Και τώρα; Ποιος θα μαζέψει τα σπασμένα;
Σας τα έλεγα και εχθές. Μετά το φιάσκο με το περίφημο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη και τη διάψευση από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και το όνομα του Κώστα Λακαφώση φιγουράρει πρώτο-πρώτο.
Ένα πουλάκι μου είπε, πως κάποιοι πίστεψαν ότι με λίγα CFD και μερικές… copy-paste αναφορές θα έστηναν ένα αφήγημα που θα άντεχε στον χρόνο. Ξέχασαν όμως πως όταν εμπλέκονται πανεπιστήμια, η αλήθεια έρχεται πάντα – κι έρχεται βαριά.
Τώρα, το ερώτημα δεν είναι αν θα πάει κάποιος στο εδώλιο, αλλά ποιον θα πάρει η μπάλα πρώτον. Γιατί, όπως μου ψιθυρίστηκε, δεν μιλάμε πια για επιστημονική αστοχία. Μιλάμε για κατασκευή ενόχων.
Φέτα, ελιά και λάδι
Στο ΚΥΣΟΙΠ ο Μητσοτάκης κράτησε χαμηλά τον πήχη για τους αμερικανικούς δασμούς, αλλά – κάτι μου λέει – στο εσωτερικό υπήρξε έντονη ενόχληση για το ενδεχόμενο να μπουν στο στόχαστρο η φέτα, οι ελιές και το λάδι.
Παράλληλα, φάνηκε πως ο πρωθυπουργός δεν ψάχνει μονομερείς κινήσεις – πίεση προς Βρυξέλλες για κοινή στάση και όχι σπασμωδικά «ό,τι να ’ναι». Άνθρωποι μου στο Μαξίμου λένε πως δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που διάβασαν πίσω απ’ τις γραμμές και το εξής: σε εποχές διεθνών τρικυμιών, η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Στέλνουν σπίτι του τον Αλέξη
Δεν θα σας πω κάτι που δεν ξέρατε, αλλά πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της GPO, λέει πως ο Τσίπρας πρέπει να μείνει απλός βουλευτής, ενώ μόλις 18,4% θέλει επιστροφή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 14,6% του δείχνει τον δρόμο για νέο κόμμα.
Μου λένε παλιοί συριζαίοι, «το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Πολάκης… είναι ότι ο κόσμος έχει πάψει να περιμένει και από τον Τσίπρα». Και κάπως έτσι, τα σενάρια περί ηρωικής επιστροφής του «Αλέξη» καταρρίπτονται. Μεγάλη στεναχώρια.
Θα σας πω κάτι και θα μείνει μεταξύ… δεν στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα ο Αλέξης.
Παπαδημητρίου vs Παπαδημητρίου
Ανεξήγητη κωλοτούμπα από τον Χρήστο Παπαδημητρίου, αντιπρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που πρώτα μίλησε για 2,5 τόνους άγνωστου εύφλεκτου υγρού στα Τέμπη και τώρα… αποσύρει τα περί πυρόσφαιρας. Όπως μου ψιθύρισαν, το παρασκήνιο είναι πιο θολό κι από τη φωτιά της σύγκρουσης: με απειλές, ευρωπαϊκές πιέσεις και μπόλικη αμηχανία για ένα πόρισμα που δείχνει να καταρρέει από τα μέσα.
Το μόνο σίγουρο; Ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ βγαίνει βαριά τραυματισμένος και το βάρος πλέον μεταφέρεται αλλού. Ίσως και στη Δικαιοσύνη…
Ανασχηματισμός και στο Μαξίμου…
Μου σφύριξαν τα πουλάκια της Ηρώδου Αττικού πως η απόφαση του Κυριάκου να… ανακατέψει την τράπουλα στο επικοινωνιακό επιτελείο του, δεν ήταν τυχαία. Ο Νίκος Ρωμανός αφήνει τη ΝΔ για να αναλάβει Διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας στο Μαξίμου, ενώ τη θέση του εκπροσώπου κόμματος παίρνει η Αλεξάνδρα Σδούκου – με τα πρώτα σχόλια να λένε πως «φέρνει ρεύμα» και ενέργεια.
Στόχος; Ανανέωση, έλεγχος μηνυμάτων και προφανώς… προετοιμασία για έναν καυτό πολιτικό κύκλο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι κάποιοι ζήτησαν “περισσότερη αμεσότητα και λιγότερα φτιασιδώματα”.
Ο Τραμπ “δείχνει” Πάουελ – και η Fed μπαίνει στη γωνία
Μπορεί ο Τραμπ να μην έχει μπει (ακόμα) στο Οβάλ Γραφείο, αλλά ο Πάουελ ήδη ιδρώνει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με μια αιχμηρή ανάρτηση στο Truth Social, έβαλε στο στόχαστρο τον διοικητή της Fed, ζητώντας εδώ και τώρα μείωση επιτοκίων. Όχι αύριο, όχι μεθαύριο. Τώρα.
Το timing του μηνύματος δεν ήταν τυχαίο: λίγο πριν την ομιλία του Πάουελ, σε μια κίνηση καθαρής πολιτικής πίεσης. Και παρότι ο Τραμπ ήταν εκείνος που τον διόρισε το 2018, τώρα δείχνει ξεκάθαρα την έξοδο – πολύ πριν τη λήξη της θητείας του το 2026.
Πίσω από τις γραμμές, ο Τραμπ θέλει να φορτώσει στη Fed κάθε “κακή” εξέλιξη πριν τις εκλογές – και να καρπωθεί κάθε “καλή”. Ο Πάουελ καλείται πλέον να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια αγορά που πιέζει για χαλάρωση και έναν Τραμπ που τον πιέζει… να φύγει.
