Την προτίμηση των Τούρκων στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και στο Ντουμπάι, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, μετά τα σχετικά εγχώρια ρεπορτάζ για την αγορά σπιτιών και επιχειρήσεων από Μουσουλμάνους σε ακριτικά χωριά.
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της γειτονικής χώρας, το ποσό που πλήρωσαν το 2024 οι Τούρκοι για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό ξεπέρασε τα 2,5 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 20,5% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2023), ενώ μόνο τον φετινό Ιανουάριο οι επενδύσεις αυτές έφτασαν στα 144 εκατομμύρια δολάρια. Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο Μπαϊράμ Τεκτσέ, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Υπηρεσιών Ακινήτων της Τουρκίας, ανέφερε ότι το ετήσιο ποσό αγοράς ακινήτων από το εξωτερικό ήταν περίπου 130 εκατ. δολάρια πριν από 5-10 χρόνια, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό έχει αυξηθεί εκθετικά.
Η golden visa
Αναφερόμενος στους λόγους που η Ελλάδα και το Ντουμπάι βρίσκονται μεταξύ των πρώτων επιλογών των Τούρκων αγοραστών ακινήτων, ο Τεκτσέ είπε πως «ο βασικός λόγος για την αγορά σπιτιού στο εξωτερικό είναι ότι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν ελεύθερα, θέλουν να πάρουν χρυσή βίζα. Το Ντουμπάι και η Ελλάδα ξεχωρίζουν στις επενδύσεις ακινήτων των Τούρκων στο εξωτερικό. Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο προτιμάται η Ελλάδα είναι ότι με μια επένδυση 250 χιλιάδων ευρώ ανοίγουν οι πόρτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον αγοραστή. Η Ισπανία και η Πορτογαλία προτιμούνταν επίσης, αλλά τώρα τα προγράμματα βίζας τους έχουν κλείσει».
Παράλληλα, ο Τεκτσέ ανέφερε ότι τα ακίνητα στο εξωτερικό ξεκινούν συνήθως από 300 χιλιάδες δολάρια, όσο ήταν το κόστος της golden visa πριν τις τελευταίες αυξήσεις. «Οι Τούρκοι πληρώνουν 500 χιλιάδες δολάρια για μια μέση κατοικία. Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την απόκτηση ενός ακινήτου είναι η ικανότητα του ακινήτου να παράγει εισόδημα από ενοίκια» είπε. Από την πλευρά του, ο Οζντέν Τσιμέν, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας real estate ανέφερε ότι οι Τούρκοι κατατάσσονται στην 7η θέση μετά την Ινδία, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ μεταξύ των επενδυτών που απέκτησαν τα περισσότερα ακίνητα στο Ντουμπάι.