Η νηστεία, που είναι και το βασικό έθιμο της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνεται για να επέλθει κάθαρση σε αυτούς που την ακολουθούν και να δηλώσουν το πένθος για την σταύρωση του Ιησού. Η νηστεία δεν πρέπει να συνοδεύεται μόνο από αποχή στις «απαγορευμένες» τροφές, αλλά και από ένα γενικότερο κλίμα κατάνυξης, πίστης και συμφιλίωσης.
Σύμφωνα με την Εκκλησία, η πλήρης και αληθινή νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Για λόγους όμως ανθρωπιστικούς, πλέον επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών χωρίς αίμα, γι αυτό στα νηστίσιμα περιλαμβάνονται οι καρποί της γης, τα όσπρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους όσους θέλουν.
Μεγάλη Εβδομάδα: Τα επιτρεπόμενα τρόφιμα στη νηστεία
Αν και τα ψάρια δεν επιτρέπονται, τα θαλασσινά -όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, οι γαρίδες και οι σουπιές- έχουν παραδοσιακά τη θέση τους στο νηστίσιμο τραπέζι. Το ίδιο ισχύει και για τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές.
Τι άλλο μπορούμε να καταναλώσουμε:
Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
Όσπρια όπως φακές και φασόλια
Ποικιλία λαχανικών
Ξηρούς καρπούς
Ζυμαρικά
Ψωμί
Ελιές
Σόγια
Ταχίνι
Μέλι
Μανιτάρια