Η Αθήνα σε ρόλο συνδιαμορφωτή…
Αρχή της εβδομάδας λοιπόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Η ατζέντα, σας πληροφορώ, έχει βάθος: επενδύσεις, σταθερότητα και οι κινήσεις που θα διαμορφώσουν το νέο αναπτυξιακό τοπίο.
Μέσα στην αίθουσα, λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αναμένονται εισηγήσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα κεφαλαιοποιήσουν τη θετική εικόνα των τελευταίων μηνών – από τις αναβαθμίσεις μέχρι τη μείωση χρέους. Κοινή συνισταμένη; Να διατηρηθεί η δυναμική και να ενισχυθεί το αφήγημα της «οικονομικής Ελλάδας-παράδειγμα».
Η συγκυρία δεν είναι τυχαία: με τις διεθνείς αναταράξεις να εντείνονται και τις εθνικές ισορροπίες να δοκιμάζονται, η Αθήνα θέλει να είναι συνδιαμορφωτής του πλαισίου που θα αποφασίσει η ΕΕ, όπως έγινε και στο μεταναστευτικό και σε άλλα μεγάλα θέματα.
Τουμπεκί
Υποψήφιος για την αρχηγία πρωην μεγάλου κόμματος περιφέρεται εδω και εκει αφήνοντας ψηφιακά αποτυπώματα και τάζοντας «πικάντικες» τιμωρίες σε όσους αμφισβητούν την πολιτικη του υπόσταση. Μιλάμε για τρελό γέλιο και «βαριά πολιτική». Με τη στάση του έμαθα γελάει μέχρι και δίχρονος μπόμπιρας στην περιοχή της Κυψέλης. Επιφυλάσσομαι να επανέλθω.
Δεν μας τα λέει καλά η Άγκυρα…
Η Τουρκία επιχειρεί για μία ακόμη φορά να ανεβάσει τους τόνους, αντιδρώντας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μέσω διαρροών σε φιλοκυβερνητικά μέσα. Με αφορμή το υποθαλάσσιο καλώδιο που θεωρείται “ενεργειακή ραχοκοκαλιά” του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ, η Άγκυρα προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί “τετελεσμένα” στην Αν. Μεσόγειο.
Όπως μου λένε πηγές με γνώση του φακέλου, η ενόχληση δεν σχετίζεται μόνο με την τεχνική διάσταση του έργου. Αντιθέτως, πρόκειται για ξεκάθαρο γεωπολιτικό μήνυμα, αφού το project εδραιώνει έναν νέο ενεργειακό διάδρομο, με στρατηγική σφραγίδα — χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Στην Αθήνα, πάντως, διαμηνύεται πως η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο προχωρά κανονικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η τουρκική νευρικότητα, μαθαίνω, είναι η καλύτερη απόδειξη πως το καλώδιο αυτό “κουμπώνει” εκεί που κάποιοι ήθελαν να διατηρούν κενό.
«Άκυρο» από τη Γάνδη – και τώρα;
Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης πέταξε στο καλάθι τα «ευρήματα» περί 3,5 τόνων εύφλεκτου υγρού στα Τέμπη. Όχι απλά δεν τα υιοθετεί — αλλά δηλώνει ευθέως ότι δεν τα ενέκρινε ποτέ και δεν συμφωνεί με κανένα από τα “συμπεράσματα” του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Τώρα σοβαρεύουν τα πράγματα. Έμαθα πως στο εσωτερικό του υπουργείου υπάρχει μια αναστάτωση, καθώς η υπόθεση με τις “βόμβες σιλικόνης” είχε υιοθετηθεί – και διακινηθεί – με χαρακτηριστική ευκολία από συγκεκριμένους κύκλους. Τώρα, όμως, το χαλί τραβήχτηκε απότομα. Η Γάνδη αποδομεί πλήρως ό,τι παρουσιάστηκε ως “πόρισμα” και κάνει λόγο για παραπλανητικά και αβάσιμα δημοσιεύματα.
