Το πάρτι ξεκινά
Η Euronext κάνει το colpo grosso στην Αθήνα και οι εγχώριοι παίκτες ανασαίνουν βαριά. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή πλατφόρμα άνοιξε τα χαρτιά της για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταθέτοντας μη δεσμευτική πρόταση με αντάλλαγμα μετοχές. Το τίμημα – 6,90 ευρώ ανά μετοχή – μόνο τυχαίο δεν είναι. Η αγορά ήδη ψιθυρίζει ότι πρόκειται για τη “σοβαρή” απόπειρα να μπει η Ελλάδα στο κλαμπ των ισχυρών της κεφαλαιαγοράς, αλλά και για ένα masterplan γεωοικονομικής επέκτασης στα Βαλκάνια. Στο ΥΠΟΙΚ μετρούν αντιδράσεις και ισορροπίες – με κάποιους τεχνοκράτες να βλέπουν ευκαιρία και κάποιους παλιούς να μουρμουράνε για «εθνική απώλεια».
Πηγές μου λένε πως στο Μαξίμου η πρόταση συζητήθηκε σοβαρά και ήδη υπάρχει άτυπη task force που μετράει τις συνέπειες – θεσμικές και πολιτικές. Αν η εξαγορά προχωρήσει, το Χ.Α. θα ενταχθεί στην ευρύτερη «ομπρέλα» της Euronext, με τεχνολογική αναβάθμιση, διεθνή ρευστότητα, πρόσβαση σε πράσινες πλατφόρμες και… λιγότερο ελληνικό έλεγχο. Το deal θα φέρει διοικητικές αλλαγές, ενοποίηση με πανευρωπαϊκά συστήματα και πιθανό squeeze-out μικρομετόχων, αν συγκεντρωθεί το 90%. Η Euronext έχει αποδείξει και με το Μιλάνο και με το Όσλο ότι ξέρει να περιμένει και να επενδύει μακροπρόθεσμα.
Το ερώτημα είναι ποιοι θα παίξουν άμυνα. Το παρελθόν δείχνει ότι είχαν υπάρξει απόπειρες και από το ελβετικό και το ισραηλινό χρηματιστήριο, χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα όμως, με την Ελλάδα να βγαίνει σταθερά στις αγορές και να χτίζει αφήγημα αναβάθμισης, η Euronext έχει λόγο να βιαστεί. Οι επενδυτές πάντως… ξύπνησαν. Μου λένε ότι ήδη γίνονται επαφές για αύξηση τιμήματος έως 25%, ενώ θεσμικοί insiders εξετάζουν αν θα μπλοκάρουν ή θα καβαλήσουν το κύμα. Το μόνο σίγουρο: το παζάρι μόλις άρχισε.
«Μοντέλο Ζωής» με… επικάλυψη ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να εφαρμόσουν πιστά το μοντέλο Ζωής και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάνουμε θόρυβο για την κορυφή, βαφτίζουμε «εγκληματικό εγκέφαλο» τον Μητσοτάκη και αφήνουμε ανέγγιχτη τη βάση της διαπλοκής – που κατά διαβολική σύμπτωση είναι γεμάτη πράσινα παιδιά, νοματαίους των οργανώσεων, βουλευτικά γραφεία και κάθε λογής συνδικαλιστικό DNA από τα παλιά. Το know how της επιδότησης-μαϊμού είναι εξαγώγιμο προϊόν από την εποχή που οι επιτροπές της Βάσως και του Ροβέρτου μοίραζαν «οδηγίες χρήσης» στα χωριά.
Στο Μαξίμου δεν τους ξέφυγε ο παραλληλισμός με τα Τέμπη και τα σκηνοθετημένα πορίσματα. Γι’ αυτό και η εντολή ήταν σαφής: ψυχραιμία μεν, αλλά να μη μείνει τίποτα όρθιο από το σαθρό σύστημα επιδοτήσεων. Οι task force και η εμπλοκή της ΑΑΔΕ είναι το πρώτο βήμα. Όσο για την «ομερτά» της αντιπολίτευσης για τους μεσάζοντες, τους αγρότες-φαντάσματα και τους τοπικούς βαρόνους του ΟΠΕΚΕΠΕ; Στο Μαξίμου λένε με νόημα: «Αν ανοίξουμε όλα τα excel, κάποιοι θα αλλάξουν γειτονιά».
