Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στα ανοιχτά της Κάσου, προκαλώντας ανησυχία σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Κρήτη και τη Ρόδο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς ο σεισμός δεν είχε σοβαρές συνέπειες.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, με εστιακό βάθος 64,4 χιλιομέτρων. Η δόνηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές περιοχές της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, με τις αρχές να εκδίδουν προληπτικά προειδοποίηση για πιθανότητα τσουνάμι, η οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκε.
Οι επιστημονικές εκτιμήσεις
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε επάνω στο ελληνικό τόξο, το γεωδυναμικό σύνορο ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την αφρικανική τεκτονική πλάκα. Όπως εξήγησε, το μεγάλο εστιακό βάθος —περίπου 60 χιλιόμετρα— βοήθησε στο να αποδυναμωθεί η ένταση του σεισμού κατά την εξάπλωσή του προς την επιφάνεια, περιορίζοντας τις επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές όπως η Κάσος, η Κάρπαθος και η Κρήτη.
Σημείωσε επίσης ότι τέτοιοι βαθιοί σεισμοί συνήθως δεν συνοδεύονται από ισχυρούς μετασεισμούς, καθώς πρόκειται για φαινόμενα που εκδηλώνονται “μονοκοπανιά”, χωρίς προσεισμική ή μετασεισμική δραστηριότητα.
Δεν συνδέεται με σεισμούς σε Σαντορίνη ή Τουρκία
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση είναι ανεξάρτητη από πρόσφατους σεισμούς σε Σαντορίνη και Τουρκία. Όπως εξήγησε, η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο, ενώ οι σεισμοί στην Τουρκία σχετίζονται με το ρήγμα της Ανατολίας, ένα τελείως διαφορετικό γεωδυναμικό περιβάλλον.
Χωρίς ζημιές σε Κάσο, Κάρπαθο και Κρήτη
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κάσου, Μιχάλη Ερωτόκριτο, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές στο νησί, όπως και στην Κάρπαθο. Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Ηράκλειο, Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος ανέφερε πως η δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην ανατολική Κρήτη, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα.
Παρά την απόσταση από το επίκεντρο, οι κάτοικοι του Ηρακλείου περιέγραψαν τον σεισμό ως μια διαδοχή τριών “κυμάτων”, με διάρκεια περίπου 15 δευτερολέπτων.