Η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου. Για την αποφυγή του ενδεχομένου blackout, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη σήμερα υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του Τομέα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, Δημήτρη Φούρλαρη.
Σκοπός της σύσκεψης και συμμετοχή των φορέων
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την υφιστάμενη κατάσταση και θα προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για το εορταστικό τετραήμερο (από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα). Η κύρια ανησυχία είναι η διαχείριση της πλεονάζουσας ενέργειας και η εξασφάλιση ότι το σύστημα θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Πέρσι, η κατάσταση και οι προβλέψεις για φέτος
Πέρυσι, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος λόγω της υπερβολικής παραγωγής ενέργειας τις μέρες του Πάσχα, ο ΑΔΜΗΕ αναγκάστηκε να βγάλει εκτός λειτουργίας 2.500 MW, ενώ επιπλέον 1.000 MW του ΔΕΔΔΗΕ απενεργοποιήθηκαν. Παράλληλα, απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές ενέργειας, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί φέτος. Ωστόσο, η κατάσταση φέτος είναι πιο δύσκολη, καθώς στην εγκατεστημένη βάση των ΑΠΕ προστέθηκαν ακόμη 2.500 MW, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο πλεονάζουσας ενέργειας.
Το πρόβλημα της εξαγωγής ενέργειας και οι ανησυχίες για τη ζήτηση
Το κύριο πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει είναι η αδυναμία εξαγωγής της πλεονάζουσας ενέργειας στο εξωτερικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φετινό ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό, γεγονός που περιορίζει τις διαθέσιμες εξαγωγικές δυνατότητες. Εάν οι καιρικές συνθήκες (ενισχυμένη ηλιοφάνεια και ισχυροί άνεμοι) συνδυαστούν με χαμηλή ζήτηση, το πλεόνασμα ενέργειας θα είναι δύσκολο να διαχειριστεί και ενδέχεται να οδηγηθεί σε “σκουπίδια”, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μονάδες αποθήκευσης.
Ποιες μονάδες επηρεάζονται και ποιοι κινδυνεύουν
Οι περικοπές ενέργειας θα επηρεάσουν κυρίως τα έργα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, όπως τα μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Αντίθετα, ο ΔΕΔΔΗΕ, λόγω έλλειψης εξοπλισμού τηλεποπτείας, δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε παρόμοιες περικοπές ενέργειας.
Η κρίσιμη ημερομηνία: Κυριακή των Βαΐων
Η Κυριακή των Βαΐων αναμένεται να είναι το πρώτο “crash test” για την αντοχή του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος υπό τις νέες συνθήκες. Η χθεσινή εθνική επέτειος κύλησε ομαλά λόγω της συννεφιάς, η οποία έφερε το φυσικό αέριο στην πρώτη θέση του ηλεκτρικού μίγματος.
Αντιμετώπιση της ανισορροπίας παραγωγής και κατανάλωσης
Η αύξηση της εγκατεστημένης βάσης των ΑΠΕ στην Ελλάδα (φτάνοντας τα 14,5 GW) ενδέχεται να προκαλέσει ανισορροπία μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μαζικές περικοπές. Στην “κόκκινη ζώνη” βρίσκονται περίπου 7.000 MW από φωτοβολταϊκά, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα για περικοπές εάν αυτό απαιτηθεί.