Και μιας και μιλάμε για… γειτονιές, στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι έτριζαν τα δόντια στον Ανδρουλάκη για την επιλογή του να σηκώσει τόσο πολύ την υπόθεση – όχι από τύψεις, αλλά από φόβο: πολλοί από τους “εξαπατημένους” του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν και τόσο άγνωστοι στα πράσινα κλιμάκια. Γι’ αυτό και οι παροικούντες την Ιπποκράτους ψιθυρίζουν ότι το μόνο που δεν θέλουν είναι να σηκώσει το καπάκι κανένας Εισαγγελέας και αρχίσουν να βγαίνουν τα ονόματα των αγίων και των επενδυτών της ψήφου.
Κάτι τρέχει
Κάτι τρέχει με τις αμυντικές δαπάνες και οι insiders το ξέρουν: το χρήμα που πέφτει για «εξοπλισμούς» αρχίζει πλέον να… ψηλαφίζει καινοτομία. Κάποιοι στο Μαξίμου –λένε οι πηγές μου– ψιθυρίζουν όλο και πιο έντονα πως δεν φτάνει να αγοράζεις Rafale, πρέπει να φτιάχνεις και το chip που τα κινεί. Γι’ αυτό και η κουβέντα για τις διττές τεχνολογίες έχει ανοίξει πολύ σοβαρά. Το ΕΛΚΑΚ δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική σφραγίδα – είναι το πειραματικό εργαστήρι για κάτι πολύ πιο φιλόδοξο: να μπουν στο αμυντικό παιχνίδι οι ελληνικές start-ups. Με 500 εκατομμύρια τον χρόνο, λένε, το οικοσύστημα μπορεί να απογειωθεί. Άλλωστε, τι να το κάνεις το F-35, αν το software το γράφουν μόνο στο Τελ Αβίβ και τη Βιρτζίνια;
Πίσω από τις γραμμές, πάντως, διαβάζεται κι ένα άλλο αφήγημα. Η Ε.Ε., και δη η Βόρεια Ευρώπη, βλέπει πως αν δεν αλλάξει στρατηγική, θα μείνει αιώνια πελάτης στο μαγαζί των Αμερικανών. Οπότε, ναι μεν ο Μακρόν στέλνει φρεγάτες, αλλά πίσω απ’ αυτές έρχονται σιγά σιγά οι venture funds με… badge NATO approved. Και κάπου εκεί, η Ελλάδα μετατρέπεται σε δοκιμαστικό εργαστήριο αμυντικής καινοτομίας στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Κάτι σαν το Ισραήλ των Βαλκανίων – αλλά με λιγότερα δολάρια και περισσότερα κονδύλια συνοχής.
Το μεγάλο ερώτημα; Αν θα βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι –κι όχι απλώς οι κατάλληλοι κουμπάροι– για να τρέξουν αυτό το όραμα. Γιατί και τα πρώτα κονδύλια να πέσουν, και οι ευρωπαϊκές πόρτες να ανοίξουν, αν την έρευνα τη μοιράσουν μεταξύ πολιτευτών και καθεστωτικών think tanks, θα έχουμε απλώς άλλη μια «διττή αποτυχία». Οι έξυπνοι στο ΥΠΟΙΚ και την ΕΑΒ το βλέπουν ήδη: το μέλλον είναι στον αόρατο πόλεμο και στην εξαγώγιμη καινοτομία. Αν δεν το καταλάβουμε τώρα, θα το πληρώσουμε – πάλι – σε δόσεις.
Από τον Έβρο στη Λιβύη
Στο Μαξίμου έχουν σηκώσει τα μανίκια και τσεκάρουν καθημερινά τις ροές… όχι μόνο από τα νησιά, αλλά από νότο πλέον. Το δρομολόγιο Λιβύη–Κρήτη έχει αναβαθμιστεί σε μείζον γεωπολιτικό και πολιτικό ζήτημα, κι αυτό δεν το λέμε εμείς – το λένε οι επιχειρησιακοί πίνακες που φτάνουν στα χέρια του Πρωθυπουργού. Ήδη, με εντολή Κυριάκου, οι φρεγάτες πλέουν προς ενημέρωση (και αποτροπή), ενώ στο παρασκήνιο παίζεται σκληρό ευρωπαϊκό μπρα-ντε-φερ για το ποιος θα βάλει πλάτη και ποιος θα κάνει πως κοιτάζει αλλού. Το γεγονός ότι ο Μπρούνερ έρχεται Αθήνα και κατεβαίνει Λιβύη με τον Πλεύρη και τον Γεραπετρίτη δεν είναι καθόλου τυχαίο: η Ελλάδα παίρνει ξανά θέση “στρατηγικού συνοριοφύλακα” – και το διπλωματικό παιχνίδι χοντραίνει.
