Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί τους κατοίκους της Εύβοιας ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας την ύπαρξη ενός μεγάλου ενεργού ρήγματος στην περιοχή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι «οι σεισμικές ακολουθίες δεν ολοκληρώνονται τόσο γρήγορα ή απότομα. Συχνά παρουσιάζουν μικρές, παροδικές αυξομειώσεις στη σεισμικότητα. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε στενά τη δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ενεργό ρήγμα από το Προκόπι έως και βορειοανατολικά, προς το Πήλι και πιθανώς μέσα στη θάλασσα. Το ρήγμα αυτό έχει μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα και μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους έως και 5,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο».
Όπως τόνισε, λόγω της παρουσίας παλιών και μη αντισεισμικά επαρκών κτηρίων στην περιοχή, απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους κατοίκους. «Δυστυχώς, πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία», υπογράμμισε.
Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σεισμικές ακολουθίες που διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο. «Μπορεί να κρατήσουν μήνες και σε σπάνιες περιπτώσεις πάνω από έναν χρόνο. Αν και συνήθως δείχνουν “τις διαθέσεις τους” μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν. Ίσως υπάρξει αργότερα ένας μικρότερος, αλλά ξεχασμένος σεισμός. Γι’ αυτό πρέπει να βγούμε από αυτή την έντονη φάση με τους διαδοχικούς σεισμούς. Προς το παρόν, δυστυχώς, κινούμαστε με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’».
Ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε τη σημασία της ασφάλειας της κατοικίας κάθε πολίτη. «Όποιος μένει σε σύγχρονο σπίτι που δεν έχει υποστεί ζημιές, δεν έχει λόγο ανησυχίας. Όμως, όποιος διαμένει σε παλιό, πλινθόκτιστο οίκημα που έχει εμφανίσει ρωγμές ή ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, δεν πρέπει να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί. Είναι απλό».
Εξέφρασε τέλος την ανησυχία του για την παραμονή πολιτών σε κίτρινα κτήρια. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ένας σεισμός μεγέθους 5,2 μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, να προκαλέσει ισχυρές επιταχύνσεις και να οδηγήσει σε καταρρεύσεις. Δεν υπάρχει “λύση” για τους σεισμούς. Η μόνη προστασία είναι τα σωστά αντισεισμικά κτήρια. Η παραμονή σε ακατάλληλα σπίτια εν μέσω σεισμικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», κατέληξε.