Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
Στην ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ για «επιθετικές αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» ο πρώτος υπογράφων είναι ο βουλευτής Ροδόπης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Εξηγεί στην Today Press τους λόγους αυτής της 3ης κατά σειρά παρέμβασης – η πρώτη ήταν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και η δεύτερη για τα κόκκινα δάνεια που περιέρχονται στα funds – προαναγγέλλοντας ότι τώρα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους αρμόδιους υπουργούς, θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή κατάθεση πρότασης νόμου από βουλευτές της ΝΔ.
- Γιατί 11 οι βουλευτές στην επίμαχη ερώτηση;
Διότι 12 πλην του Ιούδα, ίσον 11. Είναι ένας συμβολικός αριθμός, ο οποίος δεν επιδιώκει να δομήσει εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά να αναδείξει βασικές αξίες αυτής της παράταξης και να συμβάλει ώστε η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία να μην αποκλίνουμε από αυτές τις αξίες. Ο στόχος δεν είναι να υπάρξει κάποια αμφισβήτηση ή κάποια κακοπροαίρετη προσέγγιση έναντι της ηγεσίας και της Κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να διορθώσουμε, να συμπληρώσουμε, να συμβάλουμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι.
- Σας έχουν χαρακτηρίσει αντάρτες. Είστε αντάρτης;
Όχι. Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μου, έχω μεγαλώσει μέσα σε αυτή και αισθάνομαι ότι ανήκω σε αυτή και μου ανήκει. Και κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσω είναι στην κατεύθυνση όχι για να κερδίσω 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας, αλλά για να προστατεύσω αρχές και αξίες που αυτή η παράταξη υπηρετεί διαχρονικά και για αυτό είναι ακόμα ανθεκτική και μεγάλη. Μιλώ για τις αρχές και αξίες τις οποίες υιοθέτησε πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη μεταπολίτευση και οι οποίες μας επιτρέπουν να είμαστε ακόμα κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Θεωρώ ότι πρέπει όλες οι δυνάμεις του χώρου να είναι ενωμένες και προσηλωμένες πάνω σε αυτές τις αρχές και αξίες, διότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποδείχθηκε ότι αυτή η απόκλιση είχε τρομερό κόστος. Και δεν κοιτάω μόνο αυτό το 20% που πήραν τα διάφορα κόμματα διαμαρτυρίας ή τα ακτιβιστικά κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπω το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων και το τεράστιο ποσοστό αυτών που πήγαν στο σπίτι τους. Αυτή είναι η μεγάλη δεξαμενή για εμένα, όπως και η δεξαμενή της νεολαίας.
Αναφορικά με την τελευταία ερώτηση που καταθέσαμε, σας λέω ότι είδαμε ξαφνικά δυναμικές, οργανωμένες επιθετικές αγορές, κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές και δη σε αυτές που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία αναφορικά με την εθνική ασφάλεια και άμυνα της χώρας, όπως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στη Λέσβο, στη Λήμνο στη Χίο, στη Σαμοθράκη, στον Έβρο, στη Θράκη γενικότερα, σε Ροδόπη και Ξάνθη όπου έχουμε και τη μειονότητα, αλλά και στη Μακεδονία, στην Καβάλα, στη Θάσο, στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσπρωτία.
Ευαισθητοποιηθήκαμε από την παρατήρηση που κάνει ο καθένας από τους συναδέλφους στις περιοχές του, από τις προσλαμβάνουσες που έχουμε από τους τοπικούς, συμβολαιογραφικούς, δικηγορικούς συλλόγους, από δημόσιους λειτουργούς, από μητροπολίτες, αλλά και από ιδιώτες. Για παράδειγμα στο χωριό μου, στην Ξυλαγανή Ροδόπης εμφανίστηκαν 14 βουλγάρικες ιδιοκτησίες σε παλιά σπίτια. Αλλά και όλοι οι συνάδελφοι έχουν να πουν για περιοχές με αντίστοιχα παραδείγματα.
Ξαφνικά, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βγαίνει και καταγγέλλει για μουσουλμανικό εποικισμό του Βορείου Έβρου. Εκεί δεν έχουμε τη χρυσή βίζα, πηγαίνουν όμως με 12 και 15 χιλιάδες ευρώ και αγοράζουν μία μονοκατοικία με ένα στρέμμα αυλή πίσω από το 4ο Σώμα στρατού, πίσω από τις στρατιωτικές διαβάσεις εφεδρείας, πίσω από επιτελικά περάσματα στρατηγικής σημασίας στα ελληνικά σύνορα. Λοιπόν αυτά προκάλεσαν την ανησυχία μας και προέβημεν σε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία έχει δύο σκέλη: αρχικά είναι η αίτηση κατάθεσης εγγράφων με όλες τις αγοραπωλησίες από ξένους που έγιναν από το 2011 μέχρι σήμερα ανά νομό. Γνωρίζω ότι αυτοί οι πίνακες θα αποτελούν μερική απάντηση στο ερώτημά μας, διότι δεν μπορεί εύκολα να διερευνηθεί το ξένο κεφάλαιο που ήρθε μέσα από μία ελληνική εταιρεία, θέλει δουλειά. Ζητούμε επίσης να τοποθετηθεί κάθε αρμόδιος Υπουργός και να μας εξηγηθεί αν υπάρχει πρόθεση να επανέλθουμε από το καθεστώς της έδρας στο πρότερο καθεστώς των ελέγχων. Κι θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν είμαστε εναντίον των επενδύσεων, προς Θεού. Θέλουμε όμως να ελέγχεται όποιος περνάει την πόρτα του σπιτιού μας, να ξέρουμε από πού προέρχονται τα κεφάλαια, αν είναι καθαρά, αν εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες και για ποιο λόγο επενδύονται.
