«Νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Με τη νέα ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας», τόνισε.
Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία, τη ζώνη ανάπτυξης οικισμού και την περιοχή ελέγχου χρήσεων και ανέλυσε τα οφέλη από τη χρήση τους.
«Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου 150 οικισμούς στο Ρέθυμνο και το Πήλιο το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλιότερα με απόφαση νομαρχών», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε σε οικοδομική αδράνεια, αφετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων οικισμών της χώρας που δεν είναι θεσμοθετημένοι με προεδρικό διάταγμα.
«Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών να δώσουμε ένα τέλος στη νοσηρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης να τεθεί ο Οργανισμός υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, την άμεση σύσταση μίας ειδικής ομάδος ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Όπως είπε «η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένονται αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα που διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία».
Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ήδη αποδίδουν καρπούς. «Δεν πρόκειται για το πρώτο κύκλωμα που εξαρθρώνεται επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν, επί των ημερών μας, σχετίζονται με παράνομες συνταγογραφήσεις, τελωνεία, πολεοδομίες, εφορίες, φυλακές, Δημοτική Αστυνομία, επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, κά».
Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι άνοιξε χθες, «για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, που αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανερχόταν στα 1.000 ευρώ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξήθηκε και ανέρχεται πλέον στα 1500 ευρώ και 2000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024 και για όλα τα ΑΕΙ, πλην αυτών της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, είχαμε δεύτερη αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο φτάνει πλέον τα 2000 ευρώ και 2500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης».
Ανέφερε επίσης ότι «τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και διακεκριμένων ξένων Πανεπιστημίων, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες βαθμολογικής κατάταξης των αιτήσεων, εγκρίνονται 74 από τις 132 προτάσεις για την χρηματοδότηση των νέων, κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Ο συνολικός προϋπολογισμός επί των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται στο ποσό των 94 εκατ. ευρώ».
Ενδεικτικά ανέφερε ορισμένα από τα 74 νέα κοινά μεταπτυχιακά που είναι τα:
* ΕΚΠΑ – Yale University
* Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Harvard University
* Πάντειο Πανεπιστήμιο – Columbia University
* Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Boston University
* Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Columbia University New York
* Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
* Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Imperial College London.
Ακολούθως υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Οι πόροι αυτοί θα διοχετεύουν, μέσα στην επόμενη επταετία (2026 – 2032), μέσω τριών χρηματοδοτικών εργαλείων: του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων».
Ενδεικτικά ανέφερε: «τη δημιουργία μητρώου ενεργειακά ευάλωτων πολιτών, ώστε να καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά την ενεργειακή ένδεια, την μεταρρύθμιση του “Εξοικονομώ “, την κατασκευή φραγμάτων που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, την ανακαίνιση σύγχρονων φοιτητικών εστιών, την δημιουργία προγράμματος μεταφοράς 10.000 μαθητών ειδικής αγωγής με ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία, την επέκταση της επιδότησης ενοικίου σε εργαζόμενους, όπως εκπαιδευτικούς, γιατρούς κά, που υπηρετούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές και την ολοκλήρωση της πλήρους ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων».
«Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου: «Δίκαιη εργασία για όλους – Απλοποίηση της νομοθεσίας – Στήριξη στον εργαζόμενο – Προστασία στην πράξη» παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο», επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης. «Στόχος του σχεδίου νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός του εργασιακού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους, η ενίσχυση της εργασιακής τους ασφάλειας, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, καθώς και η διαμόρφωση ενός πιο διαφανούς και σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος», τόνισε.
Είπε επίσης ακολούθως ότι «με σχέδιο νόμου που εισηγήθηκα, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ενισχύουμε, δραστικά, το ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής, διαφανούς και σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το υπάρχον έμπειρο δυναμικό, αλλά και προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της νέα εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά». Συμπλήρωσε ότι «παράλληλα στο παρόν σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθεί η ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ελευθερία του Τύπου».
