ΔΕΘ με άρωμα… ελβετικού φράγκου και φοροελαφρύνσεων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει βαλίτσες για ΔΕΘ με «πακέτο μεσαίας τάξης» – όπως αποκαλύπτεται από τις πρώτες διαρροές, στο Μαξίμου επεξεργάζονται παρεμβάσεις σε δόσεις, εξωδικαστικό, ελβετικά φράγκα και φορολογία. Κι αν νομίζετε πως θα υπάρξουν προεόρτιες ανακοινώσεις, ξεχάστε το – το μήνυμα είναι σαφές: «δεν λέμε τίποτα πριν τη Θεσσαλονίκη».
Η γραμμή Μαξίμου είναι πως ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρξει, θα διοχετευτεί «εκεί που πονάει περισσότερο» – στη μεσαία τάξη που άντεξε τα μνημόνια, τις πανδημίες και την ακρίβεια.
Όπως μου λένε υπουργοί off the record, η λέξη-κλειδί για τη ΔΕΘ φέτος θα είναι μία: ανακούφιση.
Φωτιές άναψε το ΠΔ
Φωτιές άναψε το Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, με βουλευτές της ΝΔ να σηκώνουν παντιέρα και να απαιτούν «να μη χαθεί κανένα ψηφαλάκι». Στην αίθουσα της Γερουσίας, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Νίκος Ταγαράς βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές ενστάσεις και ξεκάθαρες απειλές τύπου: «Αν δεν αλλάξει, δεν σας περνάμε τίποτα».
Πρώτος και καλύτερος ο Λευτέρης Αυγενάκης, που δεν μάσησε λόγια. Έριξε στο τραπέζι και δική του πρόταση – σαν να λέει «ή αυτό, ή τίποτα».
Μαθαίνω πως το Μαξίμου δεν περίμενε τέτοια έκρηξη, ειδικά από βουλευτές με γνώση του αντικειμένου. Γι’ αυτό και άρχισαν ήδη τα τηλέφωνα από την Ηρώδου Αττικού για «διορθώσεις με χειρουργική ακρίβεια», μπας και μαζευτεί το μέτωπο που στήνεται σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Μήνυμα από τους βουλευτές ήταν σαφές: «Το ΠΔ δεν περνάει έτσι, γιατί μαζί του πάνε και οι ψήφοι». Και το μήνυμα αυτό το έλαβαν ξεκάθαρα..
Χαμόγελα, αλλά τα δύσκολα έρχονται
Στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τετ α τετ με τον Χακάν Φιντάν — πιο ήρεμο δεν γίνεται, αλλά το παρασκήνιο… βράζει. Οι δύο ΥΠΕΞ αντάλλαξαν ευγένειες και «προετοιμάζουν» — λένε — το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Στην πράξη όμως, η Άγκυρα επιδιώκει να επαναφέρει τη δική της ατζέντα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και η Αθήνα κρατά «παγωμένη» στάση, μπροστά στις ευρωτουρκικές διεργασίες του καλοκαιριού.
Οι ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις θα κλειδώσουν σύντομα, αλλά στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά: οι καλές φωτογραφίες είναι εύκολες, οι «ήρεμες θάλασσες» δεν κρατάνε για πάντα.
Μήνυμα με… αποδέκτη τον Πρύτανη από τον Κυριάκο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μάσησε τα λόγια του για τις εικόνες ντροπής στη Νομική. Με ανάρτηση-καρφί στο TikTok, έδωσε ξεκάθαρα στίγμα: η αστυνομία έκανε τη δουλειά της, τώρα είναι η σειρά του Πρύτανη να καθαρίσει το τοπίο – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Το Μαξίμου ήθελε το μήνυμα να φτάσει κατευθείαν σε όλους: η ανοχή τελείωσε, τα πανεπιστήμια δεν είναι κατειλημμένα φέουδα. Και αν χρειαστεί… υποστήριξη για να σπάσει το “άβατο”, ο πρωθυπουργός δεσμεύεται δημόσια πως θα είναι δίπλα στη διοίκηση.
Μαθαίνω ότι η ενόχληση για την απραξία των πρυτανικών αρχών έχει φτάσει στο ζενίθ. Γι’ αυτό και η «ευγενική» προειδοποίηση συνοδεύτηκε από μια δόση μην τυχόν και δεν προχωρήσετε…
Σφίγγουν τα λουριά
Στο Μαξίμου ξέρουν ότι το μεταναστευτικό μπορεί να γίνει ξανά νάρκη. Γι’ αυτό και έρχεται νομοσχέδιο-σκούπα που σφίγγει τα λουριά στις επιστροφές. Ευρωπαϊκή εντολή απέλασης, κράτηση έως 24 μήνες, βραχιολάκια, κόψιμο παροχών για όσους το παίζουν… απρόθυμοι.
Οι επιστροφές πάνε Βερολίνο και όχι Ομόνοια. Όσο για την Αριστερά; Καλά τα ανθρωπιστικά, αλλά στο κρίσιμο ερώτημα – «οι παράνομοι φεύγουν ή μένουν;» – ακόμη ψάχνουν απάντηση. Και οι διακινητές κάνουν πάρτι…
Στον ΟΗΕ για τη θάλασσα – και λίγο… οικογενειακώς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ για να προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια – άλλο ένα δείγμα του πώς η Αθήνα «πουλά» διεθνή σοβαρότητα. Παράλληλα, το ταξίδι συνδυάζεται με οικογενειακή στιγμή, καθώς ο πρωθυπουργός θα παραστεί στις τελετές αποφοίτησης των παιδιών του.
Πτήση με την γραμμή – όπως μου είπαν, για να στείλει και σήμα «σεμνότητας» την ώρα που στην Ελλάδα μετράμε και το τελευταίο σεντ. Διπλωματία και προσωπική ζωή σε ένα ταξίδι – συμβολικό, αλλά και προσεκτικά μελετημένο.
Το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή
Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, η κυβέρνηση επανήλθε δριμύτερη, βάζοντας στο τραπέζι από μπόνους γιατρών και αξιολογήσεις στο Δημόσιο μέχρι σκληρή γραμμή για τα πανεπιστήμια και τους μετανάστες. Κοινό μήνυμα; «Εμείς κυβερνάμε, οι άλλοι καταγγέλλουν».
Η Real Polls επιβεβαίωσε το νέο κλίμα: η ΝΔ στο 31,9%, η Πλεύση δεύτερη και ο ΣΥΡΙΖΑ… στα Τάρταρα με 5%. Η «επιστροφή» αποδίδεται όχι μόνο στο ότι διευρύνθηκε η πολιτική ατζέντα (και η Πειραιώς βγήκε από το καβούκι των Τεμπών), αλλά και στο ότι… δεν υπάρχει αντίπαλος. Το αφήγημα του Μαξίμου είναι απλό: «δεν υπάρχει άλλος να κυβερνήσει».
Επόμενο βήμα; Η ΔΕΘ. Εκεί ο Μητσοτάκης, όπως σας είπα, θα βγάλει από το συρτάρι τα καλά του – και κυρίως ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη. Το μήνυμα στους αναποφάσιστους: «Σκεφτείτε ποιος μπορεί να κρατήσει το τιμόνι όταν φυσάει». Κι από απέναντι, μόνο θόρυβος.
Παραμύθια τέλος
Σας τα έλεγα και χθες… Στο πρωθυπουργικό επιτελείο τρίβουν τα χέρια τους μετά τα πορίσματα Καρώνη και Τσακιρίδη, τα οποία – κατά την εκτίμησή τους – «ξηλώνουν» το αφήγημα περί συγκάλυψης και ρίχνουν το βάρος σε ατομικά λάθη και τοξικό πολιτικό κλίμα.
Στο στόχαστρο μπαίνει πλέον το ΠΑΣΟΚ, που – όπως λένε στο Μαξίμου – πλήρωσε ήδη δημοσκοπικά το ρίσκο να επενδύσει στην ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το κυβερνητικό σχέδιο είναι σαφές: αν το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση Προανακριτικής για τον Καραμανλή με βαριές κακουργηματικές αιτιάσεις, τότε στο τραπέζι πέφτει η αντεπίθεση με εναλλακτικό πόρισμα και στόχο το «θεσμικό ξήλωμα» των αντιπάλων.
«Περιμέναμε σοβαρότητα, όχι αντιγραφή της Κωνσταντοπούλου», λένε στελέχη της κυβέρνησης. Το κλίμα μυρίζει πολιτικό πόλεμο με ορίζοντα το καλοκαίρι.
Επιτέλους τάξη στις εφημερίες
Με tracker στον καρπό ξεκινούν οι ασθενείς στα ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» – μπας και μπει επιτέλους τάξη στο χάος των εφημεριών. Το νέο ψηφιακό σύστημα που ιχνηλατεί κάθε στάδιο της επίσκεψης κάνει πρεμιέρα σήμερα, με στόχο να μπει φρένο στις καθυστερήσεις, να υπάρξει διαφάνεια και – ναι – να γνωρίζουμε όλοι τι μας περιμένει σε κάθε νοσοκομείο.
Το σχέδιο θα απλωθεί σε 14 νοσοκομεία ως τον Ιούλιο και πανελλαδικά μέχρι το 2026. Το ΕΣΥ πατάει… reset – με τεχνολογία, όχι μόνο με υποσχέσεις.
Το πάρτι τελείωσε
Στο οικονομικό επιτελείο λένε πως «ήρθε η ώρα να τελειώνει το κρυφτούλι». Με τα νέα εργαλεία, η ΑΑΔΕ στήνει ψηφιακό ιστό ελέγχου παντού: από τα διόδια και τις κάμερες φαναριών μέχρι το ρεύμα σε «δήθεν» κλειστά ακίνητα και τις κάρτες που «καίνε» εισοδήματα-φαντάσματα.
