Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Μετά από πάνω από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, οι χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης για να αντιμετωπίζουν πιο συντονισμένα τις μελλοντικές πανδημίες.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και τόνισε ότι η συμφωνία δείχνει πως ακόμη και σε έναν διχασμένο κόσμο, οι χώρες μπορούν να βρουν κοινό έδαφος όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το κείμενο θα παρουσιαστεί επισήμως στην ετήσια σύνοδο του οργανισμού τον Μάιο.
Το «αγκάθι» της πρόσβασης στα εμβόλια
Ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα αφορούσε το πώς θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των χωρών – και ιδιαίτερα των φτωχότερων – σε κρίσιμα μέσα, όπως εμβόλια και τεστ, όταν ξεσπά μια πανδημία. Κατά την πανδημία της COVID-19, πολλές χώρες με χαμηλά εισοδήματα έμειναν πίσω, καθώς τα πλουσιότερα κράτη εξασφάλισαν το μεγαλύτερο μερίδιο των διαθέσιμων προμηθειών.
Η συμφωνία προβλέπει πλέον ότι θα υπάρχει συνεργασία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, ώστε να διευρυνθεί η παραγωγή και η διάθεση υγειονομικών προϊόντων. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα εφαρμόζεται ακριβώς θα εξαρτάται από συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.
Μηχανισμός ανταλλαγής πληροφορίας και εφοδιασμού
Το σχέδιο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών για νέους ιούς και για το πώς ανταποκρίνονται τα υπάρχοντα μέσα (π.χ. εμβόλια, φάρμακα). Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από πολλές χώρες και οργανώσεις, καθώς θέτει τις βάσεις για πιο δίκαιη και άμεση αντίδραση στις υγειονομικές απειλές του μέλλοντος.
Η σκιά της πανδημίας και η ανάγκη για προετοιμασία
Η εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κόσμος. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η παγκόσμια οικονομία υπέστη τεράστιες ζημιές.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη και κάλεσε τις χώρες να επενδύσουν στην πρόληψη και τη συνεργασία. Όπως τόνισε, «ο ιός μπορεί να είναι χειρότερος κι από πόλεμο – και το κόστος της απραξίας είναι πολύ μεγαλύτερο».