Από σήμερα, Δευτέρα, οι καρδινάλιοι του Βατικανού πρόκειται να ορίσουν την ημερομηνία έναρξης του κονκλαβίου, το οποίο θα κρίνει τον νέο Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην επιλογή του διαδόχου του 88χρονου Ποντίφηκα.
Μετά την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου στις 21 Απριλίου, περισσότεροι από 100 καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Βατικανό, προσευχόμενοι και συζητώντας για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Πάπας. Η ατμόσφαιρα είναι φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς οι καρδινάλιοι προσπαθούν να επιλέξουν έναν ηγέτη που θα συνεχίσει το έργο του Φραγκίσκου, αλλά και να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής.
Ο Ισπανός καρδινάλιος Χοσέ Κόμπο, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση του κονκλαβίου, λέγοντας ότι, όπως και ο προηγούμενος Πάπας, ο διάδοχος θα φέρει εκπλήξεις και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιος θα εκλεγεί. Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους καρδινάλιους προέρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης και δεν έχουν συνεργαστεί ξανά μεταξύ τους, το σενάριο παραμένει ανοιχτό.
Ανάμεσα στους πιο αναγνωρίσιμους υποψηφίους για την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας βρίσκεται ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, πρώην επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού. Τα στοιχήματα τον θέλουν να έχει το προβάδισμα, ενώ ακολουθούν ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες και ο Πέτερ Τέρκσον από τη Γκάνα. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του πατριάρχη Ιερουσαλήμ Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, του καρδινάλιου Ρόμπερτ Σάρα από τη Γουϊνέα και του Ματέο Τζούπι από τη Μπολόνια.
Ο 44χρονος Ρικάρντο Κρουζ, από τις Φιλιππίνες, εξέφρασε την επιθυμία ο νέος Πάπας να προέρχεται από την Ασία, ενώ επανέλαβε ότι οι καρδινάλιοι πρέπει να επιλέξουν τον κατάλληλο άνθρωπο για τον θρόνο του Αγίου Πέτρου, ανεξαρτήτως καταγωγής. Από την άλλη, ο Ρομπέρτο Ρέγκολι, καθηγητής στο Παπικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, εκτιμά ότι η εκλογή του νέου Πάπα θα απαιτήσει χρόνο και θα βασιστεί στην ανάγκη για μεγαλύτερη ενότητα, καθώς η Καθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει πολώσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει με την πρώτη σύγκληση των καρδιναλίων στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας, για να ορίσουν την ημερομηνία του κονκλαβίου. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εκλογές μπορεί να ξεκινήσουν γύρω από τις 5 ή 6 Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση του εννιαήμερου πένθους. Από τους 252 καρδινάλιους, οι 135 είναι κάτω των 80 ετών και έχουν δικαίωμα ψήφου, με το 80% από αυτούς να έχουν διοριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κατεύθυνση που θα πάρει η εκλογή.
Η διαδικασία του κονκλαβίου ακολουθεί αυστηρούς κανόνες και τελετουργικές διαδικασίες, με τις ψηφοφορίες να γίνονται τέσσερις φορές την ημέρα μέχρι την εκλογή του νέου Πάπα. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι αβέβαιος και οι καρδινάλιοι θα παραμείνουν στην Καπέλα Σιστίνα μέχρι να βγει ο λευκός καπνός που θα σηματοδοτήσει την εκλογή του νέου Ποντίφηκα.