Πριν ολοκληρώσει αναφέρθηκε επίσης στην προκήρυξη των τριών πρώτων καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου για το 2025 που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν εντός 90 ημερών, οπότε και θα εκδοθούν τα αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο, ώστε να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το 2026. Το βάρος για πρώτη φορά πέφτει στην μεταποίηση, τη βιομηχανία, τις παραμεθόριες περιοχές και τις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου και τις μεγάλες επενδύσεις. Στόχος του παραγωγικού μετασχηματισμού είναι η βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων».
Επί του προγράμματος του πρωθυπουργού ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «αύριο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Αύριο, Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».
Κλείνοντας και προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους συναδέλφους και τους οικείους της, για την απώλεια της δημοσιογράφου Ηρούς Καριοφύλλη.
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά.
Με τη νέα ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας.
Η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία. Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν και την πολύ μεγάλη πλειοψηφία και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνονται πολεοδομικά όλα τα χωριά της επικράτειας και συνολικά περίπου το 93% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
Το δεύτερο εργαλείο, η Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερες πρόνοιες σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση.
Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με απόφαση Νομαρχών. Το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια, αφετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων οικισμών της χώρας, που δεν είναι θεσμοθετημένοι με Προεδρικό Διάταγμα.
Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, οδήγησε σε ασφάλεια δικαίου στη δόμηση των οικισμών της χώρας. Όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών, το οποίο κλείνει τώρα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών να δώσουμε ένα τέλος στην νοσηρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνέχεια της κυβερνητικής απόφασης να τεθεί ο Οργανισμός υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, την άμεση σύσταση μίας ειδικής ομάδος ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.
Η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένονται αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα που διαθέτει το Κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Οι πολιτικές μας, άλλωστε, ήδη αποδίδουν καρπούς. Δεν πρόκειται για το πρώτο κύκλωμα που εξαρθρώνεται επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν, επί των ημερών μας, σχετίζονται με παράνομες συνταγογραφήσεις, τελωνεία, πολεοδομίες, εφορίες, φυλακές, Δημοτική Αστυνομία, επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, κ.ά.
Άνοιξε, χθες, για υποβολή αιτήσεων η πλατφόρμα για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, που αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ανερχόταν στα 1000 ευρώ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξήθηκε και ανέρχεται πλέον στα 1500 ευρώ και 2000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024 και για όλα τα ΑΕΙ, πλην αυτών της Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, είχαμε δεύτερη αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο φτάνει πλέον τα 2000 ευρώ και 2500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης.
“Αυξήσαμε σημαντικά το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα με ειδική μέριμνα για τους φοιτητές στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Από τα 51 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν το 2019, με τις διαδοχικές αυξήσεις στα ποσά φτάσαμε πέρυσι στα 82 εκατ. ευρώ” δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης που έγινε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επί των προτάσεων που υποβλήθηκαν για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και διακεκριμένων ξένων Πανεπιστημίων, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες βαθμολογικής κατάταξης των αιτήσεων, εγκρίνονται 74 από τις 132 προτάσεις για την χρηματοδότηση των νέων, κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Ο συνολικός προϋπολογισμός επί των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται στο ποσό των 94 εκατ. Ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της αρχικής εκδοθείσας πρόσκλησης αυξήθηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, για στήριξη ακόμη μεγαλύτερου αριθμού προγραμμάτων και για να διευρυνθούν οι θεματικές ενότητες και οι συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα.
Η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων θα ενισχύσει τον διεθνή προσανατολισμό των ελληνικών ΑΕΙ, θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διάχυση καλών πρακτικών και στη δημιουργία καινοτόμων επιστημονικών πεδίων, με πολλαπλά οφέλη για τους φοιτητές.
Ενδεικτικά ορισμένα από τα 74 νέα κοινά μεταπτυχιακά, είναι τα ακόλουθα:
* ΕΚΠΑ – Yale University
* Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Harvard University
* Πάντειο Πανεπιστήμιο – Columbia University
* Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Boston University
* Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Columbia University New York
* Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
* Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Imperial College London.
Η κυβέρνηση εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, για την υλοποίηση πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Οι πόροι αυτοί θα διοχετεύουν, μέσα στην επόμενη επταετία (2026 – 2032), μέσω τριών χρηματοδοτικών εργαλείων: του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων.
