Μια κομβική νομοθετική ρύθμιση που αφορά άμεσα την πολεοδομική σταθερότητα χιλιάδων μικρών οικισμών σε όλη τη χώρα παρουσίασε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ρύθμιση κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή από τον Υπουργό Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, δίνοντας λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στην περιφέρεια.
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση:
Με βάση τα σημερινά όρια:
-
Περισσότεροι από 9 στους 10 οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων διατηρούν τη δυνατότητα δόμησης, εξασφαλίζοντας ιδιοκτησιακά δικαιώματα και αναπτυξιακή προοπτική.
-
Εισάγονται δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία που διασφαλίζουν τη συνέχιση της δόμησης με κανόνες, ευελιξία και νομική σαφήνεια.
1. Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (έως 700 κατοίκους)
Διατηρεί τα σημερινά όρια δόμησης σε κοινότητες που αποτελούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των οικισμών της χώρας, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην οικοδομή και την παραμονή στον τόπο.
2. Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων (701 – 2.000 κάτοικοι)
Παρέχει ευνοϊκότερες προβλέψεις για δόμηση σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου, απαντώντας στο κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ.
Το ιστορικό του ζητήματος
Η ανάγκη για τη ρύθμιση προέκυψε από τις ακυρώσεις ορίων σε 150 οικισμούς στο Ρέθυμνο και το Πήλιο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (2017 και 2019), προκαλώντας οικοδομική παράλυση και θεσμική ανασφάλεια. Παρά την πρόοδο με το Προεδρικό Διάταγμα του Απριλίου 2025, το ζήτημα παρέμενε ανοιχτό για τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών.
Η σημερινή παρέμβαση έρχεται να κλείσει οριστικά αυτό το θεσμικό κενό και να ενισχύσει ουσιαστικά τη δημογραφική, κοινωνική και αναπτυξιακή επιβίωση της υπαίθρου.
Δηλώσεις:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός:
«Λύνουμε μια σημαντική εκκρεμότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Δεν αλλάζει τίποτα στα σημερινά όρια. Ενισχύουμε τη δυνατότητα των πολιτών να επιστρέψουν στον τόπο τους με ασφάλεια και ταχύτητα.»
Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός ΠΕΝ:
«Ενισχύουμε την προοπτική της ελληνικής υπαίθρου με εργαλεία που σέβονται την ταυτότητα κάθε τόπου. Για μια Ελλάδα χωροταξικά ασφαλή, αναπτυξιακά ισχυρή και δημογραφικά αισιόδοξη.»
Μήνυμα προς την περιφέρεια:
Η νέα ρύθμιση δεν είναι απλώς τεχνική ή νομική παρέμβαση. Είναι μήνυμα σταθερότητας για τους κατοίκους της υπαίθρου, πρόσκληση επιστροφής για τους απόδημους και εργαλείο αναγέννησης για τα χωριά της Ελλάδας, τα οποία για πρώτη φορά αποκτούν σαφές, θεσμικά κατοχυρωμένο πολεοδομικό μέλλον.