Στις 23 Απριλίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά έναν από τους πιο αγαπημένους Αγίους της, τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Η τιμή του εκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Ορθοδοξίας – αναγνωρίζεται και από τις Καθολική, Αγγλικανική, Λουθηρανική και Αρμενική Εκκλησίες. Σε ορισμένα Βαλκανικά κράτη, η γιορτή του μετατίθεται στις 6 Μαΐου, λόγω του Ιουλιανού ημερολογίου.
Η Ζωή και το Μαρτύριο του Αγίου
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία, πιθανότατα μεταξύ 275 και 285 μ.Χ. Ήταν Έλληνας αξιωματικός στον ρωμαϊκό στρατό και διακρίθηκε για την ανδρεία και την πίστη του. Παρά τις πιέσεις του αυτοκράτορα Διοκλητιανού να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, αρνήθηκε. Το τίμημα ήταν σκληρό: υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελικά αποκεφαλίστηκε στις 23 Απριλίου 303 μ.Χ.
Το λείψανό του μεταφέρθηκε από τον πιστό του υπηρέτη στη Λύδδα της Παλαιστίνης, όπου χτίστηκε ναός προς τιμήν του από τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Προστάτης και Σύμβολο
Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα, αλλά και εθνικός Άγιος της Αγγλίας. Το έφιππο εικονιστικό του μοτίβο να σκοτώνει τον δράκο, που καθιερώθηκε από τον 12ο αιώνα και μετά, ενέπνευσε στρατούς και έθνη. Το κόκκινο σταυρό του σε λευκό φόντο τον έκανε έμβλημα των Σταυροφόρων και έμβλημα σημαιών.
Θρύλοι και Θαύματα
Ο πιο γνωστός θρύλος είναι η Δρακοκτονία: ένα τέρας που φύλαγε μια πηγή και ζητούσε ανθρώπινο αντίτιμο για να αφήσει το νερό. Ο Άγιος σκότωσε τον δράκο και έσωσε την βασιλοπούλα, συμβολίζοντας τη νίκη του καλού και της πίστης.
Η γενναιότητα του Γεωργίου ενέπνευσε και άλλους να ακολουθήσουν τον Χριστιανισμό, μεταξύ αυτών και στρατιώτες, αλλά και η σύζυγος του Διοκλητιανού, η βασίλισσα Αλεξάνδρα.
Λαϊκές Παραδόσεις & Έθιμα στην Ελλάδα
Η γιορτή του Αγίου συνδέεται με την άνοιξη και γιορτάζεται με έθιμα σε όλη την Ελλάδα:
-
Στην Αράχωβα: Τριήμερο πανηγύρι με χορούς, αγωνίσματα και παραδοσιακά δρώμενα.
-
Στο Όλβιο Ξάνθης και την Ανθή Σερρών: Αναβίωση της πάλης πεχλιβάνηδων, σε ανάμνηση της μάχης με τον δράκο.
-
Στην Ασή Γωνιά Χανίων: Κτηνοτρόφοι οδηγούν τα κοπάδια τους για ευλογία από τον Άγιο.
-
Στο Νέο Σούλι Σερρών: Δραματοποίηση της «Δρακοκτονίας» από νέους του χωριού.
-
Σε διάφορες περιοχές: Ιπποδρομίες, ευλογίες χωραφιών, κλαδιά καρυδιάς στα σπίτια, και άνθη της εποχής.
Ημερομηνία Εορτασμού
Η γιορτή του Αγίου είναι κινητή όταν συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μεταφέρεται για τη Δευτέρα του Πάσχα. Το 2025, ο εορτασμός πραγματοποιείται κανονικά στις 23 Απριλίου, καθώς πέφτει μετά το Πάσχα (20 Απριλίου).
Ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό πρόσωπο. Είναι σύμβολο θάρρους, πίστης και αφοσίωσης – ένας διαχρονικός ήρωας που τιμάται σε κάθε γωνιά του χριστιανικού κόσμου.
Τι λέει το εορτολόγιο
Μεγάλη γιορτή σήμερα 23/4, του Αγίου Γεωργίου – Τι λέει το εορτολόγιο
Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα, Τετάρτη 23/4 – Τι αναφέρει το εορτολόγιο Απριλίου.
Σήμερα, 23 Απριλίου, είναι του Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος, των Μαρτύρων Ανατολίου και Πρωτολέοντος του στρατηλάτου και των Μαρτύρων Δονάτου και Θερινού.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, την Τετάρτη του Πάσχα 23/4 γιορτάζουν:
Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα *
Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γιώργης, Γιορίκας, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα
Γεωργιάννα
Ακόμα, στις 23 Απριλίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Επίσης:
Ανατολή Ήλιου: 06:38
Δύση Ήλιου: 20:08
Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες 30 λεπτά
Σελήνη 24,5 ημερών