Ένα απροσδόκητο όφελος της μετάβασης σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά ανακάλυψαν οι γιατροί στη Βρετανία: η μείωση των κερμάτων στα σπίτια φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση περιστατικών πνιγμού και σοβαρών τραυματισμών σε μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ξένων αντικειμένων από τη μύτη, το λαιμό ή τους αεραγωγούς τους μειώθηκε κατά 29% μέσα σε μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αυτές μειώθηκαν από 2.405 το 2012 σε 1.716 το 2022.
Το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας (RCSE) αποδίδει αυτή τη μείωση στην αυξημένη χρήση των ανέπαφων πληρωμών, που έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα κερμάτων στα σπίτια. Ιστορικά, τα κέρματα αποτελούσαν το 75% των αντικειμένων που καταπίνονταν από παιδιά κάτω των έξι ετών, προκαλώντας επικίνδυνες καταστάσεις που απαιτούσαν επείγουσες επεμβάσεις.
Μείωση στις επεμβάσεις αφαίρεσης ξένων αντικειμένων
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν:
-
31% λιγότερες επεμβάσεις για αφαίρεση αντικειμένων από τη μύτη παιδιών.
-
28% λιγότερες στο πεπτικό σύστημα.
-
8% λιγότερες περιπτώσεις που σχετίζονταν με τους αεραγωγούς.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, παρά τη μείωση των περιστατικών με κέρματα, οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση για άλλους κινδύνους. Αντικείμενα όπως μικρές μπαταρίες, μαγνήτες και κουμπιά συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρή απειλή, καθώς μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες εσωτερικές βλάβες σε λίγες μόνο ώρες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός έτους κοριτσιού στη Βρετανία, το οποίο υπέστη σοβαρές εσωτερικές βλάβες και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του εντέρου του, αφού κατάπιε έξι μεταλλικές μπάλες από παιχνίδι της αδελφής του.
Η τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών προσφέρει όχι μόνο ευκολία αλλά και απρόσμενα οφέλη, συμβάλλοντας ακόμη και στη μείωση ατυχημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.