Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και η άνοιξη κάνει αισθητή την παρουσία της, οι εξορμήσεις στο χωριό ή στο εξοχικό επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο. Για πολλούς ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους εξαιτίας της οικονομικής επιβάρυνσης των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, η σκέψη μιας τέτοιας εξόδου έμοιαζε μέχρι πρόσφατα πολυτέλεια. Αυτό, όμως, πλέον αλλάζει.
Η ευκαιριακή ρύθμιση που επέτρεπε την προσωρινή άρση ακινησίας με αναλογικά τέλη (γνωστά και ως «τέλη με τον μήνα») παύει να είναι προσωρινή και καθιερώνεται με νομοθετική ρύθμιση, μέσω του άρθρου 62Α του ν. 5177/2025.
Πώς λειτουργεί η νέα ρύθμιση
Από τον Απρίλιο και στο εξής κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τα οχήματά τους σε κυκλοφορία για συγκεκριμένους μήνες, πληρώνοντας μόνο τα τέλη που αναλογούν σε αυτό το διάστημα.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να οργανώσουν τις μετακινήσεις τους για το Πάσχα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, τις καλοκαιρινές διακοπές ή άλλες εξορμήσεις, χωρίς να επιβαρύνονται με τα ετήσια τέλη.
Τόνωση της κινητικότητας και στήριξη του τουρισμού
Πέρα από την οικονομική ανάσα στους ιδιοκτήτες, το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει και τον εγχώριο τουρισμό, αφού από την άνοιξη και μετά θα σημειώνεται σημαντική αύξηση στις μετακινήσεις από ανθρώπους που είχαν καταθέσει πινακίδες.
Προσοχή στις ημερομηνίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρση ακινησίας ισχύει μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος επαναφέρει το όχημά του σε κυκλοφορία π.χ. τον Δεκέμβριο, δεν μπορεί να επεκτείνει τη χρήση και για τον Ιανουάριο του επόμενου έτους με πληρωμή αναλογικών τελών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να το ξαναθέσει σε ακινησία πριν την αλλαγή του χρόνου, αλλιώς θα υποχρεωθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για το επόμενο έτος, καθώς δεν προβλέπεται τμηματική πληρωμή για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Νέοι κανόνες και ψηφιακός έλεγχος
Η μόνιμη εφαρμογή της άρσης ακινησίας συνοδεύεται από νέες διατάξεις, όπως η αυτόματη επιβολή ακινησίας μέσω της ΑΑΔΕ, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση των προστίμων για τους συνεπείς και τον περιορισμό φαινομένων καταστρατήγησης.
Επιπλέον, για ιδιοκτήτες που βρίσκονται σε διαδικασία κληρονομιάς ή μεταβίβασης οχημάτων, είναι κρίσιμο να ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο καθεστώς, ώστε να μην αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.