Η προέλευση ενός προϊόντος – και ειδικά του ελαιολάδου – παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην τιμή όσο και στην τελική επιλογή του καταναλωτή. Στην περίπτωση του παρθένου ελαιολάδου, μάλιστα, η απάτη και η παραποίηση στοιχείων δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το διαχρονικό πρόβλημα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης προτείνουν μια πρωτοποριακή λύση: τη χρήση τεχνολογίας «δακτυλικού αποτυπώματος» για να εντοπίζεται η γεωγραφική αυθεντικότητα του λαδιού. Η ιδέα βασίζεται στην ανάλυση συγκεκριμένων χημικών χαρακτηριστικών που διαμορφώνονται από τον τόπο παραγωγής – και τα οποία λειτουργούν σαν μοναδική «υπογραφή» για κάθε περιοχή.
Αν και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν πλέον σαφή ένδειξη προέλευσης για αγροτικά προϊόντα, στην πράξη δεν έχει ακόμη θεσπιστεί κάποια επίσημη μέθοδος επαλήθευσης. Αυτό αφήνει χώρο για παρατυπίες, με την αλυσίδα εφοδιασμού να παραμένει ευάλωτη σε φαινόμενα νοθείας.
Η νέα αυτή τεχνολογία δίνει ελπίδες για περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια στον καταναλωτή, ενισχύοντας παράλληλα τη φήμη των γνήσιων ελαιολάδων, όπως εκείνων της Ελλάδας, που δικαίως κατέχουν ξεχωριστή θέση στις παγκόσμιες αγορές.