Διεθνής ανησυχία έχει προκαλέσει η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, έπειτα από νυχτερινές εχθροπραξίες που ξέσπασαν στην ευαίσθητη περιοχή του Κασμίρ, φέρνοντας τις δύο πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα μιας ευρύτερης σύγκρουσης.
Η νέα ανάφλεξη ήρθε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 26 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Ινδουιστών τουριστών, στο ινδικό Κασμίρ. Ως απάντηση, η Ινδία εξαπέλυσε την “Επιχείρηση Sindoor”, στοχεύοντας εννέα σημεία που χαρακτηρίστηκαν ως βάσεις τρομοκρατών εντός πακιστανικού εδάφους και του κατεχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ. Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από το Νέο Δελχί ως «χειρουργικά πλήγματα» με «περιορισμένο χαρακτήρα», αποφεύγοντας επιθέσεις σε πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας, τα χτυπήματα ήταν απάντηση στη «βάναυση τρομοκρατική επίθεση» και στόχευαν στην αποδόμηση υποδομών που συνδέονται με την τρομοκρατία. «Η Ινδία δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά δεν θα ανεχθεί την τρομοκρατία», τόνισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Η απάντηση από την πλευρά του Πακιστάν υπήρξε άμεση. Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας — τρία Rafale, ένα SU-30 και ένα MiG-29 — χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση της Ινδίας ως «πράξη πολέμου». Η Ισλαμαμπάντ υποστήριξε ότι οι δικές της ενέργειες αποτελούν «την προσήκουσα απάντηση» στην ινδική επίθεση.
Νεκροί Άμαχοι και Τραυματίες στα Δύο Μέτωπα
Οι εχθροπραξίες δεν περιορίστηκαν μόνο σε στρατιωτικούς στόχους. Από πακιστανικής πλευράς, οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον στρατηγό Τσόντρι, έπειτα από ινδικά πλήγματα σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες, μεταξύ αυτών και ένα τζαμί στην επαρχία Παντζάμπ, όπου έχασε τη ζωή της μια τρίχρονη.
Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε πως τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από αδιάκριτα πυρά πυροβολικού και όλμων του Πακιστάν κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LoC), της de facto συνοριογραμμής στο Κασμίρ. Το Νέο Δελχί διαμηνύει ότι θα προβεί σε «αναλογική ανταπόδοση» εφόσον συνεχιστούν οι επιθέσεις.
Εμπλοκή ΗΠΑ – Κλήσεις για Αποκλιμάκωση
Μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινήθηκαν άμεσα. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών και προσωρινός επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Μάρκο Ρούμπιο, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του από τις δύο χώρες, προκειμένου να ενθαρρύνει την έναρξη διαλόγου.
Η ινδική πλευρά δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει και ενημερώσει τον Ρούμπιο για την επιχείρηση, τονίζοντας πως επρόκειτο για «στοχευμένες και ακριβείς» ενέργειες κατά της τρομοκρατίας.
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να ενεργήσουν υπεύθυνα, να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας και να αποφύγουν την κλιμάκωση», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Στον Ορίζοντα: Ο Κίνδυνος Ενός Νέου Πολέμου
Η στρατιωτική κινητικότητα και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών αναζωπυρώνουν τον φόβο για έναν νέο ολοκληρωτικό πόλεμο —τον έβδομο στην ιστορία των δύο χωρών— με το Κασμίρ να παραμένει το μόνιμο επίκεντρο έντασης και αιματοχυσίας.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι κάθε περαιτέρω βήμα προς την κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για τη Νότια Ασία, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια.