Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Αποφασισμένη να δικάσει με διεξοδικό και ταχύ τρόπο την υπόθεση των υποκλοπών εμφανίζεται η έδρα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζοντας επόμενη δικάσιμο τη Μεγάλη Τετάρτη και ανάλογα θα πράξει μετά το Πάσχα. Σε έναν εκ των έξι κατηγορουμένων που αντιμετωπίζουν την πλημμεληματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και του στελέχους Άρτεμις Σίφορντ, η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε σε κατάσχεση των λογαριασμών έως του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι είναι οι Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και ιδρυτής της Intellexa, η σύζυγός του και διαχειρίστρια της εταιρείας Σάρα Χάμου, ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος μέτοχος της Intellexa και ο Γιάννης Λαβράνος, ιδιοκτήτης της Krikel ο οποίος πλέον έχει σοβαρά μπλεξίματα και με την Αρχή του επιτίμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Το οξύμωρο είναι ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα δεκάδες θύματα του ιδιωτικού Αρπακτικού και της ΕΥΠ απέφυγαν να δηλώσουν παράσταση πολιτική αγωγής κι έτσι θα παραμείνουν αδιερεύνητες οι συνθήκες υπό τις οποίες πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι και ανώτατοι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούσαν με τεχνικά μέσα αλλά και δια ζώσης.
Για τον Μπίτζιο που κυκλοφορεί πλέον ως άλλος Κροίσος στην Αθήνα, το 2024 η επιτροπή επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ ( PFAC ) τον ενέταξε σε λίστα «για τον ρόλο τους στην εξέλιξη, λειτουργία και διανομή κατασκοπευτικού λογισμικού που αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Ο Ταλ Ντίλιαν
Ο Ισραηλινός πρώην συνταγματάρχης Η Ταλ Ντίλιαν ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή λογισμικού διπλής χρήσης από το 2010 και μέσω της εταιρείας της Intellexa εφαρμόζει αυτό που αποκαλεί συνολική λύση, δηλαδή συνδυασμό όλων των έξυπνων λογισμικών που διαθέτουν τις δικές τους αλλά και άλλες συνεργαζόμενες με αυτές εταιρείες, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία του Predator. Όπως έχει γραφτεί για τον Ντίλιαν που σημειωτέον παρίστατο με τη σύζυγό του στο δικαστήριο που ξεκίνησε την Παρασκευή «τα πήγε πολύ καλά, αν και αρκετά μέλη του κόσμου που κινείται στην παραγωγή spyware τον καταγγέλλουν ότι μέσα από επιπολαίες κινήσεις έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια βιομηχανία που δεν χρειαζόταν. Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος και οι εταιρείες του έγιναν πιο γνωστές». Μία εξ΄ αυτών διασυνδεόμενη με το Predator έχει έδρα στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ουγγαρία.
Ιστορικό
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2020, όταν οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν το λογισμικό Predator για να κατασκοπεύσουν 87 άτομα. Δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2022 ο πρωθυπουργός πληροφορείται τα καθέκαστα και προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στην ΕΥΠ και στο επιτελείο του. Παράλληλα ζήτησε από το πρόεδρό του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί αρμοδίως για τους λόγους παρακολούθησης του από το δημόσιο όργανο. Εισέπραξε άρνηση… Η δικαιοσύνη τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και στον Άρειο Πάγο υπό τον κ. Αχιλλέα Ζήση ενήργησε ώστε να μη μείνει καμία αδιερεύνητη πτυχή.
Εκείνο που δεν ακούγεται από την αντιπολίτευση είναι ότι το πλημμεληματικό κατηγορητήριο βασίζεται στον Ποινικό Κώδικα του 2019, όταν παραμονές των εκλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών από κακούργημα σε πλημμέλημα. Παρότι η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε τον κακουργηματικό χαρακτήρα το 2022, η υπόθεση Predator αφορά πράξεις του 2020-2021, οπότε ίσχυε ο επιεικέστερος νόμος.
Η κατάσχεση στο Λαβράνο
Όσον δε για τον Γ. Λαβράνο και την εταιρεία του Κρίκελ, που την περίοδο Ιανουαρίου – Μάιου 2022 είχε υποβάλλει στο υπουργείο Εξωτερικών αιτήματα εκ μέρους της Intellexa του Ντίλιαν για την εξαγωγή του λογισμικού Predator, η Αρχή κατέσχεσε λογαριασμούς του για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος τα οποία βεβαιώθηκαν από τις φορολογικές αρχές. H Krikel φέρεται τα έτη 2018 – 2021 να έχει εμπλακεί σε παράνομες εικονικές συναλλαγές με τη λήψη εικονικών τιμολογίων άνω των 12 εκατ. ευρώ, από τις οποίες αποκόμισε όφελος 4,7 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος αποκάλυψε πως ο Λαβράνος χρησιμοποίησε τα χρήματα που είχε αποκομίσει η Κρίκελ από τη φοροδιαφυγή για αγορές ειδών πολυτελείας, κοσμημάτων , ρολογιών, αυτοκινήτων, αλλά και για την εξόφληση δανείων οικείων του. Δεσμεύσεις έγιναν και σε διαχειριστές της Krikel, απλούς υπαλλήλους του. Επιχειρηματικά ο Λαβράνος φέρεται να είχε υπογράψει έξι συμβάσεις με την Ελληνική Αστυνομία για την ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας TETRA, οι οποίες πλέον έχουν μπει και αυτές στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Το Tetra ουδέποτε λειτούργησε και πρόκειται να αντικατασταθεί.