• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • OFF THE RECORD
  • THE GAME CHANGER
iPaper
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • OFF THE RECORD
  • THE GAME CHANGER
iPaper
NEWSLETTER
No Result
View All Result
iPaper
No Result
View All Result

Για να θεραπευτούν οι παθογένειες των αναπτυξιακών νόμων στην Ελλάδα, οι διαδικασίες πρέπει γίνονται γρήγορα και όχι πρόχειρα

27/03/2025
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για να θεραπευτούν οι παθογένειες των αναπτυξιακών νόμων στην Ελλάδα, οι διαδικασίες πρέπει γίνονται γρήγορα και όχι πρόχειρα
Share on FacebookShare on Twitter


«Για να θεραπευτούν οι παθογένειες των αναπτυξιακών νόμων στην Ελλάδα, οι διαδικασίες πρέπει γίνονται γρήγορα και όχι πρόχειρα».

Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας την ιστορία των αναπτυξιακών νόμων στην Ελλάδα, με αφορμή την κίνηση διεκδίκησης των προκαταβολών από τους μετόχους εταιρειών, που δεν υλοποίησαν επενδύσεις. Αυτή η εξέλιξη, όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, εκτός του ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα απελευθερώσει πολύτιμο χώρο, ώστε το υπουργείο Ανάπτυξης, από φέτος κιόλας, να μπορεί να ενεργοποιεί νέα καθεστώτα ενισχύσεων, αλλά και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του σε βάθος πενταετίας για ολοκληρωμένα έργα που δεν έχουν πληρωθεί και τα οποία σωρευτικά φτάνουν το 1 δις ευρώ.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κορκίδης αναφέρει:

Η ιστορία των αναπτυξιακών νόμων στην Ελλάδα που μετράει 73 χρόνια και έχει τις ρίζες της στο Σύνταγμα του 1952. Σκοπός του εκάστοτε αναπτυξιακού νόμου, που αποτελεί το βασικό θεσμικό πλαίσιο παροχής κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, είναι η ενίσχυση της περιφερειακής και οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί στη χώρα μας 140 αναπτυξιακοί νόμοι, με αρκετές τροποποιήσεις για την οικονομική, επιχειρησιακή και κοινωνική προώθηση. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αναπτυξιακών νόμων που θεσπίστηκαν από το 1998 και μετά και συνοδεύει τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, το 95% των επενδυτικών σχεδίων ήταν χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας. Το 46,5% των επενδυτικών σχεδίων και το 72,2% του συνολικού προϋπολογισμού αφορούσε ΑΠΕ, ιδίως φωτοβολταϊκά και τουρισμό και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό αποθήκες επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στους αναπτυξιακούς νόμους 2601/1998 , 3299/2004 και 3908/2011 εντάχθηκαν συνολικά 14.851 επενδυτικά σχέδια με επενδύσεις ύψους 32 δις ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της κρατικής ενίσχυσης των ενταχθέντων επενδυτικών σχεδίων ανήλθε στα 12,5 δις ευρώ με μορφή άμεσης επιχορήγησης. Στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 από τα στοιχεία που υπάρχουν εντάχθηκαν 1.768 επενδυτικά σχέδια, ενώ το ύψος της εξωτερικής χρηματοδότησης ανερχόταν στα 2,9 δις ευρώ, το ύψος των ιδίων κεφαλαίων ανερχόταν στα 686 εκ. ευρώ, το ύψος των επιχορηγήσεων ανερχόταν στα 698 εκ. ευρώ, το ύψος της ενίσχυσης για χρηματοδοτική μίσθωση στα 288 εκ. ευρώ και το ύψος του ενισχυόμενου μισθολογικού κόστους νέων θέσεων εργασίας στα 15,8 εκ. ευρώ. Ο αναπτυξιακός νόμος 4887/2022, σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το ΤΑΑ μπορούν αθροιστικά να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων, μεγάλων και νεοσύστατων επιχειρήσεων που θα ενεργοποιηθούν εντός του 2025 συνολικής αξίας 3,3 δις ευρώ.

