Σε ηλικία 54 ετών έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Παρασκευή η δικηγόρος Αλεξία Τσάτσου, κόρη του αείμνηστου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου. Η απώλειά της προκάλεσε συγκίνηση σε όσους τη γνώριζαν προσωπικά και επαγγελματικά.
Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποχαιρετώντας τη φίλη του με βαθιά συγκίνηση:
«Δεν βρίσκω λόγια να αποχαιρετήσω τη φίλη μου, την κόρη του καθηγητή μου. Μια τόσο νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο… έφυγε τόσο ξαφνικά. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ, Αλεξία. Στον Νάσο, τα παιδιά και την αδελφή της, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και όλη μου την αγάπη».
Το Ίδρυμα Τσάτσου για την απώλειά της
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, όπου η εκλιπούσα υπήρξε επί σειρά ετών ενεργό μέλος, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατό της και τιμά τη συμβολή της στο έργο του Ιδρύματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:
-
Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.
-
Να καταθέσει στεφάνι στην κηδεία της και να παρευρεθεί αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος.
-
Να πραγματοποιηθεί δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS, σύμφωνα με την επιθυμία των οικείων της.
-
Να δημοσιευτεί το ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
Ποια ήταν η Αλεξία Τσάτσου
Η Αλεξία Τσάτσου γεννήθηκε στη Βόννη της Γερμανίας και μεγάλωσε στο Ψυχικό. Κόρη του σπουδαίου συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου και εγγονή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Θεμιστοκλή Τσάτσου, συνέχισε με συνέπεια τη δημόσια και επιστημονική πορεία της οικογένειάς της.
Ήταν παντρεμένη με τον οικονομολόγο Νάσο Χατζηδημητρίου και μητέρα δύο παιδιών.
Απόφοιτος του Athens College, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Ανόβερου. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας συνεργάστηκε με διακεκριμένα νομικά γραφεία, ενώ υπηρέτησε σε συμβουλευτικές και θεσμικές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Max Planck Institute στο Μόναχο, και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Διετέλεσε επίσης συνεργάτης σε ζητήματα πολεοδομίας και περιβάλλοντος για την υποψηφιότητα της Ελλάδας στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO, ενώ υπήρξε και ειδική σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις και προσέφερε εθελοντικά σε οργανισμούς όπως η Μέριμνα, φιλοζωικά σωματεία και το Χαμόγελο του Παιδιού.