Η Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος την πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας.
Μετά από αυτή την ανακοίνωση η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με δικό της χάρτη και «Γαλάζια Πατρίδα».
Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Anadolu αλλά και πολλά τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν μια μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας συνοδευόμενη από έναν χάρτη και όπως αναφέρουν την είχε αναθέσει η Τουρκία πριν από χρόνια για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις γύρω θάλασσες, να αξιολογήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μελλοντικών δραστηριοτήτων της στις θάλασσες και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις θαλάσσιες περιοχές, φτάνουν στα τελικά τους στάδια με τη συμβολή των σχετικών ιδρυμάτων.
Όπως αναφέρει:
Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσές της, τηρώντας παράλληλα το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επί του θέματος.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, θα συσταθεί «Διοργανικό Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της Προεδρίας και του συντονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί ένα «master plan» για τις θάλασσες.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι και τα Κατεχόμενα διεξάγουν επίσης παρόμοιες μελέτες.
Οι μελέτες αυτές θα «εξυπηρετήσουν» την καλύτερη κατανόηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην κοινωνία και τους συναφείς τομείς, καθώς και μια πιο οργανωμένη οργάνωση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας είναι πολύ σημαντικό οι θάλασσες, οι οποίες αποτελούν απαραίτητους πόρους όχι μόνο για τον φυσικό πλούτο αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια και την υγεία των οικοσυστημάτων, να διαχειρίζονται με μια αποτελεσματική, βιώσιμη και πολυμερή προσέγγιση.
Αν και η Τουρκία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημα το ΘΧΣ της, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια. Πολυάριθμες μελέτες, έρευνες και έργα σχετικά με το ΘΧΣ διεξάγονται στην Türkiye με τη συμβολή διαφόρων δημόσιων ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα.
Η μελέτη χαρτών, που εκπονήθηκε με βάση πηγές ανοικτών δεδομένων που μοιράζονται στο διαδίκτυο δημόσιοι οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της πλατφόρμας.
Σημειώνουν ωστόσο ότι ο χάρτης του ΘΧΣ προετοιμάστηκε στο πλαίσιο ακαδημαϊκής μελέτης και δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη άποψη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Όμως τονίζουν ότι όλες αυτές οι μελέτες αποτελούν συγκεκριμένο δείκτη των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει το όραμά της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» σε επιστημονική βάση, έχοντας παράλληλα επίγνωση του οικονομικού δυναμικού, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που την περιβάλλουν από τρεις πλευρές.
Αναπτύσσοντας ένα ολιστικό και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης στις θαλάσσιες περιοχές, η Τουρκία στοχεύει στην προστασία και ανάπτυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές.