Σε φάση σταδιακού μετασχηματισμού εισέρχεται το τακτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ, με την εφαρμογή ενός νέου, πιλοτικού μοντέλου που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2025. Οι αλλαγές είναι τρεις και αναμένεται να αναδιαμορφώσουν πλήρως τον τρόπο που δίνονται στο εξής τα επιδόματα ανεργίας στη χώρα.
Αλλαγή 1η: Το επίδομα γίνεται ανταποδοτικό
Το πρώτο βήμα αφορά τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ανταποδοτική παροχή, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ασφαλιστική ενίσχυση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το ποσό που λαμβάνει κάθε δικαιούχος θα εξαρτάται από δύο παράγοντες:
Για την πιλοτική φάση (2025-2026), κανείς δεν θα δει μείωση, αντιθέτως, οι περισσότεροι άνεργοι θα διαπιστώσουν αυξημένες αποδοχές από τη ΔΥΠΑ, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
Αλλαγή 2η: Διπλασιασμός του απαιτούμενου χρόνου εργασίας
Από την άνοιξη του 2026 και με την καθολική εφαρμογή του νέου μοντέλου, καταργείται η αναλογία 1 έτος ασφάλισης = 1 έτος επιδότησης.
Στη θέση της έρχεται η αναλογία 2 προς 1: Για να λάβει κανείς 12 μήνες επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να έχει προηγουμένως 2 συνεχόμενα έτη εργασίας και ασφάλισης.
Αλλαγή 3η: Έρχεται το Ενιαίο Μητρώο Παροχών
Έως το τέλος του 2026 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Παροχών και Επιδομάτων, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Στο μητρώο αυτό θα περιλαμβάνονται τόσο τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), όσο και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.
Με τον τρόπο αυτό, θα πραγματοποιούνται διασταυρώσεις για το ποιοι και πόσοι λαμβάνουν επιδόματα, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή και τη στόχευση σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Από το επίδομα ανεργίας στο επίδομα εργασίας
Το νέο πλαίσιο συνδέεται και με τον ευρύτερο στόχο της κυβέρνησης για μία «κοινωνία εργαζομένων». Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, ενισχύοντας την επιστροφή στην απασχόληση. Παρά τη διστακτικότητα των πρώτων μηνών, το μέτρο αυτό αναμένεται να υποστηριχθεί με συμπληρωματικές παρεμβάσεις.
Ανάλογες προτάσεις, όπως η μετατροπή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε κίνητρο επανένταξης στην αγορά εργασίας, έχουν πέσει στο τραπέζι, με την ενθάρρυνση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.