Την Παρασκευή 11 Απριλίου, ξεκινάει η προπληρωμή του τακτικού επιδόματος ανεργίας ΔΥΠΑ, του επιδόματος εργασίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας.
Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση. Οι πληρωμές είναι διαθέσιμες για ανάληψη και ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω των προπληρωμένων καρτών εντός 1-3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.
Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
Ποιοι δικαιούνται Δώρο Πάσχα
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που εργάστηκαν οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Δικαιούνται το Δώρο ακόμα και όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ή έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Η νομοθεσία δεν επιτρέπει καμία παραίτηση από το δικαίωμα αυτό, ούτε ρητά ούτε σιωπηρά. Οποιαδήποτε συμφωνία με εργοδότη που προβλέπει μη καταβολή του Δώρου θεωρείται άκυρη.
Υπολογισμός Δώρου Πάσχα
Ο τρόπος υπολογισμού διαφέρει ανάλογα με το είδος της αμοιβής:
-
Για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό: Δικαιούνται το μισό του μηνιαίου μισθού.
-
Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο: Δικαιούνται 15 ημερομίσθια.
Αν κάποιος εργαζόμενος δεν απασχολήθηκε σε όλο το διάστημα από 1/1 έως τη Μεγάλη Τετάρτη (π.χ. λόγω αποχώρησης ή απόλυσης), λαμβάνει αναλογικό ποσό, με βάση τις ημερολογιακές ημέρες εργασίας.
Για κάθε 8 ημέρες εργασίας, αναλογεί 1/15 του Δώρου. Αν οι μέρες εργασίας είναι λιγότερες, καταβάλλεται αντίστοιχο κλάσμα.
Τι ισχύει σε περίπτωση ασθένειας
Σε περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου, αφαιρούνται μόνο οι ημέρες για τις οποίες καταβλήθηκε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
Παράδειγμα: Αν ένας εργαζόμενος λείψει 60 ημέρες λόγω ασθένειας αλλά λάβει επίδομα μόνο για τις 40, μόνο αυτές οι 40 ημέρες εξαιρούνται από τον υπολογισμό του Δώρου.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται
Δεν λαμβάνονται υπόψη στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου:
-
Η απουσία χωρίς άδεια ή χωρίς αποδοχές.
-
Η συνδικαλιστική άδεια.
-
Οι ημέρες απεργίας ή στάσεων εργασίας, καθώς δεν θεωρούνται δικαιολογημένη απουσία.
Τι να κάνετε αν δεν καταβληθεί το Δώρο
Αν το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να κινηθούν νομικά:
-
Κατάθεση καταγγελίας στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, που θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα και στο Αστυνομικό Τμήμα για την κίνηση αυτόφωρης διαδικασίας.
-
Κατάθεση μήνυσης απευθείας στο Αστυνομικό Τμήμα.
Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου (η οποία διαρκεί έως 48 ώρες), είναι σημαντικό να αναφέρονται τα στοιχεία της επιχείρησης και του εργοδότη, εφόσον είναι γνωστά.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε:
-
Επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1555.
-
Ηλεκτρονική υποβολή καταγγελίας μέσω της πλατφόρμας της Επιθεώρησης Εργασίας.
-
Επικοινωνία με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για πληροφορίες ή καθοδήγηση: https://www.kepea.gr/contact.php?ask=8