Φρένο…
Πήρε το αυτί μου ότι στην κυβέρνηση βάζουν φρένο στα σενάρια για πρόωρη καταβολή των συντάξεων, κι ας πλησιάζει το Πάσχα.
Πηγές λένε πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «κενό» έως και 35 ημερών μέχρι την επόμενη καταβολή του Μαΐου.
Όπως μαθαίνουμε, το Μαξίμου ήταν διστακτικό από την πρώτη στιγμή. Άλλωστε, το ζήτημα είχε τεθεί χαμηλόφωνα από εκπροσώπους των συνταξιούχων, αλλά δεν φαίνεται να προχωράει. Οι τεχνικές δυσκολίες με τις τράπεζες είναι το πρόσχημα – στην πράξη, η κυβέρνηση δεν θέλει να φορτωθεί γκρίνια από «άδεια πορτοφόλια» μέσα στην Άνοιξη.
Πάντως, ο υφυπουργός Εργασίας φρόντισε να «χρυσώσει το χάπι», προαναγγέλλοντας αυξήσεις συντάξεων για το 2026 και το 2027. Το ερώτημα είναι αν οι συνταξιούχοι θα κάνουν… υπομονή έως τότε.
FTSE ή… fast market;
Μέρα-κλειδί για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο FTSE Russell ενδέχεται να ανάψει πράσινο φως για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές. Μόνο που το πάρτι χάλασε πριν καν ξεκινήσει… Οι δασμοί του Τραμπ έριξαν τις διεθνείς αγορές σε βουτιά, και η δική μας μπήκε νωρίς-νωρίς σε fast market.
Αγοραστές υπήρξαν –και μάλιστα τολμηροί– με καλά μετρημένα bets σε επίπεδα που κάποιοι έλεγαν πως ούτε στα όνειρά τους δεν είχαν ξαναδεί. Άλλοι πάλι κρατούν αποστάσεις: «Δεν ακουμπάμε τίποτα αν δεν ξεκαθαρίσει το μέτωπο των δασμών». Και όσο ο Τραμπ παίζει με τις παγκόσμιες ισορροπίες, οι δικοί μας αναλυτές κρατούν την ανάσα τους. Θα βγει το στοίχημα ή θα μας φάνε τα spreads;
Σε ελεύθερη πτώση
Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές παγκοσμίως, με απώλειες 9,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τρεις συνεδριάσεις – και κανείς δεν βλέπει πάτο. Ο Τραμπ, αμετακίνητος στην επιθετική δασμολογική στρατηγική του, βάζει φωτιά στο διεθνές εμπόριο και ανατρέπει τα πάντα σε Wall Street, Ευρώπη και Ασία.
Ο πανικός μεταφέρεται και στην Αθήνα. Θα σας πω κάτι αλλά να μείνει μεταξύ μας. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει έντονη ανησυχία όχι μόνο για την κατρακύλα του Γενικού Δείκτη – που φλερτάρει με bear market – αλλά και για τις επιπτώσεις σε χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις και… πολιτικές ισορροπίες.
Όπως μαθαίνω, λοιπόν, στελέχη της ΤτΕ ήδη επεξεργάζονται σενάρια για δεύτερο κύμα φυγής κεφαλαίων αν οι αγορές δεν σταθεροποιηθούν εντός της εβδομάδας. Όσο για το Μαξίμου, παρακολουθεί στενά τον χάρτη των εξαγωγών.
Ποιοι (δεν) είναι… private στην Εθνική
Στην Εθνική Τράπεζα… το χρήμα μιλάει και το Wealth Management μεγαλώνει. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στόχος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τους εύπορους πελάτες, μέσω ενός διπλού πυλώνα: Private Banking για τους λίγους – και Premium για τους… πολλούς με πάνω από 60 χιλιάρικα στις καταθέσεις.
Και ενώ οι πελάτες του Private Banking κρατούνται σταθερά γύρω στους 2.000 (με χαρτοφυλάκιο 2 δισ. ευρώ), η μεγάλη δύναμη κρύβεται στο Premium Banking: 200.000 πελάτες, 25 δισ. και βλέψεις για ακόμα περισσότερα.
Γνωρίζω πως ο Γιώργος Βαρελτζίδης –ο άνθρωπος-κλειδί πίσω από την αναδιοργάνωση– ετοιμάζει και ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης περιουσίας, που λέγεται ότι θα είναι πλήρως ενεργή μέχρι το τέλος του 2025. Εκεί θα γίνει και το… μεγάλο ξεκαθάρισμα, αφού θα καταγραφούν πιο καθαρά οι ανάγκες, οι στόχοι αλλά και η επενδυτική… ιδιοσυγκρασία του κάθε πελάτη.
Αποτέλεσμα… με φόντο το firewall
Σήμερα μετά το κλείσιμο η Fourlis ανοίγει τα χαρτιά της για τη χρήση 2024 — με την αγορά να περιμένει EBITDA στα 25,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Το ενδιαφέρον; Η Eurobank Equities βλέπει και “upside” στις εκτιμήσεις, λόγω της αυστηρής γραμμής που κρατά η διοίκηση στο κόστος.
Μικρή σκιά στο τελευταίο τρίμηνο η κυβερνοεπίθεση που μπλόκαρε e-shop και αποθήκες, αλλά όπως λένε από την αγορά, «το μαγαζί έδειξε αντανακλαστικά». Το μέρισμα πιθανότατα ανεβαίνει στα 0,12 ευρώ, με αρκετούς επενδυτές να “ποντάρουν” σε ακόμη καλύτερη συνέχεια — εφόσον μείνει μακριά από… ψηφιακούς σαμποτέρ.