Οι νέες δράσεις που θα προκηρυχθούν αφορούν 1,5 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και πρωτοβουλίες από τις οποίες θα ωφεληθεί το σύνολο του πληθυσμού.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: την δημιουργία μητρώου ενεργειακά ευάλωτων πολιτών, ώστε να καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά την ενεργειακή ένδεια, την μεταρρύθμιση του «Εξοικονομώ», την κατασκευή φραγμάτων που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, την ανακαίνιση σύγχρονων φοιτητικών εστιών, την δημιουργία προγράμματος μεταφοράς 10.000 μαθητών ειδικής αγωγής με ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία, την επέκταση της επιδότησης ενοικίου σε εργαζόμενους, όπως εκπαιδευτικούς, γιατρούς κά, που υπηρετούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές και την ολοκλήρωση της πλήρους ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων.
Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου: «Δίκαιη εργασία για όλους – Απλοποίηση της νομοθεσίας – Στήριξη στον εργαζόμενο – Προστασία στην πράξη» παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Στόχος του σχεδίου νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός του εργασιακού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η στήριξη των εργαζομένων μέσω της θωράκισης των δικαιωμάτων τους, η ενίσχυση της εργασιακής τους ασφάλειας, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων, καθώς και η διαμόρφωση ενός πιο διαφανούς και σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.
Το νέο νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία, οι οποίες προέκυψαν από προτάσεις κυρίως εργαζόμενων, επιχειρήσεων, καθώς και κοινωνικών εταίρων.
Με σχέδιο νόμου που εισηγήθηκα, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ενισχύουμε, δραστικά, το ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής, διαφανούς και σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΡΤ, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το υπάρχον έμπειρο δυναμικό, αλλά και προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της νέα εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά.
Μεταξύ άλλων:
– Προβλέπεται η έμμεση αύξηση των αποδοχών του τακτικού προσωπικού της ΕΡΤ, με τη μορφή μπόνους ύψους έως 6,5 εκατ. ευρώ συνολικά ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΡΤ παρουσιάζει κερδοφόρο πλεονασματικό ισολογισμό και επιτυγχάνει τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους του προηγούμενου οικονομικού έτους.
– Συστήνεται ειδική μονάδα καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών στην ΕΡΤ.
– Προβλέπεται η δυνατότητα συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με συναφείς σκοπούς, με τους ΟΤΑ, με τα ΑΕΙ, καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΡΤ σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
– Θεσμοθετείται η συνεργασία της ΕΡΤ με το υπουργείο Παιδείας για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και την αξιοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου.
– Καθιερώνεται η δυνατότητα της ΕΡΤ να απορροφά φοιτητές-σπουδαστές με συμβάσεις μαθητείας. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα για νεότερες συμβάσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
-Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ανταποδοτικού τέλους με κυριότερη τον έλεγχο των καταστάσεων που οι πάροχοι ενέργειας παραδίδουν στην ΕΡΤ από ορκωτούς ελεγκτές, αφενός ανά μήνα και αφετέρου απολογιστικά ετησίως, κά.
Παράλληλα στο παρόν σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθεί η ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ελευθερία του Τύπου.
Την προκήρυξη των τριών πρώτων καθεστώτων του νέου αναπτυξιακού νόμου για το 2025, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν εντός 90 ημερών, οπότε και θα εκδοθούν τα αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο, ώστε να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για το 2026.
Το βάρος για πρώτη φορά πέφτει στην μεταποίηση, τη βιομηχανία, τις παραμεθόριες περιοχές και τις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου και τις μεγάλες επενδύσεις. Στόχος του παραγωγικού μετασχηματισμού είναι η βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στην οποία θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Αύριο, Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πριν περάσουμε στις ερωτήσεις θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, στους συναδέλφους και τους οικείους της, για την απώλεια της δημοσιογράφου Ηρούς Καριοφύλλη που υπηρέτησε με μαχητικότητα το ρεπορτάζ για 30 και πλέον χρόνια».