Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας, αλλά και σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας), σε μια περίοδο αυξημένης κινητικότητας και στρατηγικών αποφάσεων.
Νέος 12ετής σχεδιασμός για τα εξοπλιστικά – Πάνω από 25 δισ. ευρώ
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ενώ αναλυτικά ενημέρωσε πρόσφατα την Επιτροπή Εξοπλιστικών Υποθέσεων και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Το πρόγραμμα ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ και φέρνει τον στρατό στην επόμενη εποχή, περιλαμβάνοντας όχι μόνο την προμήθεια οπλικών συστημάτων όπως τα Rafale, οι Belharra και τα F-35, αλλά και νέα τεχνολογικά έργα όπως η anti-drone «Ασπίδα του Αχιλλέα», με στόχο τη λειτουργία της έως το 2027.
Ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Έμφαση δίνεται και στη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με εντολή να διασφαλίζεται ποσοστό τουλάχιστον 25% σε κάθε νέο εξοπλιστικό έργο. Ο Ν. Δένδιας αναμένεται επίσης να ενημερώσει για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραγγελία και τέταρτης φρεγάτας FDI, αξιοποιώντας την option στη συμφωνία με τη Naval Group.
Γεωπολιτικά ζητήματα στο τραπέζι – Στο μικροσκόπιο το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, έργο που αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις. Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της υλοποίησης, η στασιμότητα και οι επιφυλάξεις από Κύπρο και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της Τουρκίας, γεννούν ερωτήματα για το μέλλον του. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πρόσφατα πως οι έρευνες θα συνεχιστούν “εν ευθέτω χρόνω”, χωρίς όμως να δίνεται σαφές χρονοδιάγραμμα.
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός – Πίεση από την Κομισιόν
Άλλη μία προτεραιότητα που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική πλευρά αφορά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν άμεσα, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο. Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τις προβλέψεις για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, καθώς και τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία.
Συντονισμός υπουργείων για την αποφυγή διπλωματικών εντάσεων
Για τη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού ζητήματος, υπάρχει στενός συντονισμός ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, με στόχο την έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων. Πηγές αναφέρουν ότι το υπηρεσιακό σκέλος είναι ήδη έτοιμο και το θέμα βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου.