Ο Μητσοτάκης, ο Μερτς και η ευρωπαϊκή επανεκκίνηση
Δεν ήταν μια απλή επίσκεψη. Ήταν statement. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος ηγέτης που πέρασε το κατώφλι της Καγκελαρίας επί Μερτς – και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Στα χαρτιά, η συζήτηση πήγε στο μεταναστευτικό, τις επιστροφές, τις αμυντικές συμπλεύσεις και τα κονδύλια.
Εγώ μαθαίνω πως αυτό που πραγματικά συζητήθηκε είναι πώς η Ελλάδα έγινε από το μαύρο πρόβατο, success story του ευρωπαϊκού κέντρου.
Ο Γερμανός καγκελάριος –που χτίζει το δικό του προφίλ απέναντι στο SPD– βλέπει στον Μητσοτάκη ένα μοντέλο νίκης χωρίς ακροδεξιές πατερίτσες. Γι’ αυτό και του άνοιξε το γραφείο του πρώτο-πρώτο.
Οι κυβερνητικές πηγές δεν το λένε φωναχτά, αλλά η Αθήνα χτίζει πόντους ενόψει των ευρωεκλογών: με αφήγημα μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και γεωπολιτικής αξιοπιστίας. Η Ελλάδα παρουσιάζεται πια σαν οικονομικό και θεσμικό benchmark για το «φωτεινό» Κέντρο της ΕΕ, την ώρα που άλλοι –μεγαλύτεροι– ψάχνονται.
Κι ενώ τα εγχώρια κόμματα ψάχνουν εχθρούς ή «πυρόσφαιρες», ο Μητσοτάκης φέρνει deals, δείχνει τάξη και δίνει εικόνα σταθερότητας. Και αυτή, ειδικά στο Βερολίνο, αξίζει χρυσάφι.
Να σωθεί ό,τι σώζεται
Αργά το βράδυ –και όχι τυχαία– κατατέθηκε η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, μπας και «σωθεί ό,τι σώζεται» μετά τις σφαλιάρες του ΣτΕ. Το πρόβλημα; Πολλά ακίνητα χτίστηκαν με μπόνους συντελεστές και ύψη, αλλά η Δικαιοσύνη έκρινε: «ως εδώ με τις πολεοδομικές εκπτώσεις».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, μεγάλη πίεση ασκείται από δήμους, μηχανικούς και τράπεζες: αν καταπέσουν άδειες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα λεφτά πάνε περίπατο. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση φέρνει το λεγόμενο «περιβαλλοντικό ισοδύναμο» – ένα είδος πολεοδομικού alibi για να μην μπλοκάρει η αγορά ακινήτων και η δόμηση στα μισά έργα της χώρας.
Μηχανικοί λένε ότι η τροπολογία “σώζει” προσωρινά την κατάσταση, αλλά τα δύσκολα έρχονται όταν φτάσουμε στην εφαρμογή της στους δήμους: «Δεν θα είναι όλα ίδια στα Φάρσαλα και στη Φιλοθέη».
Κοινώς: ο νόμος έγινε «σαφής» για να μη γίνει ζημιά, αλλά οι πολεοδομίες καλούνται τώρα να ξαναγράψουν χάρτες – κυριολεκτικά.
Τράβηξε χειρόφρενο η Ελλάδα στα GDP warrants
Σε βρετανικό δικαστήριο σύρει η Ελλάδα τον διαχειριστή των περίφημων GDP-linked warrants, Wilmington Trust, ζητώντας να επικυρωθεί η πρόωρη εξαγορά τους.
Τα warrants, θυμίζω, είναι εκείνα τα “στοιχήματα ανάπτυξης” που φορτώθηκαν στον λογαριασμό μας το 2012 – από εκείνα τα οικονομικά εφευρήματα του PSI που μοιάζουν με δώρα, αλλά είναι νάρκες.
Η κυβέρνηση έστειλε call option τον Απρίλιο για πρόωρη εξαγορά, όμως κάποιοι κάτοχοι (που παραμένουν… ανώνυμοι προς το παρόν) διαφωνούν με την τιμή. Και δεν είναι μικρό το στοίχημα: παίζεται πακέτο άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ αν παραμείνουν ενεργά, το κόστος μπορεί να εκτιναχθεί στα 375 εκατ. μέχρι το 2027, αν η οικονομία συνεχίσει με ρυθμούς άνω του 2% ετησίως.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι ο υπολογισμός είναι σωστός – 25 σεντς στο ευρώ, όταν στην αγορά η τιμή είχε φτάσει μέχρι και τα 38 σεντς. Λεπτομέρεια που έχει εξοργίσει ορισμένους επενδυτές. Ποιοι είναι αυτοί; Άγνωστο. Αλλά στο Μαξίμου ψιθυρίζεται ότι δεν αποκλείεται πίσω από τις «ανώνυμες αντιρρήσεις» να κρύβονται μεγάλοι ξένοι οίκοι που μυρίστηκαν αίμα και τώρα κυνηγούν… υπεραξίες στα δικαστήρια.
Πάντως, η νομική σφραγίδα Cleary Gottlieb Steen & Hamilton δείχνει ότι η ελληνική πλευρά το πάει σοβαρά και οργανωμένα. Και μάλλον δεν έχει καμία διάθεση να γίνει Αργεντινή… ούτε να πληρώνει ακριβότερα απ’ όσο της αναλογεί.