Και κάπου εκεί, μπαίνει στο προσκήνιο και το… εν Ελλάδι μέτωπο. Ο Πλεύρης, με σκληρό ρητορικό στυλ και «γραμμή Βορίδη», αναλαμβάνει ρόλο πολιτικού ανάχωματος στην αντιπολιτευτική καταιγίδα. Δεν είναι μόνο η ουσία – είναι και η σημειολογία: το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνει κενό στη δεξιά του πτέρυγα και τα σήματα που στέλνει στο εκλογικό του ακροατήριο είναι καθαρά. «Πίσω δεν γυρνάμε – ούτε στα σύνορα, ούτε στις ψευδαισθήσεις περί ανθρωπισμού χωρίς σύνορα», λέει χαρακτηριστικά ένας συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Η επόμενη κρίση θα είναι βάρκα από τη Λιβύη – και ο Μητσοτάκης θέλει να έχει έτοιμο όχι μόνο το ΠΝ αλλά και την πολιτική γραμμή άμυνας.
Οι συσκέψεις έχουν πάρει φωτιά
Στην κυβέρνηση έχουν κάνει την επιλογή τους: δεν θα χορέψουν στο ρυθμό που παίζει το ΠΑΣΟΚ – τουλάχιστον όχι με τα δικά του ταμπούρλα. Η φράση που συνοψίζει τη γραμμή είναι διπλή και σαφής: «όχι συγκάλυψη, αλλά ούτε και αυτοθυματοποίηση». Κοινώς, το Μέγαρο δεν θα τρέξει πρώτο να στήσει Προανακριτική, όπως έκανε στο παρελθόν με Τέμπη, αλλά ούτε και θα χαρίσει άλλοθι στους πολιτικούς του αντιπάλους για χοντροκομμένες κατηγορίες τύπου «εγκληματική οργάνωση Μητσοτάκη». Άσε που κάποιοι στο επιτελείο Μητσοτάκη λένε πλέον ανοιχτά ότι η ιστορία βρωμάει από τα “κάτω” – και όχι από την κορυφή.
Μαθαίνω ότι οι πρώτες υπηρεσιακές συσκέψεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο όχι απλώς την τιμωρία αλλά και την… επιστροφή χρημάτων. Το Μαξίμου θέλει να γράψει πολιτικό κεφάλαιο και να κάνει τους «τζαμπατζήδες» να πληρώσουν – και δεν εννοούν μόνο τους αγρότες, αλλά και τα «πολιτικά παραμάγαζα» που πόνταραν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να χτίσουν επιρροή. Όσο για τους πρώην υπουργούς; Η ΝΔ λέει ότι κάθε περίπτωση είναι ατομική. Δεν τους παίρνουν όλους αγκαζέ – και αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως «σήμα» προς Βορίδη και Αυγενάκη: καθένας με την πλάτη του.
Θαλάσσια πάρκα με… GPS από το Μαξίμου
Η ανακοίνωση για τα θαλάσσια πάρκα στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο είναι, όπως μου λένε, θέμα ολίγων ημερών. Αλλά πίσω από τις γραμμές, γράφεται κάτι πιο σύνθετο: στο Μαξίμου παίζουν σκάκι με πολλαπλές παρτίδες – περιβάλλον, τουρισμός, γεωπολιτική και προεκλογική διαχείριση. Γι’ αυτό και δεν ανοίγει ρουθούνι. Καμία πρόωρη διαρροή, καμία προχειρότητα.
Η δουλειά έχει γίνει αθόρυβα. Τα σινιάλα προς τους συμμάχους έχουν σταλεί. Ειδικά προς μία βόρεια πρωτεύουσα και μία… ανατολικά. Παράλληλα, στα υπουργεία μεταφέρονται αυστηρές οδηγίες: λιγότερη φλυαρία, περισσότερη πειθαρχία – «ούτε ναι, ούτε όχι, ούτε ίσως».
Γιατί το Μαξίμου ξέρει ότι πρόκειται για σήμα κυριαρχίας, πλέγμα ελέγχου στις θαλάσσιες ζώνες και επόμενη μέρα στο ενεργειακό – ακόμα κι αν δεν το λένε ακόμη δυνατά. Και την ανακοίνωση δεν θα την κάνει ούτε υπουργός ούτε γενικός. Θα την κάνει ο ίδιος. Όταν έρθει η ώρα.
«Εποχή Φάμελλου» με φόντο τον Τιτανικό
Στην Κουμουνδούρου έστησαν νέα βιτρίνα, αλλά πίσω από τις κουρτίνες τα παλιά φαντάσματα δεν λένε να φύγουν. Η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτύπωσε την απόλυτη κυριαρχία Φάμελλου – με τους ανθρώπους του να καταλαμβάνουν το 70% των θέσεων – και ταυτόχρονα την κάθετη υποχώρηση των Παππά–Πολάκη, που πλέον περισσότερο νοσταλγούν παρά επηρεάζουν.