Οι λιμνάζουσες επενδύσεις σε εκκρεμότητα που είχαν υπαχθεί σε καθεστώτα προγενέστερων αναπτυξιακών νόμων με μαζικές απεντάξεις μη ενεργών έργων, μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 5,7 δις ευρώ από τις υποχρεώσεις που έχει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Μόνο από τον αναπτυξιακό νόμο του 2004 υπάρχουν 4.034 μη ολοκληρωμένα έργα ενισχύσεων περίπου 3,85 δις ευρώ. Από αυτά τα 2.991 είναι μη ενεργά προς απένταξη και διαγραφή της υποχρέωσης ενίσχυσης και1.310 μη ολοκληρωμένα έργα. Για τον αναπτυξιακό νόμο του 2011 τα μη ολοκληρωμένα έργα είναι 978, με ενισχύσεις σχεδόν 1,39 δις ευρώ και για τον νόμο του 2016 είναι 4.461, συνολικών ενισχύσεων 3,82 δις ευρώ. Για τα τελευταία, μάλιστα, συζητείται η πρόταση να απενταχθούν όσα δεν έχουν ολοκληρώσει έως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον το 25% των εργασιών τους.

Σύμφωνα με ελέγχους του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαπιστώθηκε πως για τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και 2011 έχουν δοθεί 480 εκ. ευρώ ως προκαταβολές για 1.416 επενδυτικά σχέδια που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Η έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης θα επεκταθεί τόσο στον αναπτυξιακό νόμο του 1988, όσο και του 2016 όπου μάλιστα τα χρήματα των προκαταβολών είναι πολύ περισσότερα και τα κριτήρια υπαγωγής των επενδύσεων πιο χαλαρά. Η κίνηση διεκδίκησης μέσω της ΑΑΔΕ των προκαταβολών από τους μετόχους εταιρειών, που δεν υλοποίησαν την επένδυση, εκτός του ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα απελευθερώσει πολύτιμο χώρο, ώστε το Υπουργείο Ανάπτυξης, από φέτος κιόλας, να μπορεί να ενεργοποιεί νέα καθεστώτα ενισχύσεων, αλλά και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του σε βάθος πενταετίας για ολοκληρωμένα έργα που δεν έχουν πληρωθεί και τα οποία σωρευτικά φτάνουν το 1 δις ευρώ.

Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν τις σημαντικές αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο 4887/2022, που αναμένεται να προχωρήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης με παρεμβάσεις που εστιάζουν στην αναθεώρηση καθεστώτων, αλλά και των διαδικασιών αίτησης και υπαγωγής ενός επενδυτικού σχεδίου προκειμένου, αφενός, οι ενισχύσεις να στοχεύσουν στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, την εξωστρέφεια, το δημογραφικό και αφετέρου, στη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους, τη δέσμευση με ρήτρες υλοποίησης των επενδύσεων, αλλά και την εφαρμογή δικλίδων ασφαλείας που θα εμποδίζουν τους ελεγκτές να υπογράφουν ανεξέλεγκτα. Οι δύο βασικές αλλαγές θα περιλαμβάνουν ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των παραμεθόριων νομών της χώρας και μια τροποποίηση του καθεστώτος ενίσχυσης μεγάλων επενδύσεων με ένταξη επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω των 15 εκ. ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί είναι από 150 εκ. ευρώ με επιχορήγηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή φορολογική απαλλαγή.

