Non stop ο Κυριάκος
Πασχαλινή ανάπαυλα… όχι για όλους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σηκώνει το πόδι από το γκάζι. Πρώτη στάση στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Οι ευχές για το Πάσχα θα είναι τυπικές – η κουβέντα θα πάει στο «ψητό» των μεταρρυθμίσεων και στις… «υπομνήσεις» των Βρυξελλών για όσα έχουμε υποσχεθεί.
Λίγες ώρες μετά, ΚΥΣΕΑ στις 12:00. Οι πληροφορίες μου λένε πως στο τραπέζι θα μπουν τα εξοπλιστικά, οι νέες απειλές στα ανατολικά και μια φρέσκια εκτίμηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Το απόγευμα, η κυβέρνηση επιστρέφει σταθερά στο πεδίο της ασφάλειας. Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει την Εθνική Στρατηγική για την ανήλικη παραβατικότητα. Μην το διαβάζετε απλώς θεσμικά. Το timing μόνο τυχαίο δεν είναι – τα θέματα ασφάλειας επιστρέφουν με επιμονή στην πολιτική ατζέντα.
H απόφαση – «μαχαιριά»
Η Κατερίνα Μπατζελή πλήρωσε τη… γλώσσα της με αναστολή κομματικής ιδιότητας για έναν χρόνο. Όχι, δεν «έβρισε» – απλώς δεν πήγε με τη γραμμή. Και στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, η γραμμή είναι ιερή και η κριτική… αιρετική.
Η ΕΔΕΚΑΠ έδειξε τα δόντια – ή μήπως τις ανασφάλειές της; Το «αμάρτημα» της πρώην υπουργού; Ότι τόλμησε να αναδείξει την αποσύνδεση του κόμματος από την κοινωνία και την πραγματική πολιτική συζήτηση. Ή, όπως λένε όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, ότι η δήλωσή της για τις «παγιδεύσεις» ενόχλησε ψηλά…
Η ίδια αποχώρησε από την επιτροπή λέγοντας πως «δεν απολογείται» και πως «ένας κύκλος κλείνει και ένας ανοίγει» — το οποίο κάποιοι το διάβασαν ως προαναγγελία επόμενης κίνησης. Προς τα πού; Κάποιοι φαντάζονται… Πλεύση με Ζωή.
Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, ποντάρει στη σιωπή. Αλλά, όπως λέει και παλιό στέλεχος με άρωμα ΠΑΣΟΚ:
«Άμα αρχίσεις να διώχνεις όσους μιλούν, στο τέλος θα μείνεις να τα λες μόνος σου στον καθρέφτη».
Τον πήρε ο Φάμελλος, τον πλήρωσε ο Ανδρουλάκης
Η μετεγγραφή Νυφούδη δεν μοιάζει με απλή προσθήκη, αλλά με πυροδότηση χειροβομβίδας στα εσωκομματικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Στην Κουμουνδούρου, οι παλιοί σηκώνουν τα φρύδια. «Γυρολόγος», «πολιτικός τουρίστας» και «σώγαμπρος» είναι τα πιο ευγενικά που ακούγονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγορείται ότι φτιάχνει μικρό… ΠΑΣΟΚ με όχημα την αναιμική διεύρυνση προς το «κέντρο». Οι καχύποπτοι βλέπουν προσπάθεια εσωκομματικής αναδιάταξης στην B’ Θεσσαλονίκης – και «σήμα» προς Δώρα Αυγέρη που κρατά αποστάσεις.
Αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι ήσυχα. Οι φίλοι του Χάρη Δούκα ρίχνουν το φταίξιμο στους «ανδρουλακικούς» για την έξοδο Νυφούδη, ενώ το περιβάλλον Ανδρουλάκη απαντά με νόημα: «Αυτός είχε φύγει από καιρό». Οι πιο σκληροί λένε απλώς ότι πρόκειται για «τελευταία πράξη πολιτικής διάσωσης».
Μάχη χαρακωμάτων; Μπορεί. Πάντως οι ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν έτοιμες να τιναχτούν στον αέρα. Και ο Νυφούδης, από το Ποτάμι μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ, κρατά ακόμα κουπί.
Νόμος και τάξη
Σφίγγει το μεταναστευτικό πλαίσιο ο Βορίδης, στέλνοντας καθαρό μήνυμα: όποιος είναι παράνομα στη χώρα, θα επιστρέψει – διαφορετικά, θα στερηθεί την ελευθερία του. Μου ψιθύρισαν από το Υπουργείο Μετανάστευσης, ότι μπαίνει φρένο σε σενάρια γενικευμένων νομιμοποιήσεων και ενεργοποιείται πλήρως το θεσμικό οπλοστάσιο για επιστροφές.