Εύλογο το ερώτημα που κυκλοφορεί πλέον σε κοινοβουλευτικά πηγαδάκια: ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη για τη δημιουργία εντυπώσεων με “επιστημονικό” περιτύλιγμα; Γιατί εδώ δεν μιλάμε για απλή σύγχυση – μιλάμε για εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας. Και σε αυτό, η σιωπή κάποιων ίσως λέει περισσότερα από τις ανακοινώσεις τους.
Ξανά στο ίδιο έργο θεατές;
Η υπόθεση Γιαννακά φαίνεται πως ξεκλείδωσε ξανά τους μηχανισμούς “επαγρύπνησης” στην ΕΣΗΕΑ, εκεί όπου – όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους – κάποιοι ακόμα κυκλοφορούν με κουπόνια… κοινωνικής αγανάκτησης. Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου να κινήσει διαδικασίες για άρθρο γνώμης προκάλεσε σάλο και – λένε στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις – άνοιξε νέο κεφάλαιο στο σίριαλ της θεσμικής κατρακύλας του συνδικαλισμού των δημοσιογράφων.
Στα γραφεία της Ένωσης, κάποιοι εμφανίστηκαν πιο “προοδευτικοί” κι από το Κόμμα των Μπολσεβίκων, θυμίζοντας πρακτικές που παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Κι αν κάτι εξοργίζει περισσότερο από τη δίωξη, είναι η επίσημη «διευκρίνιση» ότι η διαδικασία κινήθηκε επειδή… διαμαρτυρήθηκαν πολίτες. Δηλαδή η Ένωση Συντακτών δεν υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου, αλλά κρίνει αν αυτή είναι αρεστή;
Το ακόμα πιο ειρωνικό; Όσοι κάποτε κραύγαζαν κατά της φίμωσης και υπέρ της πολυφωνίας, σήμερα μοιράζουν πειθαρχικές “καμπάνες” για απόψεις που δεν τους βολεύουν. Όπως λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αν η ιστορία με την Γιαννακά περάσει έτσι, η ΕΣΗΕΑ θα έχει βάλει μόνη της ταφόπλακα στον ρόλο της.
Γιατί – όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται – η δημοσιογραφία χωρίς ελεύθερη γνώμη είναι απλώς δημόσιες σχέσεις με γαρνιτούρα λογοκρισίας.
Σε θέσεις μάχης στην Κουμουνδούρου
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιδιώκει επαναπροσέγγιση με τη Νέα Αριστερά, όμως ο Παύλος Πολάκης φρενάρει κάθε σενάριο συνεργασίας.
Έπεσα τυχαία σε έναν παλιό φίλο και μου είπε ότι δεν λείπουν οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν με θετικό μάτι μια σύμπλευση, όμως το «μπλόκο» Πολάκη λειτουργεί σαν εσωκομματική νάρκη.
«Δεν έχει τον έλεγχο, μόνο τη διαχείριση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο», σχολιάζει κομματικό στέλεχος. Στον ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, τα μαχαίρια δεν ακονίζονται για τους αντιπάλους, αλλά για… εσωτερική χρήση.
Ο «πνεύμονας» και το mega project…
Η Δυτική Μακεδονία, που άλλοτε ήταν ο «πνεύμονας» της λιγνιτικής παραγωγής, μπαίνει σιγά-σιγά στον χάρτη ως ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος υψηλών ταχυτήτων.
Έμαθα, και δεν χώρα αμφισβήτηση, από πηγές πολύ κοντά στο project, το σχέδιο της ΔΕΗ δεν είναι απλώς μεταβατικό. Είναι βαθιά στρατηγικό.
Από τα 3,6 δισ. ευρώ σε ενεργειακές επενδύσεις, στα 400 εκατ. για αποκαταστάσεις, μέχρι το μεγα-πλάνο για Giga Data Center στον Άγιο Δημήτριο, που αν ολοκληρωθεί πλήρως θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, όλα δείχνουν ότι ο σχεδιασμός δεν αφορά μόνο την περιοχή, αλλά τη θέση της χώρας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.
Η Αθήνα – λένε στο Μαξίμου – το παρακολουθεί στενά. Και όχι τυχαία: η πολιτική απόδοση ενός τέτοιου πλάνου θα είναι τεράστια, ειδικά σε μια περιοχή που κατεξοχήν χρειάζεται νέο αναπτυξιακό αφήγημα.