Η εκτίναξη των κρατικών εσόδων το 2024 δεν είναι τυχαία. Αντί για ανάπτυξη, ακρίβεια ή φορολογική συμμόρφωση, ο πραγματικός «πρωταγωνιστής» της ανόδου ήταν τα POS και τα myDATA!
Την περασμένη χρονιά, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες άρχισαν να χρησιμοποιούν εκτενώς τα POS, με αποτέλεσμα κλάδοι όπως το υπαίθριο εμπόριο και τα ταξί να καταγράψουν εντυπωσιακή αύξηση στα δηλωθέντα έσοδά τους, αντικαθιστώντας τα μετρητά με πληρωμές μέσω καρτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άνοδος έφτασε ακόμη και το 2.500%!
Έτσι εξηγείται καλύτερα ίσως γιατί το 2024, σύμφωνα με την ειδική μελέτη που δημοσίευσε χθες (31/3) η ΑΑΔΕ:
– τα δηλωθέντα έσοδα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το 2023, δηλαδή πάνω από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης της χρονιάς εκείνης (2,6% + 2,6% = 5,2%). Αυτό αποδίδεται στην διασύνδεση με τις ταμειακές και στην αυτόματη καταγραφή από την εφορία, όλων των πληρωμών που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις με POS το 2024.
– οι δαπάνες (έξοδα που μειώνουν τα φορολογητέα έσοδα) τις οποίες δηλώνουν οι επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 4,1% το 2024, δηλαδή «συγκρατήθηκαν» κάτω από το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην online ηλεκτρονική καταγραφή όλων των τιμολογίων δαπανών του 2024, αντί των χειρόγραφων δηλώσεων «χάρτινων» τιμολογίων.
– η «καθαρή» φορολογική βάση του ΦΠΑ (έσοδα μείον έξοδα των επιχειρήσεων) αυξήθηκε κατά σχεδόν 9,9 δισ. ή 12% σε ένα χρόνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο της αύξησης που είχαν τα φορολογητέα έσοδα (5,8%).
– παρά την εκτίναξη της φορολογητέας βάσης και τα επιπλέον 2,66 δισ. ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν το 2024, η εισπραξιμότητα για το δημόσιο παρέμεινε σταθερά υψηλή, στα 91,3%. Δηλαδή 9 στα 10 ευρώ από ΦΠΑ κατέληξαν αυτόματα στο κράτος, αντί στα «μαύρα ταμεία» επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι κλάδοι:
* δραστηριότητες παροχής συμβουλών για Η/Υ (+2.459%). Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, ενδέχεται να συνδέεται με τα προπληρωμένα vouchers για την αναβάθμιση επιχειρήσεων κλπ που δόθηκαν το 2024.
* εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων (+469%)
* εκμετάλλευση ταξί (+221%)
* λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους ή αγορές (+271%)
* υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος (+1.48%),
* εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών (+101%),
* λιανικό εμπόριο μέσω αλληλογραφίας ή διαδικτύου (+82%) και
*εγκαταστάσεις γυμναστικής (+81%).
Οι 30 κλάδοι με την μεγαλύτερη εκτιμώμενη μείωση στη χρήση μετρητών μεταξύ 2024 και 2023 είναι, μεταξύ άλλων, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, καπνού και ποτών, η εστίαση και οι υπηρεσίες παροχής ποτών, το λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης, το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων, τα ξενοδοχεία και καταλύματα, οι δραστηριότητες παροχής συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Αξιοποιώντας ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ, η έκθεση της ΑΑΔΕ στηρίζεται στην εκτίμηση ότι κάθε 10 ευρώ αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αποδίδουν 0,67 ευρώ από έσοδα ΦΠΑ που έμεναν αδήλωτα. Και, όπως τονίζεται, «η αντικατάσταση ποσού 5,78 δισ. ευρώ μετρητών με πληρωμές μέσω καρτών το 2024 φαίνεται να συνεισφέρει επιπλέον έσοδα ΦΠΑ 388 εκ. ευρώ χάρη στη βελτίωση της συμμόρφωσης εντός του 2024».