Στα μέσα Απριλίου ξεκινά πιλοτικά η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, με τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου να είναι οι πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν. Οι επαγγελματίες του χώρου θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο την ΑΑΔΕ για κάθε όχημα που εισέρχεται ή εξέρχεται από την επιχείρησή τους, καθώς και για τα παραστατικά που εκδίδονται.
Η εφαρμογή θα λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου και θα ενσωματωθεί στην πλατφόρμα MyDATAapp, η οποία χρησιμοποιείται ήδη από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό πελατολόγιο
- Κατά την είσοδο ενός οχήματος σε συνεργείο, πάρκινγκ, πλυντήριο ή εταιρεία ενοικίασης, ο επαγγελματίας θα σκανάρει την πινακίδα του οχήματος με το κινητό του τηλέφωνο.
- Ο αριθμός κυκλοφορίας θα καταγράφεται αυτόματα στην εφαρμογή MyDATAapp σε πραγματικό χρόνο.
- Κατά την έξοδο του οχήματος, θα σκανάρεται η απόδειξη της συναλλαγής, ολοκληρώνοντας έτσι την ενημέρωση της ΑΑΔΕ.
Από το καλοκαίρι, το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις που διοργανώνουν δεξιώσεις και εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσεις και πάρτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στους συγκεκριμένους κλάδους παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του νέου συστήματος για την αντιμετώπισή της.
Τι θα καταγράφεται στο ψηφιακό πελατολόγιο Το νέο σύστημα αντικαθιστά τα παραδοσιακά βιβλία πελατών, τα οποία απαιτούσαν εκτεταμένες ελεγκτικές διαδικασίες για την αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Με την ψηφιακή μορφή του, οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι γίνονται άμεσα, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία ελεγκτών στις επιχειρήσεις.
Για τους επαγγελματίες, το ψηφιακό πελατολόγιο προσφέρει αυτοματοποίηση στη διαχείριση των πελατών τους και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις φορολογικές απαιτήσεις. Μέσω του συστήματος, θα μπορούν να καταχωρίζουν νέους πελάτες, να ενημερώνουν ή να τροποποιούν εγγραφές, να ακυρώνουν πελάτες χωρίς χειροκίνητη υποβολή εγγράφων και να συνδέουν τις εγγραφές με αποδείξεις και παραστατικά. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η εφαρμογή θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις συναλλαγές τους και να μειώσουν τα σφάλματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε φορολογικά πρόστιμα.
Παράλληλα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τους πελάτες των επιχειρήσεων, να διενεργεί διασταυρώσεις και να συγκρίνει δεδομένα μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων. Σε περιπτώσεις που καταγράφεται μικρός αριθμός πελατών, θα ενεργοποιείται μηχανισμός ελέγχου, με πιθανότητα επιτόπιας αυτοψίας από την ΑΑΔΕ.