Επίσης, ρωτούμε τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για τα κόκκινα σπίτια ή τις εταιρίες, τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν περιέλθει στα funds, δηλαδή πώς θα ελέγξει το που θα πουλήσει ένα fund εκατό κόκκινες ιδιοκτησίες στον Έβρο ή στην Ροδόπη ή σε ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου.
Επίσης, ρωτούμε αν προτίθεται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει κάποιες πολιτικές ενίσχυσης δημογραφικής, θωράκισης δημογραφικής των παραμεθορίων περιοχών. Υπάρχουν μεν τέτοιες πολιτικές που μερικώς έχουν υιοθετηθεί, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν πιο οργανωμένα και σε μεγαλύτερη έκταση.
Και τέλος, ρωτούμε γιατί ενώ εδώ και πέντε χρόνια έχει ολοκληρωθεί η πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη υπό την κα Μπακογιάννη, η οποία ήτανε μια πολύ καλή πρόταση, δεν έχει ορισθεί κάποιος συντονιστής ή μία επιτροπή παρακολούθησης.
- Το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου του δηλώνει ότι «ρωτάτε το κόμμα σας για όσα δεν έκανε τα έξι χρόνια που κυβερνά.
Θέλει περισσό θράσος για να κάνεις μια τέτοια διατύπωση δημόσια. Πρώτον, αυτό για το οποίο εμείς ελέγχουμε την Κυβέρνηση είναι ένα κακό, απαράδεκτο, απολύτως πρόχειρο και κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο του 2011 που νομοθέτησε το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο καταργείται η αρχή των ελέγχων και αντικαθίσταται από την αρχή της έδρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν είσαι Έλληνας ή Ευρωπαίος πολίτης ή μπορεί να έχεις και διπλή ιθαγένεια και έχεις μία εταιρεία, η οποία έχει έδρα την Ελλάδα ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μπορείς να αγοράσεις ό,τι θες, όπου θες, όπως θες, όποτε το θες, χωρίς κανέναν έλεγχο.
Επομένως αυτό το κόμμα δεν πρέπει να μας κουνάει το δάχτυλο. Θα πρέπει αυτοί πρώτοι να πουν για ποιο λόγο δεν πρόσεξαν αυτές τις διαστάσεις που εμείς επισημαίνουμε.
Δεύτερον, εμφανίζουν στο ΠΑΣΟΚ το όψιμο ενδιαφέρον τους για τη Θράκη, όταν το 2010 με το που ανέλαβαν την διακυβέρνηση του τόπου, σταμάτησαν να παρέχουν το 12% επιδότησης ημερομισθίου στις παραμεθόριες βιομηχανίες της ανατολική Μακεδονίας και Θράκης με αποτέλεσμα οι μισές από αυτές να κλείσουν και να ξεριζωθεί ένα δυναμικό κομμάτι του ακριτικού ελληνισμού και οι άλλες να μην ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να επιβιώσουν, αφού τους χρωστούσαν 250 εκατομμύρια και δεν τους είχαν δώσει ούτε ένα ευρώ ενώ στο τέλος το κατήργησαν κιόλας. Αυτό το επαναφέραμε εμείς πριν από δυο χρόνια και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση επιτύχαμε να δοθεί το 12% και γι΄αυτό διεσώθησαν πάρα πολλές βιομηχανίες και πήραν μπρος οι καινούργιες επενδύσεις στην περιοχή, απομειώνοντας την ανεργία και συγκρατώντας ό,τι μπορεί να συγκρατηθεί από τα ερείπια που μας άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, εμείς κάναμε βήματα ενίσχυσης της παραμεθορίου περιοχής με πρώτο αυτό της ενίσχυσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Δεν είδαμε αντίστοιχες ενέργειες στην περίοδο που αυτό το κόμμα κυβέρνησε.
Επομένως, νομίζω ότι χρειάζονται πολλά χρόνια ακόμα στην αντιπολίτευση για να καταλάβουν τι λάθη έχουν κάνει. Και στο σπίτι του κρεμασμένου ας μην μιλούν για σκοινί!
- Περιμένουμε και νέες παρεμβάσεις, νέες ερωτήσεις;
Όταν φτάνουμε για κάποια θέματα στο σημείο να κάνουμε δημόσια ερώτηση, σημαίνει ότι προηγουμένως εσωτερικά έχουμε επικοινωνήσει με κάποιους υπουργούς, έχουμε θέσει τα ζητήματα αλλά δεν έχουμε δει ανταπόκριση. Αυτό συνέβη και στην τρίτη ερώτηση που έχουμε καταθέσει. Εάν και εφόσον βλέπουμε ζητήματα τα οποία ενοχλούν, στα οποία απομακρυνόμαστε από το DNA της παράταξής μας, ζητήματα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο της πατρίδας μας ή να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται, έχουμε χρέος να τα αναδεικνύουμε. Και υπάρχουν και άλλοι τρόποι, πέραν των ερωτήσεων, όπως η νομοθετική πρωτοβουλία. Ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει μόνο σχέδια νόμου που τα καταθέτει η Κυβέρνηση αλλά και προτάσεις νόμου που τις καταθέτουν οι βουλευτές. Και αυτό το εργαλείο δεν το έχουμε αξιοποιήσει. Λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα σε εσάς, και το λέω πρώτη φορά, ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους συναδέλφους υπουργούς που πρέπει να απαντήσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματα, δεν αποκλείεται να συζητήσουμε με τους συναδέλφους βουλευτές να πάρουμε εμείς τη νομοθετική πρωτοβουλία και να καταθέσουμε πρόταση νόμου για αυτό.