Δύο στα δύο ο Κυριάκος
Από νωρίς στα βαθιά ο πρωθυπουργός: Πετάει… με V-BAT στην ΑΣΔΕΝ, σηματοδοτώντας την ένταξη των υπερσύγχρονων UAV στο επιχειρησιακό δυναμικό του Στρατού – και στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αποτροπής, τεχνολογικής υπεροχής και στρατηγικής ψυχραιμίας.
Λίγες ώρες μετά, στις 12:30, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγει τα χαρτιά του για το ΕΣΥ. Μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Υγείας, θα δώσει στίγμα για τις επόμενες κινήσεις στο μεγάλο στοίχημα της Δημόσιας Υγείας, εκεί όπου ο Άδωνις θέλει να αφήσει προσωπικό αποτύπωμα.
Το σήμα από το Μαξίμου; Ασφάλεια και Υγεία πάνε μαζί – και σε πολιτικό επίπεδο.
Το ξυλόλιο… τους κάηκε
Το πόρισμα Καρώνη έσκασε σαν μολότοφ στα χέρια όσων είχαν χτίσει πάνω στο παραμύθι του «εύφλεκτου φορτίου» στα Τέμπη. Μόνο που, αυτή τη φορά, το παραμύθι δεν είχε δράκο – είχε καθηγητές του ΕΜΠ και στοιχεία.
Η Ζωή έξαλλη, γιατί βλέπει να γκρεμίζεται όλο το αντισυστημικό της success story. Είχε επενδύσει στην αγανάκτηση και τώρα οι αριθμοί και οι αναλύσεις της βάζουν τρικλοποδιά. Και το χειρότερο; Δεν μπορεί να ουρλιάξει στους επιστήμονες όπως στους πολιτικούς.
Λέγεται, μάλιστα, ότι μέχρι και μέσα από το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν φωνές που ζητούσαν να αποστασιοποιηθούν από το κρεσέντο σπέκουλας, αλλά αγνοήθηκαν για να μη χαλάσει η «γραμμή ενότητας» με τους εμπόρους της συγκίνησης.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Την ώρα που οι επιστήμονες παρέδιδαν πορίσματα, στον Περισσό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έψαχναν πώς να τα γυρίσουν, χωρίς να φανεί κωλοτούμπα. Ήδη ψιθυρίζεται ότι στελέχη τους που είχαν επενδύσει στην αφήγηση περί εγκλήματος «αναθεωρούν»… ιδιωτικά.
Κάποιοι λένε πως και ο ίδιος ο Αλέξης από μακριά μουρμούρισε πως αυτά «δεν παίζονται». Αλλά φυσικά, επισήμως, σιωπή. Γιατί η σπέκουλα είναι βαριά βιομηχανία στην αντιπολίτευση. Κι ας καίει πια τους ίδιους.
Συριζαϊκή κωμωδία με δραματικό φινάλε
Ο Κασσελάκης καταδικάστηκε για off shore όσο ήταν αρχηγός κόμματος. 30 μήνες με αναστολή, 50.000 πρόστιμο. Τέταρτος στη λίστα μετά Παππά, Παπαγγελόπουλο και Πολάκη.
Και ξαφνικά – ω του θαύματος – η Δικαιοσύνη που ήταν «χειραγωγούμενη» επί Νοβάρτις, έγινε αδέκαστη και φωτεινή, γιατί η καταδίκη βόλεψε την εσωκομματική εκκαθάριση.
Τον στήριξαν όλοι: Φάμελλος, Πολάκης, Ακρίτα, Αντώναρος. Τώρα τον πέταξαν σαν σπασμένο πλαστικό. Και αντί για συγγνώμη, κατηγορούν τη ΝΔ ότι τους τον… φύτεψε.
Τόση υποκρισία, ούτε σε συνέδριο θεατρικών σχολών.
Ο Εξάρχου πάει για πράσινο jackpot:
Την ώρα που οι μικροεπενδυτές μετρούν τις κιλοβατώρες του net metering, ο ΑΚΤΩΡ κάνει all in στις ΑΠΕ: 20MW φωτοβολταϊκά στο Κιλκίς αλλάζουν χέρια και περνούν στην «AKTOR ΗΛΙΑΚΗ», με τον Αλέξανδρο Εξάρχου να στέλνει μήνυμα – business και πράσινη μετάβαση πάνε πακέτο.
Το deal κλείνει στα 7,5 εκατ. ευρώ (net of δανεικά), με τη συναλλαγή να «κουμπώνει» σε τρεις μήνες.
Στόχος; €1 δισ. σε εξαγορές μόνο το 2025.
Ο Εξάρχου παίζει μπάλα με στρατηγική και το λέει ξεκάθαρα: τα megawatt φέρνουν cash flow, ειδικά όταν τα παντρεύεις με ενδοομιλικές συνέργειες. Όχι τίποτα άλλο, αλλά να πιάσουν τόπο και τα εργοτάξια – εργολαβίες και ΑΠΕ πάνε χέρι-χέρι.
Η ουσία; Ο ΑΚΤΩΡ δεν βλέπει μόνο τσιμέντο. Βλέπει ήλιο, ευρώ και μέρισμα. Και καλά κάνει.