Πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναλαμβάνουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, απευθύνοντας κοινή πρόσκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν στην επόμενη υπουργική συνάντηση του σχήματος «3+1». Η σχετική επιστολή, που απευθύνεται στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, υπογραμμίζει την ανάγκη για εμβάθυνση των δεσμών με την Ουάσιγκτον σε κρίσιμους γεωπολιτικούς τομείς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών επισημαίνουν στην επιστολή τους πως η σημασία της συνεργασίας αυτής έχει ήδη αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τη συμβολή του κ. Ρούμπιο στην προώθηση σχετικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γερουσία. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «εσείς προσωπικά διαδραματίσατε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της διασύνδεσης των δημοκρατιών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στρατηγική βαρύτητα στην Ανατολική Μεσόγειο
Η κοινή πρωτοβουλία στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την καινοτομία, την ψηφιακή τεχνολογία, την πολιτική προστασία και την κυβερνοασφάλεια. Οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο ενέργειας και υποδομών, με ρόλο-γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Χατζηβασιλείου: Το σχήμα «3+1» στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα
Στο περιθώριο του 6ου Συνεδρίου του ECONOMIST για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε για τη σημασία του σχήματος 3+1, τονίζοντας ότι η Ελλάδα το αντιμετωπίζει ως πολυδιάστατη στρατηγική συνεργασία.
Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η εν λόγω πλατφόρμα συνεργασίας. «Η συζήτηση επεκτάθηκε πέρα από την ενέργεια, αγγίζοντας την ασφάλεια, την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και την καινοτομία», σημείωσε.
IMEEC και ενεργειακές διασυνδέσεις στο επίκεντρο
Ο Υφυπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι το σχήμα «3+1» μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο προώθησης του οικονομικού διαδρόμου IMEEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor). «Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη του IMEEC προς την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας, στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα έργα διασύνδεσης, όπως:
-
το καλώδιο GREGY, που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας,
-
και τον Great Sea Interconnector, που θα συνδέσει ενεργειακά Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, φέρνοντας πιο κοντά Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
«Πρόκειται για έργα που εξυπηρετούν ευρύτερους γεωστρατηγικούς στόχους, ενισχύοντας όχι μόνο τις χώρες μας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διπλωματικές επαφές στη Νέα Υόρκη
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χατζηβασιλείου συμμετείχε σε εκδήλωση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Τραπεζιτών και επισκέφθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου είχε επαφές με αντικείμενο τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, είχε διμερείς συναντήσεις με σημαίνοντα στελέχη της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπως ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρινς Πρίμπους και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τσαντ Γουλφ, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τις ελληνοαμερικανικές και ευρωαμερικανικές σχέσεις.