Στον αναπτυξιακό νόμο «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» υπάρχουν 13 διαφορετικά καθεστώτα ενισχύσεων με θεματική στόχευση, αντί της οριζόντιας. Κάθε καθεστώς ενίσχυσης είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως, Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, που θα συγχωνευθούν στο νέο καθεστώς. Σύγχρονες Τεχνολογίες σε ΙΤ -ΑΙ, Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, Νέο Επιχειρείν, Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία, Μεταποίηση – Εφοδιαστική, Επιχειρηματική εξωστρέφεια, Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Μεγάλες επενδύσεις, Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και Επιχειρηματικότητα 360. Μέσω των επερχόμενων αλλαγών θα ορίζεται η τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, ώστε ο χρόνος από την έκδοση προκήρυξης έως την απόφαση υπαγωγής να μην ξεπερνά το 12μηνο.

Τα ζητούμενα από τον υφιστάμενο και υπό εξέλιξη αναπτυξιακό νόμο είναι πολλά και σημαντικά. Αρχικά απαιτείται τροποποίηση των στοχευμένων καθεστώτων με μικρότερο προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν καταλυτικά συγκεκριμένους τομείς. Επίσης η προκήρυξη των καθεστώτων που αφορούν τις Σύγχρονες Τεχνολογίες και την Εξωστρέφεια θα πρέπει να επισπευστούν εντός του 2025. Ως γνωστό, η απλοποίηση των διαδικασιών, της αξιολόγησης και του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αίτησης φακέλου και έγκρισης είναι πάγιο αίτημα όλων, ενώ θα πρέπει μια επιχείρηση να μπορεί να υποβάλλει ένα μόνο επενδυτικό σχέδιο σε κάθε κύκλο του καθεστώτος ενίσχυσης για να συμπεριληφθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων από το υπουργείο παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή ολοκλήρωση των επενδύσεων. Με απλά λόγια, για να θεραπευτούν οι παθογένειες των αναπτυξιακών νόμων στην Ελλάδα, οι διαδικασίες πρέπει γίνονται γρήγορα και όχι πρόχειρα.



Tags: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣΕΒΕΠΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΠ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6ο αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

6ο αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέβαλε η Ελλάδα

18/07/2025
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο

18/07/2025
Τελευταία εξέλιξη: Δόθηκε παράταση στις φορολογικές – Οι νέες προθεσμίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: «Αυτόματο πρόστιμο» για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις από το 2025 – Τι αλλάζει για εισόδημα και ΦΠΑ

18/07/2025
Θανάσιμος τραυματισμός 40χρονου έπειτα από ανατροπή του τρακτέρ που χειριζόταν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος Κοινοτικός Προϋπολογισμός: Τι προβλέπεται για την Ελλάδα και τα αγροτικά κονδύλια

18/07/2025
Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Καλεί την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ

17/07/2025
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο “πράσινο” το Χρηματιστήριο Αθηνών

17/07/2025
ΤτΕ: Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού όταν η μείωση του ΦΠΑ συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού όταν η μείωση του ΦΠΑ συνοδεύεται από διαρθρωτικά μέτρα

17/07/2025
Συναλλαγματική ισοτιμία: Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναλλαγματική ισοτιμία: Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

17/07/2025
Πασχαλινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,94% στις αφίξεις και 1,87% στις διανυκτερεύσεις σημειώθηκε τον Μάϊο εφέτος στα τουριστικά καταλύματα

17/07/2025

THE GAME CHANGER

Ανέστης Γερονικολάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ iPAPER ONLINE

Aρ.Φύλλου #020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τραπεζίτες εκτός ορίων
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραπεζίτες εκτός ορίων

by iPaper
19/07/2025
0

...

Read moreDetails

Γ. Κώτσηρας: Διαμορφώνουμε μια σύγχρονη και αποτελεσματική τελωνειακή νομοθεσία

Κυβερνητικές πηγές για ΑΤΜ: «Κανένα παράθυρο χρεώσεων δύο ταχυτήτων δεν πρόκειται να ισχύσει»

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
iPaper

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Follow Us

Newsletter

Newsletter
*

Copyright © iPaper 2025 - All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • OFF THE RECORD
  • THE GAME CHANGER

Copyright © iPaper 2025 - All Rights Reserved