Μέτρα με υπογραφή
Στο Μαξίμου, μετά το ανακοινωθέν για τα νέα μέτρα στήριξης του 2025, ήταν σαν να περίμεναν τις αντιδράσεις. Κι όταν ήρθαν – από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – έδειξαν ακριβώς το πρόβλημα της αντιπολίτευσης: μηδενισμός χωρίς στοιχειώδη αντίκρουση των στοιχείων.
Το υπερπλεόνασμα του 2024 δεν προέκυψε από αφαίμαξη, αλλά από ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και από πραγματική καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Όχι τυχαία, η Ελλάδα έχει πέντε συνεχόμενες αναβαθμίσεις και ξανά αναφορά-έπαινο από τον πρόεδρο του Eurogroup.
Άνθρωπος μου στο ΥΠΟΙΚ, λέει πως τα νέα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και σχεδιάστηκαν με ορίζοντα 2026. Όχι για εκλογές — που απέχουν δυο χρόνια — αλλά για τη νέα αρχιτεκτονική των κανόνων της Ε.Ε., που από το 2025 θα φέρει τα κράτη σε νέες δημοσιονομικές ισορροπίες.
Και όπως λένε χαμηλόφωνα στο Μαξίμου: «Όποιος κάνει αντιπολίτευση στα νούμερα, στο τέλος χάνει και τον κόσμο. Το αποτύπωμα φαίνεται στο ΑΦΜ και στο πορτοφόλι, όχι στα πάνελ.»
Στον δρόμο για τη ΔΕΘ, με οδικό χάρτη και cash flow
Η στρατηγική του Μαξίμου αλλάζει πίστα: όχι όλα στη ΔΕΘ — αλλά σε δόσεις μέχρι τη ΔΕΘ. Μετά τα μόνιμα μέτρα του 1 δισ., έρχεται κι άλλη «παρτίδα» στοχευμένων παρεμβάσεων, που έχουν διπλό στόχο: να τρέξει η ατζέντα από τώρα και να μην αφήσει χώρο στην αντιπολίτευση ούτε για… καλοκαιρινό σλόγκαν.
Όπως μου λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού: «Η οικονομία βελτιώνεται. Ο κόσμος πρέπει να το νιώσει στην τσέπη του — τώρα, όχι το φθινόπωρο.»
Στο ΥΠΟΙΚ και το Μαξίμου το έχουν χαρτογραφήσει: χαμηλοσυνταξιούχοι, ενοικιαστές, δημόσιες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της στέγης αναδεικνύεται στον «κρυφό εχθρό» της σταθερότητας, και οι λύσεις — από το «Σπίτι μου ΙΙ» μέχρι την άμεση επιδότηση ενοικίου — περνούν σε πρώτο πλάνο.
Στο παρασκήνιο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθεροποίηση της ΝΔ και μικρές ανοδικές τάσεις. Το πραγματικό «μήνυμα» όμως ερμηνεύεται αλλιώς: «Ο κόσμος δεν επιστρέφει στα παλιά. Αλλά δεν θα χαριστεί και σε κανέναν.» Γι’ αυτό, ο Μητσοτάκης ξαναβγαίνει στην κοινωνία — πριν οι άλλοι αποφασίσουν τι θα πουν.
ΠΑΣΟΚ ψάχνει τη δική του Ανάσταση
Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν «Ανάσταση», αλλά το λογισμικό δείχνει ότι χρειάζεται restart — και όχι μόνο από τα στελέχη. Την Κυριακή στο ΣΕΦ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται να κάνει relaunch, μιλώντας για ανοιχτό κόμμα, σχέδιο για την κοινωνία και κυβερνητικό πρόγραμμα από τα κάτω. Το θέμα είναι ποιος ακούει… από πάνω.
Οι φωνές για «πρωινό καφέ» πληθαίνουν, αλλά η Χ. Τρικούπη δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα σερβίρει espresso ή γαλλικό. Ονόματα όπως Τσουκαλάς, Κουτσούκος, Καρχιμάκης και Διαμαντοπούλου πέφτουν στο τραπέζι, μαζί με τους πρώην εσωκομματικούς αντιπάλους. Θυμίζει κάλεσμα επανένωσης – ή προθάλαμο ισορροπιών πριν το συνέδριο.
Πίσω από τις λέξεις, πάντως, υπάρχει και η αμηχανία. Ο Κ.Ο.Ε.Σ. δεν έχει κλειδώσει, το φορολογικό πλαίσιο γράφεται ακόμα, και η πρόταση για τον σιδηρόδρομο — λένε — «χτενίζεται». Στη Χ. Τρικούπη λένε ότι δουλεύουν. Οι κακές γλώσσες απαντούν: «Ναι, αλλά με ποιο WiFi;»
Προβλέπεται συνέδριο το φθινόπωρο. Αλλά μέχρι τότε, αν δεν περάσει η πράσινη αφήγηση στο εκλογικό πεδίο, το reboot θα μοιάζει με επανεκκίνηση σε παλιό laptop: πολύς θόρυβος, λίγη απόδοση.
