντας τις ελλείψεις και την κατάσταση των χώρων, η υπουργός Πολιτισμού δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της, απευθυνόμενη στην προϊσταμένη Αρχαιοτήτων, Άλκηστη Παπαδημητρίου.
«Γιατί δεν το έχετε επισκευάσει;» ρώτησε με αυστηρό ύφος, για να λάβει την απάντηση ότι το κόστος ανέρχεται στις 45.000 ευρώ. Η εξήγηση δεν τη χαροποίησε: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ, έχετε πάρει εκατομμύρια! Δεν είναι δυνατόν να είναι έτσι! Άλκηστη, πρόσεξε!»
Η ένταση δεν κόπασε εύκολα, με την υπουργό να συνεχίζει τις παρατηρήσεις.
Το μήνυμα σαφές… δεν δέχεται δικαιολογίες.
Τραμπ και 25η Μαρτίου… στον Λευκό Οίκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως γνωστόν, δεν χάνει ευκαιρία για ένα καλό σόου. Και η φετινή δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο πλευρό του, έκανε μια ιστορική Διακήρυξη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γεμάτη από τα γνωστά του: υπερβολές, πατριωτική ρητορεία και ατάκες που ξεσήκωσαν το κοινό.
Από τη «χρυσή εποχή της αρχαίας Ελλάδας» μέχρι τη «χρυσή εποχή της Αμερικής» (δηλαδή τη δική του προεδρία, προφανώς), ο Τραμπ τίμησε τους Ελληνοαμερικανούς για την «απίστευτη συμβολή τους» στη χώρα. Και φυσικά, επειδή δεν θα ήταν Τραμπ χωρίς λίγη ίντριγκα, πέταξε και το γνωστό του πείραγμα: «Τους περισσότερους από εσάς σας συμπαθώ, κάποιους όχι – γίνονται πολύ σκληροί. Αλλά δεν πειράζει. Σας αγαπάμε. Σας αγαπάμε όλους».
Μία δεξίωση που, αν με ρωτούσατε, είχε λίγο απ’ όλα: πολιτική, παράδοση και τον Τραμπ σε μεγάλα κέφια.
Σφυρί για μεγαθήρια – Ποιοι χάνουν το παιχνίδι
Ο Απρίλιος θα είναι σκληρός. Ξενοδοχεία πρώτης γραμμής, βιομηχανίες και ιστορικά brands βλέπουν τις πόρτες τους να κλείνουν… δια παντός. Στα Χανιά, το Galini Sea View παίζει ξανά το τελευταίο του χαρτί, ενώ στη Χαλκιδική, το Sunny Hill Studios ετοιμάζεται για νέα χέρια. Στη Θεσσαλονίκη, η άλλοτε πανίσχυρη MLS Πληροφορική πηγαίνει στο σφυρί. Στην Πάρνηθα, τα Κλωστήρια – Πλεκτήρια Αθηνών μετρούν τις τελευταίες τους ώρες.
Μια πικρή υπενθύμιση, θα πω εγώ, ότι το «έξυπνο» χρήμα μπορεί να κάνει λάθη – και να πληρώσει το τίμημα.
Ο Απρίλιος φέρνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Και για πολλούς, ίσως να είναι η τελευταία ζαριά.
Ακάθεκτος ο Ερντογάν… Εκλέγουν τον διάδοχο του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη
Δεν χαμπαριάζει ο Ερντογάν… Η Κωνσταντινούπολη σε πολιτικό αναβρασμό, καθώς το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει για να εκλέξει τον αντικαταστάτη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος καθαιρέθηκε και προφυλακίστηκε με βαριές κατηγορίες περί διαφθοράς.
Ο Ιμάμογλου, που βρίσκεται υπό κράτηση από την Κυριακή, μιλά ανοιχτά για «πραξικόπημα» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας ότι η δίωξή του είναι πολιτικά υποκινούμενη. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει φίμωση και μεθοδεύσεις λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές. Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο ποιος θα τον διαδεχθεί, αλλά και τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας.