“Στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, έχει ανατεθεί μία σημαντική, πολλαπλή αρμοδιότητα, αυτή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή που το αιτείται, καταλήγοντας σε διεπιστημονική εισήγηση για την κατάλληλη εκπαιδευτική παρέμβαση του σε γνωστικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο, και ταυτόχρονα καλούνται να οργανώσουν συμβουλευτική γονέων και υποστήριξη εκπαιδευτικών και σχολείων.
Ωστόσο, οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να επιτελεστεί αυτό το έργο, όπως οι κτιριακές υποδομές, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, επαρκές προσωπικό σε εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ, Διοικητικό προσωπικό, υπολείπονται κατά πολύ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων τους έγκαιρα, με αναβαθμισμένο επιστημονικά τρόπο. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση σε όλα τα ΚΕΔΑΣΥ ανά τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα για το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Δυτικής Αττικής:
Υπάρχει σημαντική έλλειψη χώρου. Οι 7 αίθουσες χρησιμοποιούνται όλες τις ώρες της μέρας για αξιολογήσεις και ουσιαστικά μένει ένας κοινός χώρος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους (42 άτομα συνολικά) με 11 υπολογιστές (που δεν δύναται να λειτουργούν όλοι), δημιουργώντας συνωστισμό, πηγαινοέρχεται κόσμος, γίνονται συζητήσεις, απαντούν σε συνεχή τηλεφωνήματα κλπ. Πολλοί εργαζόμενοι/ες «καταφεύγουν» στον διάδρομο, στις σκάλες ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους για να εργαστούν απερίσπαστοι, κι αφού είναι αδύνατον να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες αναγκάζονται, καθημερινά, να εργάζονται πέρα από το ωράριό τους, στο σπίτι.
Λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού, το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό επωμίζεται αλλότρια καθήκοντα σε βάρος του επιστημονικού αντικειμένου και έργου τους.
Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και απαρχαιωμένος και το λογισμικό δίκτυο της υπηρεσίας εμφανίζει συχνά βλάβες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η καθημερινή εργασία.
Υπάρχει έλλειψη βιβλιοθηκών και αποθηκευτικού χώρου για την κατάλληλη αρχειοθέτηση των ατομικών φακέλων αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα τα αρχεία.
Αρκετές ογκώδεις κούτες –με προς απόσυρση παλαιότερο υλικό- καταλαμβάνουν «πολύτιμο» χώρο κι ακόμα περιμένουν την απομάκρυνσή τους.
Δεν υπάρχει χώρος αναμονής με αποτέλεσμα: γονείς/κηδεμόνες με τα παιδιά που περιμένουν για αξιολόγηση, εργαζόμενοι που παραδίδουν τα παιδιά στους γονείς/κηδεμόνες, γονείς/κηδεμόνες που αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αμαξίδια, συμπλήρωση αιτήσεων κατά την οποία οι γονείς/κηδεμόνες είναι όρθιοι, όλα να γίνονται σε ένα χολ κι έναν στενό διάδρομο κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.
Οι ίδιες οι αίθουσες αξιολόγησης είναι ακατάλληλες, καθώς σχεδόν καμία δεν έχει εξαερισμό (ο κοινός χώρος εργασίας και μια αίθουσα αξιολόγησης δεν έχουν φυσικό φωτισμό) αφού τα παράθυρα δεν ανοίγουν. Κυριολεκτικά λείπει από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες το οξυγόνο! Ακόμη, οι αίθουσες χωρίζονται μεταξύ τους με γυψοσανίδες και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δυσχεραίνονται οι αξιολογήσεις και τίθεται θέμα διασφάλισης του απορρήτου. Λόγω της έλλειψης χώρου κάποιες διεπιστημονικές ομάδες και εργαζόμενοι ορισμένες φορές εργάζονται ή/και συνεδριάζουν σε άλλους χώρους (σχολεία της περιοχής), ένα ημίμετρο που ουσιαστικά δε λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα αυτή η «απόσπαση» από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δημιουργεί νέα προβλήματα.
Το σκηνικό αδιαφορίας και εγκατάλειψης συμπληρώνεται με τα προβλήματα στις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις («χύμα» καλώδια, «φουσκωμένες» αποχετεύσεις), με χώρους να πλημμυρίζουν και να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος και εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στις προσλήψεις, αλλά και να χάνεται η σημαντική συνέχεια στην επαφή και την παρακολούθηση της πορείας των μαθητών, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους.
Δεδομένης της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης –όλη η Δυτική Αττική από Μέγαρα μέχρι Βίλια και από Άνω Λιόσια, Ζεφύρι έως και Φυλή- αλλά και της ευαλωτότητας του πληθυσμού, το προσωπικό υπολείπεται κατά πολύ του αναγκαίου. Με αποτέλεσμα, να καθυστερεί η έκδοση αξιολογήσεων, να χάνεται πολύτιμος χρόνος από την αναγκαία στήριξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ή/και αναπηρίες.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρουν ώστε:
– Να λυθούν ζητήματα, με βάση την έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορά σε ζητήματα ασφαλείας με την ηλεκτρολογική και υδραυλική εγκατάσταση, τον σωστό εξαερισμό των χώρων, την απομάκρυνση του περιττού υλικού κ.ά..
– Να μετεγκατασταθεί, άμεσα, το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ Δυτικής Αττικής σε κατάλληλο χώρο και να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου που να πληροί όλες τις προδιαγραφές και να καλύπτει επαρκώς τις διευρυμένες ανάγκες που υπάρχουν.
– Να ιδρυθεί δεύτερο ΚΕΔΑΣΥ στη Δυτική Αττική, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του μαθητικού πληθυσμού, καθώς είναι τεράστια η γεωγραφική έκταση, ο αριθμός των σχολείων και του πληθυσμού που καλύπτει το εν λόγω ΚΕΔΑΣΥ.
– Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να λειτουργούν τα ΚΕΔΑΣΥ, τα ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης, ΕΔΥ κ.α., υλοποιώντας το επιστημονικό έργο με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με συνέχεια, χωρίς καμία δυσκολία ή παρεμπόδιση”,
αναφέρει η ερώτηση του ΚΚΕ, που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.