Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου
«Στόχος μας είναι οι νέοι να παραμείνουν στην ελληνική ύπαιθρο με επαρκή εισοδήματα για εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στην ελληνική γη και στις σύγχρονες εκτροφές που έχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια», τονίζει με συνέντευξή του στην Today Press, o Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αι Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Εν όψει του Πάσχα οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν στο τραπέζι τους φθηνό αρνάκι;
Κάνουμε κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια για να υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων στην αγορά σε τιμές προσιτές για τους καταναλωτές. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερη, λόγω των ζωονόσων ευλογιάς και πανώλης, αλλά και λόγω του ταυτόχρονου εορτασμού του Πάσχα με τους καθολικούς.
Το ΥΠΑΑΤ από τη μια διευκολύνει τη διακίνηση αμνοεριφίων στις καθαρές περιοχές από ευλογιά (με την πανώλη η χώρα έχει καθαρίσει εδώ και καιρό), αλλά ταυτόχρονα λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους καταναλωτές.
Γίνονται ήδη αυστηροί έλεγχοι από οργανωμένα συνεργεία όλων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών στις πύλες εισόδου στη χώρα και στις εθνικές οδούς, καθώς και στα σημεία εκφόρτωσης. Στόχος μας είναι αφενός η προστασία του καταναλωτή και αφετέρου η στήριξη του Έλληνα παραγωγού, μέσα από στοχευμένες ενέργειες.
Πείτε μας πώς θα λειτουργεί το Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τεκμηριωμένες ζημιές άνω του 30% στους αγρότες, μέσω ισοζυγίων αλλά και δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου για πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά;
Ενεργοποιούμε για πρώτη φορά το Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε έμπρακτα όσους υπέστησαν μείωση παραγωγής άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να παρέμβουμε ουσιαστικά και να βοηθήσουμε τους αγρότες να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Η περσινή χρονιά ήταν «κακή» και παραγωγικά και όσον αφορά τις τιμές και αναμένεται να δοθούν πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
Έχουν ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι με τα απαραίτητα παραστατικά για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης σε μια σειρά από προϊόντα. Μόλις δοθεί το «πράσινο φως», θα προχωρήσουμε άμεσα στις πληρωμές, με στόχο οι αποζημιώσεις να καταβληθούν μέσα στον Ιούνιο.
Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε πόσο σκληρό ήταν το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο λόγω πανώλης και ευλογιάς. Γι’ αυτό, πέρα από τις πολύ αυξημένες αποζημιώσεις, προχωράμε στη δωρεάν αντικατάσταση των κοπαδιών τους, μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ. Η διαδικασία αυτή επιδιώκουμε να «τρέξει» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί ξέρουμε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση, είναι μια μέρα χαμένη για τους παραγωγούς και το εισόδημά τους.
Αλλά το βασικό για μας πλέον, είναι ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις, οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωράει άμεσα και ουσιαστικά στη στήριξη στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς. Η πορεία του πρωτογενούς τομέα, ταυτίζεται με την πορεία της ελληνικής περιφέρειας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Με ποιους τρόπους θα στηρίξετε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ασχοληθούν οι νέοι με τη γεωργία και την κτηνοτροφία;
Στόχος μας είναι οι νέοι να παραμείνουν στην ελληνική ύπαιθρο με επαρκή εισοδήματα για εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στην ελληνική γη και στις σύγχρονες εκτροφές που έχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια. Ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτός από τα δύο τελευταία προγράμματα Νέων Αγροτών που αθροιστικά φθάνουν στο ύψος του 1 δισεκ. ευρώ, έχουμε θέσει ως βασικό μας στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων νέων στον αγροτικό τομέα.
Υλοποιούμε πρόγραμμα για τους νέους γεωργούς ηλικίας έως 39 ετών, με επιδότηση για πρώτη φορά που φτάνει τις 40.000 ευρώ για κάθε ωφελούμενο. Παράλληλα, όμως, επενδύουμε στη γνώση και στην εκπαίδευση που χρειάζονται οι νέοι αγρότες για να μπορέσουν να στηρίξουν μια βιώσιμη αγροτική δραστηριότητα, μέσα από δράσεις εκπαίδευσης που θα υλοποιήσουμε στο πλαίσιο εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ (Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) και πρόσθετες δράσεις κατάρτισης των αγροτών μέσω του ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε νέα εργαλεία για την ενίσχυση της απασχόλησης στις κτηνοτροφικές μονάδες, που θα ανακοινώσουμε σύντομα από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη μείωση φόρων, εισφορών και κόστους ενέργειας για να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα. Πλέον υπάρχει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για αγρότες με μειωμένο συντελεστή 9%, καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου που προέβλεπε επιβολή εισφορών ποσοστιαία επί του εισοδήματος των αγροτών και δημιουργήθηκαν πέντε ασφαλιστικές κατηγορίες, μειώθηκε ο ΦΠΑ για ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κατά 100% στο αγροτικό πετρέλαιο και εξασφαλίστηκε φθηνό αγροτικό ρεύμα μέσω του προγράμματος «ΓΑΙΑ» με 9,3 λεπτά/kWh για δυο +οκτώ χρόνια.
Με τον τελευταίο νόμο προχωρήσαμε για πρώτη φορά σε ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια για περισσότερους από 21.000 αγρότες και 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ, κάτι που κανείς δεν τόλμησε να κάνει τη προηγούμενη δεκαετία.
Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη για την ελληνική αγροτική παραγωγή;
Αρχές Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, για το οποίο, συνολικά, η χρηματοδότηση αναμένεται να φθάσει στα 600 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση και τη θωράκιση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και να ενισχύσει την πραγματική παραγωγή μέσω διαδικασιών που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναπτυχθεί επαρκώς, ούτε στη Θεσσαλία, ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η θερμοκηπιακή γεωργία ενισχύει την αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα της παραγωγής απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 οι εξαγωγές ανέρχονταν στα 2,2 δισ. ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη εξαγωγική δυνατότητα της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.
Το πρόγραμμα προσφέρει σημαντική οικονομική στήριξη στους δικαιούχους, καθώς το 50% της επένδυσης καλύπτεται από επιδότηση, το 35% από τραπεζικό δανεισμό και το υπόλοιπο 15% από ίδια συμμετοχή. Απευθύνεται σε αγρότες και συνεταιρισμούς που επιθυμούν να επενδύσουν ποσά από 30.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη δημιουργία και την αναβάθμιση μικρών και μεσαίων θερμοκηπιακών μονάδων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η χρηματοδότηση που προβλέπεται είναι:
- 50% επιδότηση για επενδύσεις σε όλη τη χώρα
- 60% επιδότηση για περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel ή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και το Β. Αιγαίο και
- 65% επιδότηση για νέους αγρότες στη Θεσσαλία, Έβρο και Β. Αιγαίο.
Για μεγαλύτερες επενδύσεις, άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Έχει βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους αλιείς σχετικά με την ζύγιση των αλιευμάτων τους;
Από τη μια πλευρά εργαζόμαστε για την τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, όπως μας επιβάλλεται, και από την άλλη πλευρά θέλουμε να έχουμε ικανοποιημένους τους αλιείς μας. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, σεβόμενοι τις κοινοτικές αποφάσεις.
Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκα τους αλιείς στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη, συζητώντας τα προβλήματα που έχουν στον τρόπο ζύγισης των αλιευμάτων τους. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Η Αλιεία, είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας μας.