Να πω εδώ ότι ο Βορίδης κινείται σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ για την επαναφορά της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» – κίνηση-κλειδί για ταχύτερες απορρίψεις ασύλου. Το σύστημα δε θα μετατραπεί σε «μαγικό χαλί» για χιλιάδες παράτυπους που ελπίζουν σε μια χαριστική ρύθμιση.
Πίσω από τις γραμμές, διακρίνεται το σήμα προς την κοινωνική βάση της ΝΔ: νόμος, τάξη και κανόνες για όλους – όχι χαλαρότητα, όχι δεύτερες σκέψεις.
Ζωή στο repeat
Μπορεί να φοράει το κοστούμι της «υπεύθυνης» αρχηγού και να μιλά για «κυβερνητικές θέσεις», αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει βγει από το 2015. Ίσα-ίσα, το ξαναζεί με μεγαλύτερο πάθος. Σε συνέντευξή της δεν δίστασε να πει σχεδόν αφοπλιστικά: «πρόγραμμα μπορεί να μην έχουμε, θέσεις όμως έχουμε» – και τι θέσεις…
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Πλεύσης μιλούν ήδη ανοιχτά για «σχέδιο Β» και προετοιμασία εξόδου από την Ευρωζώνη, αν και δεν το λένε δημόσια (ακόμα). Η φράση που επαναλαμβάνεται πίσω από κλειστές πόρτες είναι «δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε με αυτό το πλαίσιο». Την ίδια ώρα, η ίδια η Ζωή δίνει κατευθύνσεις να «χτιστεί αφήγημα δικαιοσύνης» γύρω από το χρέος, το ΤΑΙΠΕΔ και το τραπεζικό σύστημα, με βασική επιδίωξη την απονομιμοποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων.
Στο Μαξίμου, κάποιοι επιμένουν ότι «δεν υπάρχει σοβαρή απειλή», όμως πιο παλιοί πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι «έτσι ξεκίνησε κι ο Τσίπρας – και τελικά του έδωσαν τα κλειδιά του Μαξίμου». Και παρότι τα ποσοστά της Πλεύσης δεν είναι –ακόμα– εκρηκτικά, η δυναμική και η ρητορική της δεν περνούν απαρατήρητες, ειδικά σε απογοητευμένους νέους και πολίτες της περιφέρειας.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον; Άνθρωποι της αγοράς, αλλά και ανώτερα στελέχη τραπεζών έχουν ήδη ζητήσει ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ζητώντας διευκρινίσεις για τις (φαινομενικά φαντασιακές) δηλώσεις περί «δημόσιου ελέγχου» της κεντρικής τράπεζας.
Γιατί μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο – και αυτή τη φορά δεν λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, αλλά Πλεύση Ελευθερίας.
Καίνε τελικά ή όχι;
Φίλοι μου, τελικά, φαίνεται πως η πυρόσφαιρα στα Τέμπη δεν λέει να… σβήσει. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης βάζει φωτιά στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία των Τεμπών. Όχι, δεν απέκλεισαν την καύση των σιλικονούχων ελαίων – το αντίθετο: ξεκαθαρίζουν ότι τα σταγονίδια μπορούν να αναφλεγούν, αν υπάρχει επαρκής θερμική πηγή. Κι όμως, το επίσημο πόρισμα έσπευσε να υιοθετήσει τη… βολική εκδοχή.
Προσέξτε: οι Βέλγοι ερευνητές ποτέ δεν ανέλαβαν επίσημα έρευνα, απλώς σχολίασαν τρεις προσομοιώσεις που τους έστειλαν οι δικηγόροι των οικογενειών. Και ούτε φυσικά συναίνεσαν στη χρήση του ονόματος του πανεπιστημίου στο τελικό πόρισμα.
Η αίσθηση πλέον είναι ότι κάποιοι βιάστηκαν να βγάλουν «καθαρό» ένα σενάριο. Μόνο που τώρα η επιστήμη επιστρέφει και χτυπάει το καμπανάκι: η ιστορία της πυρόσφαιρας δεν έχει κλείσει. Κι αν κάποιοι ήθελαν να την ξεχάσουμε, μάλλον… βιάστηκαν.
Το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου δεν περιμένει… Navtex
Το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Κύπρου–Ισραήλ κινείται σε θολά νερά. Ενώ η Τουρκία στήνει μπλόκο με διαρκείς παρενοχλήσεις και απαιτήσεις για «συναίνεση» ακόμα και σε διεθνή ύδατα, η Αθήνα μετράει τις κινήσεις της με το σταγονόμετρο. Η Navtex καθυστερεί, τα υπουργικά γραφεία κρατούν χαμηλούς τόνους και ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν –και ανησυχούν. Το έργο έχει χαρακτηριστεί κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με βαριά χρηματοδότηση. Δεν είναι απλά καλώδιο, είναι κρίκος στην ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης από αυταρχικά καθεστώτα. Γι’ αυτό και οι πιέσεις για αναβάθμιση του θέματος στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο εντείνονται.