Το δεκατριάρι του Μητσοτάκη στη Βόρεια Ελλάδα
Στην πολιτική, τίποτα δεν είναι τυχαίο – και ο Μητσοτάκης στέλνει σήμα εμπιστοσύνης βορειοελλαδίτικο. Δεκατρείς βουλευτές της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα σε θέσεις-κλειδιά, με τους εφτά εξ αυτών από τη Θεσσαλονίκη και… άρωμα υπουργικού συμβουλίου. Υφυπουργοί σε «καυτά» χαρτοφυλάκια, από την ανάπτυξη ως την παιδεία. Σημαίνει κάτι αυτό; Σαφώς. Ετοιμασίες για μάχη μέχρι το 2027 – και το βόρειο μέτωπο είναι πρώτο στην ατζέντα.
Το κυβερνητικό και κομματικό «τάγμα» συμπληρώνεται με Παπασωτηρίου από Φλώρινα και Κελέτση από Έβρο – σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κομματικής βάσης και κυβερνητικού έργου. Οι περιοχές τους μπορεί να μην έχουν υπουργό, αλλά τώρα έχουν φωνή. Κι αυτή η φωνή εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό: καθαρή γραμμή, συντονισμός και ένα συμπαγές μπλε μπλοκ στη Βόρεια Ελλάδα.
Μην ξεχνάμε και τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, νέο Γραμματέα της Κ.Ο. – παλιά καραβάνα από τη Βέροια, που έχει δει πολλά και ξέρει περισσότερα. Με λίγα λόγια; Ο Μητσοτάκης δεν απλώς «επενδύει» στη Βόρεια Ελλάδα. Την κάνει κορμό για τις επόμενες εκλογές. Και το πολιτικό κλίμα στον Βορρά, όπως ξέρουμε, διαμορφώνει συσχετισμούς πανελλαδικά.
Ο Τάκης, το πλαφόν και η λεπτή ισορροπία
Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, στις 30 Απριλίου το πλαφόν στα καύσιμα πάει… στο ράφι της Ιστορίας, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να βάζει την υπογραφή σε μια απόφαση που εσωτερικά στο υπουργείο έχει ήδη “κλειδώσει”. Όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος τεχνοκράτης της ΓΓ Εμπορίου, “το πλαφόν ήταν προσωρινό και για έκτακτες συνθήκες – η οικονομία δείχνει πια άλλα σημάδια”.
Ο υπουργός, που από την πρώτη στιγμή δεν ήθελε να διαιωνίσει ρυθμίσεις που στραγγαλίζουν την αγορά, είχε ξεκαθαρίσει σε στενούς του συνεργάτες: “Ήρθε η ώρα η πολιτεία να εμπιστευτεί τους κανόνες και να εστιάσει στην αληθινή παραβατικότητα – όχι να τιμωρεί τους πάντες συλλήβδην.”
Από το Φόρουμ των Δελφών έως και τα καφέ της πλατείας Κάνιγγος, οι βενζινοπώλες ψιθυρίζουν ότι ο Τάκης “το δούλεψε διακριτικά”, λαμβάνοντας τα μηνύματα και των ανθρώπων της αγοράς, και των μεγάλων εταιρειών εμπορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και μέσα στη Motor Oil έπεσαν οι τόνοι όταν κατάλαβαν ότι στο Ανάπτυξης δεν υπάρχει διάθεση να συντηρείται τεχνητά η στρέβλωση.
Ο Θεοδωρικάκος —που, μην το ξεχνάμε, ξέρει και από διοίκηση και από πολιτική τακτική— είχε εξαρχής δύο προτεραιότητες: να προστατεύσει τον καταναλωτή χωρίς να πνίξει την αγορά, και να μην αφήσει την παραβατικότητα να γίνει το άλλοθι για… ασφυξία στους νομοταγείς.
Κρύος ιδρώτας για τον Φάμελλο
Το καμπανάκι έχει χτυπήσει για τα καλά στην Κουμουνδούρου. Ο Σωκράτης Φάμελλος βλέπει τους Παππά και Πολάκη να ανεβάζουν στροφές και να μετατρέπονται σε… ενιαίο μπλοκ «εκκαθάρισης». Τα πηγαδάκια των τελευταίων ημερών μιλούν ξεκάθαρα για «προεδρία υπό προθεσμία», με το συνέδριο να θεωρείται ήδη κρίσιμος σταθμός – ή και ραντεβού ξεκαθαρίσματος.
