Όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δικαιούνται το Δώρο Πάσχα, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου.
Ποιοι δικαιούνται το Δώρο Πάσχα Δικαιούχοι είναι όλοι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, είτε αυτή είναι αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, ανεξαρτήτως αν εργάζονται πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Θεσμικό πλαίσιο για το Δώρο Πάσχα Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα είναι υποχρεωτικό, και οποιαδήποτε συμφωνία αντίθετη με αυτό, είτε ρητή είτε σιωπηρή, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμά του, είναι άκυρη.
Υπολογισμός του Δώρου Πάσχα Το ποσό του Δώρου Πάσχα για τους μισθωτούς υπολογίζεται ως μισός μηνιαίος μισθός για όσους αμείβονται μηνιαίως ή ως 15 ημερομίσθια για όσους πληρώνονται με ημερομίσθιο.
Αναλογικός υπολογισμός σε περίπτωση διακοπής της εργασίας Αν η διάρκεια της εργασιακής σχέσης δεν καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογικό Δώρο, το οποίο υπολογίζεται βάσει των ημερών που έχει εργαστεί. Κάθε 8 ημέρες εργασίας αντιστοιχούν σε 1/15 του μισού μισθού ή 1 ημερομίσθιο.
Ενέργειες σε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Εάν ο εργοδότης δεν καταβάλει το Δώρο Πάσχα εντός της προθεσμίας, ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υποβάλει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, είτε ατομικά είτε μέσω του σωματείου του.
Η καταγγελία αυτή μπορεί να οδηγήσει στη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς, η οποία αποστέλλεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του εργοδότη. Επιπλέον, η υπόθεση διαβιβάζεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.