Παράλληλα, η εμπλοκή αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών νοτίως της Κρήτης και η στάση της Λιβύης απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιουργούν γεωπολιτικά ρήγματα – αρκεί να τα αξιοποιήσουμε. Αντί για διπλωματική επίθεση, ωστόσο, βλέπουμε αναμονή. Το ερώτημα δεν είναι αν η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις – αλλά αν η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κάνει το επόμενο βήμα, πριν το καλώδιο καεί… από υπερθέρμανση στην καθυστέρηση.
Άκυρο Ερντογάν από τους «φίλους» του
Διπλωματικό στραπάτσο για την Άγκυρα στη Σύνοδο ΕΕ–Κεντρικής Ασίας, καθώς οι τουρκογενείς χώρες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Κυπριακή Δημοκρατία – όχι ψευδοκράτος.
Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιζία και Τουρκμενιστάν υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Αστάνα, βάζοντας φρένο στο σχέδιο Ερντογάν για «διπλωματική αναβάθμιση» του Τατάρ. Στη δήλωση αναφέρονται ρητά τα ψηφίσματα 541 και 550 του ΟΗΕ, που ακυρώνουν κάθε προσπάθεια αναγνώρισης του κατοχικού μορφώματος.
Η αλήθεια είναι απλή: τα deals με τις Βρυξέλλες και τα 12 δισ. ευρώ για σπάνιες γαίες και ενέργεια ζυγίζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι μεγαλομανίες του «Σουλτάνου».
Στο παρασκήνιο, η διπλωματική κινητοποίηση Λευκωσίας απέδωσε καρπούς – με άνοιγμα τριών πρεσβειών μέσα σε λίγες εβδομάδες. Και ο Τατάρ; Ποζάρει με τον Αλίεφ στην Αττάλεια για damage control. Αλλά η εικόνα δεν αλλάζει: όταν τα συμφέροντα μιλούν, τα παραμύθια της Άγκυρας τελειώνουν.
Η Belharra, ο φερετζές και το μπέρδεμα με τα ναυπηγεία
Μανούβρες made in France από τη Naval Group στο φλέγον ζήτημα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλο λένε στις off the record διαρροές περί «συμφωνίας» με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, άλλο δηλώνουν επίσημα: πως συνεχίζουν κανονικά με τη Σαλαμίνα – γνωστή μέχρι τώρα μόνο για συγκολλήσεις και κατεργασία λαμαρίνων.
Η διάψευση ήρθε ξεκάθαρα από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, CEO των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που από το βήμα των Δελφών ξεκαθάρισε: καμία συμφωνία, ούτε καν MoU.
Πηγές του Π.Ν. κάνουν λόγο για παρελκυστική τακτική των Γάλλων, που διατηρούν τη «συμπαραγωγή» επί της ουσίας… στη Γαλλία. Με τις περιορισμένες δυνατότητες της Σαλαμίνας να λειτουργούν ως εύχρηστος φερετζές. Το ερώτημα παραμένει: θα δούμε ποτέ σοβαρή μεταφορά τεχνογνωσίας ή θα συνεχίσουμε να βάφουμε λαμαρίνες και να πληρώνουμε premium για PR;
Η Ευρώπη «πουλάει σταθερότητα» ενώ ο Τραμπ παίζει με τους δασμούς
Με το εμπόριο σε καθεστώς 90 ημερών «ανακωχής», οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ουάσιγκτον για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ο Σέφτσοβιτς συνάντησε για ώρες κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, με την ΕΕ να ζητά μηδενικούς δασμούς και κοινές γραμμές άμυνας απέναντι στην κινεζική υπερπαραγωγή.
Την ίδια ώρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρίχνει σπόντες: όσο ο Τραμπ δημιουργεί αβεβαιότητα, «όλο και περισσότεροι ηγέτες στρέφονται προς την Ευρώπη για προβλεψιμότητα και κανόνες». Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η στρατηγική σύγχυση της Ουάσινγκτον ανοίγει δρόμους για εμπορικά deals με άλλες μεγάλες οικονομίες.
Πηγές της Κομισιόν βλέπουν «παράθυρο ευκαιρίας» για εμπορική διπλωματία – αρκεί, φυσικά, οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν με τους δασμούς σαν να είναι μπαλάκι του γκολφ στο γήπεδο του Μαρ-α-Λάγκο.