Ο «αψύς Κρητικός» δεν μασάει τα λόγια του και το «δεν πάμε καλά» της Κεντρικής Επιτροπής δεν ήταν ρήση απελπισίας, αλλά βολή κατά ριπάς στον Φάμελλο. Μαζί με τον Παππά χτίζουν αφήγημα επιστροφής στη «σκληρή γραμμή», αφήνοντας αιχμές ότι η σημερινή ηγεσία έχει χάσει επαφή με τη βάση. Οι διαρροές περί «μαλακού Σωκράτη» δεν είναι τυχαίες.
Ο πρόεδρος μπορεί να θέλει να κρατήσει ισορροπίες, αλλά το σκοινί τεντώνει. Αν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του τραβήξουν κι άλλο το χαλί, η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην τον σώσει. Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αρχίζει το «ξύσιμο» της καρέκλας, συνήθως ακούγεται δυνατά.
Ο «ξαφνικός έρωτας» του Ανδρουλάκη με τη Θεσσαλονίκη
Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη φαίνεται να βρήκε ξανά «φλόγα» ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πήγε να μιλήσει για το επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα στους πυροσβέστες, αλλά στην πραγματικότητα ήθελε να τσεκάρει ποιοι είναι ακόμα «μαζί του» και ποιοι όχι. Γιατί στη Χαριλάου Τρικούπη, η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ψήφοι – είναι και εσωκομματικά μανιφέστα.
Στις κάλπες του 2023 το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διπλασίασε τις ψήφους του σε σχέση με το 2019 και αυτό ο Ανδρουλάκης δεν το ξεχνά. Ούτε και το 63% που πήρε στη Β’ Θεσσαλονίκης στις εσωκομματικές απέναντι στον Χάρη Δούκα. Ξέρει πως αν θέλει να φτιάξει «σκληρό πυρήνα» ενόψει συνεδρίου, πρέπει να επενδύσει εκεί που ήδη έχει προβάδισμα. Και τι καλύτερο από μερικά νούμερα στον Δήμο Βόλβης για να ξεκινήσει η καμπάνια…
Ο «ξαφνικός έρωτας» λοιπόν μόνο τυχαίος δεν είναι. Ο πρόεδρος ψάχνει στήριξη, νομιμοποίηση, και κάνα δυο σίγουρα προπύργια ενόψει της πολιτικής ανηφόρας που έρχεται. Και στη Θεσσαλονίκη, για την ώρα, του χαμογελάνε.
Τα γυρίζει ο Πούτιν
Ο Πούτιν, που μέχρι χθες δεν ήθελε ούτε να ακούει για Ζελένσκι, τώρα ξαφνικά μιλάει για… διάλογο. Γιατί; Γιατί πλησιάζει ο Τραμπ και πρέπει το Κρεμλίνο να μοστράρει «καλή θέληση».
Η «πασχαλινή εκεχειρία» των 30 ωρών – που κράτησε λιγότερο κι από ρωσικό GPS – ήταν απλά PR stunt για την Ουάσινγκτον. Και τώρα ο Βλαδίμηρος λέει πως μπορεί να καθίσει στο τραπέζι, μπας και πειστεί ο Τραμπ ότι οι Ουκρανοί σαμποτάρουν την ειρήνη.
Ο στόχος; Να ρίξει την ευθύνη στο Κίεβο αν το deal δεν κλείσει. Να κρατήσει το αφήγημα ζωντανό. Και να συνεχίσει να παίζει μπάλα στο πεδίο, όσο ο Τραμπ ψάχνει διπλωματική “νίκη” για τα χαρτιά της καμπάνιας του.
Με φόντο εξαγορές και τεχνολογικό scale-up
Την τρίτη -κατά σειρά- εταιρεία που ετοιμάζεται να πατήσει το κουδούνι του ΧΑ το 2025 ενδέχεται να αποτελέσει η Qualco. Με στόχο την άντληση έως 70 εκατ. ευρώ, η εταιρεία τεχνολογίας και διαχείρισης απαιτήσεων κατέθεσε το ενημερωτικό της δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την έγκριση και τη δημόσια εγγραφή να τοποθετούνται -αν όλα κυλήσουν ομαλά– εντός ημερών.
Τα φρέσκα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και στη συνολική αναβάθμιση του ομίλου. Η Qualco παίζει σε τρία ταμπλό: λογισμικό (με πελάτες-βαριά ονόματα όπως Πειραιώς, Intrum, Toyota Financial), πλατφόρμες τεχνολογίας για credit & asset management (με names όπως ΔΕΗ και BNP Paribas) και ψηφιακή διαχείριση απαιτήσεων με client list από Carval μέχρι Pimco. Το αφήγημα της δημόσιας εγγραφής στηρίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ώθηση που δίνει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – και όπως φαίνεται, οι επενδυτές θα κληθούν να επιλέξουν αν αυτή η ιστορία αξίζει να αγοραστεί.