Η εντολή είναι σαφής: κυνηγήστε εκεί που πονάει και δείξτε δουλειά. Στόχος δεν είναι μόνο το έσοδο, αλλά και το μήνυμα: «φοροδιαφεύγεις μόνο αν ξέρεις να μην αφήνεις ίχνη». Όλοι οι άλλοι… στον scanner.
Οι τράπεζες πάντως «γερά κρατούν»
Αν και οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία και δείκτες που πλέον κοιτάζουν στα μάτια τους ευρωπαίους ομολόγους τους, η Τράπεζα της Ελλάδος χτυπά διακριτικά καμπανάκι. Στην έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η ΤτΕ «φωτογραφίζει» τον εξωτερικό παράγοντα – γεωπολιτικές εντάσεις, προστατευτισμό και πιθανή ύφεση – ως τον μεγάλο άγνωστο Χ.
Οι ελληνικές τράπεζες πάντως έκλεισαν το 2024 με καθαρά κέρδη 4,4 δισ., τα NPEs σχεδόν εξαφανίστηκαν (στο 3,8%), και οι κεφαλαιακοί δείκτες τους είναι πλέον ευθυγραμμισμένοι με τον μέσο όρο της Τραπεζικής Ένωσης. Όμως η ΤτΕ υπενθυμίζει: μην ξεχνάτε το εξωτερικό περιβάλλον – μια κακή παγκόσμια στιγμή μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Και αφήνει αιχμές πως η επιτήρηση πρέπει να μείνει σφιχτή.
Deal με στήριξη ΗΠΑ και σινιάλο για «Ελληνικό logistics hub»
Στα ψιλά πέρασε για πολλούς η υπογραφή μνημονίου ONEX – Θριάσιο, αλλά όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια συμφωνία με βαθύ γεωοικονομικό αποτύπωμα. Το σχέδιο στήνει το πιο φιλόδοξο δίκτυο διασύνδεσης ναυπηγοεπισκευής, logistics και πράσινης τεχνολογίας στη Δυτική Αττική, με πλήρη «ευλογίες» από Ουάσινγκτον.
Ο Πάνος Ξενοκώστας επενδύει στρατηγικά στην εφοδιαστική ανεξαρτησία με τη στήριξη του DFC και των Αμερικανών, ενώ το Θριάσιο προσθέτει τελωνειακές διευκολύνσεις και σιδηροδρομικές αρτηρίες που κάνουν το λιμάνι της Ελευσίνας εναλλακτική πύλη logistics. Οι Γάλλοι, που βλέπουν να «ψαλιδίζεται» η επιρροή τους στον Πειραιά, δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους.
Το deal, που ανακοινώθηκε παρουσία του Τάκη Θεοδωρικάκου, προετοιμάστηκε αθόρυβα τους τελευταίους μήνες. Τώρα η κυβέρνηση το πουλά ως success story επανεκκίνησης της βιομηχανίας, με φόντο τις επερχόμενες ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για επενδύσεις, θέσεις εργασίας και γεωστρατηγική αναβάθμιση.
Έκανε πίσω
Μπορεί να μιλά σκληρά για το Πεκίνο, αλλά όταν οι αγορές «μιλούν», ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ το ξανασκέφτεται. Η ξαφνική αλλαγή στάσης απέναντι στην Κίνα – με τη μείωση των δασμών – δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά φόβου. Φόβου για το χρηματιστήριο που τρέκλιζε, το δολάριο που έπεφτε, τα ομόλογα που φώναζαν «inflation!» και τον χρυσό που πήρε φωτιά.
Το επιτελείο του – με πρώτο τον Σκοτ Μπεσεντ – πάτησε φρένο και τον προσγείωσε: εμπάργκο σε κινεζικά αγαθά σημαίνει ακριβά εισαγόμενα, ανελαστικός πληθωρισμός και χτύπημα στις ίδιες τις αμερικανικές εξαγωγές. Ο Τραμπ έκανε λοιπόν ένα βήμα πίσω, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κίνηση: η απόσυρση κάποιων μέτρων παρουσιάστηκε ως… νίκη ρεαλισμού.
Οι δασμοί παραμένουν – και μάλιστα αποδίδουν. Το Ταμείο γεμίζει, τα φορολογικά έσοδα εκτινάσσονται και το αφήγημα «πληρώνουν οι ξένοι» συνεχίζει να πουλάει. Αλλά όσοι ξέρουν, προειδοποιούν: αν ο πρόεδρος θελήσει ξανά να παίξει σκληρά, χωρίς δίκτυ ασφαλείας, οι αγορές δεν θα δείξουν έλεος.