Στην Αθήνα λένε πως ο Φάμελλος «καθάρισε» πολιτικά τους παλιούς αντιπάλους, την ώρα που ο Τσίπρας βλέπει από απόσταση τα απομεινάρια του πάλαι ποτέ κόμματος εξουσίας να προσπαθούν να επιπλεύσουν – κάποιοι μιλούν για «σύνδρομο Τιτανικού». Ακόμα και πρώην πρωτοκλασάτοι σύμμαχοί του παίρνουν πλέον αποστάσεις, στέλνοντας σήματα αυτονομίας και επιφυλακτικότητας απέναντι σε κάθε σχέδιο επιστροφής του.
Μπορεί στην Κουμουνδούρου να λένε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα χώρο στην κοινωνία», αλλά στον προθάλαμο των εξελίξεων κυριαρχεί ο φόβος μιας νέας διάσπασης – αυτή τη φορά όχι από πάνω, αλλά από το κέντρο. Και ενώ ο Φάμελλος μετρά συσχετισμούς, στελέχη του παλιού ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν η νέα ηγεσία ανασυγκροτεί κόμμα ή διαχειρίζεται ήττες.
Αφήγημα ΔΕΘ με projects, ελαφρύνσεις και… Άγιο Όρος
Στο Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζουν στροφές ενόψει της φετινής ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζει ομιλία που –όπως λένε οι γνωρίζοντες– θα “μυρίζει” έντονα Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο για τις υποσχέσεις, αλλά και για τον απολογισμό έργων που έχουν μπει σε τροχιά – από τα νοσοκομεία και τις επενδύσεις, μέχρι τη νέα ΔΕΘ και τις συνδέσεις logistics. Η προεργασία για μια ειδική απολογιστική εκδήλωση προς τα τέλη Αυγούστου είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη.
Στο «καλάθι» της ΔΕΘ αναμένονται βαριά φορολογικά χαρτιά: σενάρια για κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, νέους ενδιάμεσους φορολογικούς συντελεστές και στήριξη νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, με μείωση εισφορών. Το πακέτο, συνολικού ύψους άνω των 2,7 δισ. ευρώ, στοχεύει –κατά το επιτελείο– στη μεσαία τάξη, με φόντο τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πριν από όλα αυτά, όμως, προηγείται ένα πιο «υψηλών συμβολισμών» ταξίδι: η επίσκεψη στο Άγιο Όρος στις 4 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επισκεφθεί σειρά μονών και θα αναχωρήσει το Σάββατο. Πρώτη επίσημη επίσκεψη του στο «Περιβόλι της Παναγίας» ως πρωθυπουργός – και πολλοί τη διαβάζουν ως κίνηση με ευρύτερο πολιτικό και πνευματικό φορτίο.
Το deal των €2,7 δισ. που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη του iGaming
Σαν «βόμβα» μεγατόνων έσκασε το deal εξαγοράς του διεθνούς σκέλους της Bally’s Interactive από την Intralot, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να περνά σε μια ιστορική κίνηση που αναβαθμίζει τη θέση της εταιρείας σε παγκόσμιο ηγέτη στον χώρο των λοταριών και του iGaming. Η αξία της συμφωνίας φτάνει τα €2,7 δισ., περιλαμβάνοντας €1,53 δισ. σε μετρητά και €1,136 δισ. σε νέες μετοχές της ενοποιημένης εταιρείας, δίνοντας στους μετόχους της ελληνικής Intralot συμμετοχή σε ένα διεθνές σχήμα με βαριά κεφαλαιοποίηση και επιρροή.
Παράλληλα, η απόκτηση ποσοστού 6,48% από τον επενδυτή Soohyung Kim ενεργοποιεί Δημόσια Πρόταση, χωρίς να προβλέπεται διαγραφή από το ΧΑ, αλλά με «μπόνους» μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου €400 εκατ. Οι μεγάλες τράπεζες – Goldman Sachs, Deutsche Bank, Jefferies και Citizens – μπαίνουν στο παιχνίδι, εξασφαλίζοντας €1,6 δισ. χρηματοδότηση, ενώ η σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να δώσει σαφέστερη εικόνα για τα οικονομικά και τη στρατηγική επόμενης ημέρας.
Το στρατηγικό στοίχημα του Κόκκαλη δείχνει να χτίζει ένα νέο «πρωταθλητή» made in Greece με παγκόσμια προοπτική, σε μια συγκυρία όπου η βιομηχανία του iGaming και των τεχνολογιών διασκέδασης εξελίσσεται ραγδαία. Οι χρηματιστηριακοί και θεσμικοί παίκτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι μόνο η αρχή.