Ποιους άλλους Υπουργούς συνάντησε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλική πρωτεύουσα, ο Έλληνας Επίτροπος της Ε.Ε.
Α. Τζιτζικώστας από τη Ρώμη: «Οι επενδύσεις στις υποδομές είναι απαραίτητες για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης – Ως το τέλος του 2030 στόχος να ολοκληρώσουμε το βασικό τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών»
Επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποίησε ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ήταν ομιλητής στην Ιταλική Γερουσία ενώπιον Γερουσιαστών και Βουλευτών, ενώ πραγματοποίησε κεντρική ομιλία και στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης για τις υποδομές.
Ο κ. Τζιτζικώστας κατά την επίσκεψή του στην ιταλική πρωτεύουσα, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ιταλίας Matteo Salvini, τον Υπουργό Επιχειρηματικότητας Adolfo Urso και τον Δήμαρχο Ρώμης Roberto Gualtieri.
Επίσης, επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου του Ιταλικού Σιδηροδρόμου όπου είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Stefano Antonio Donnarumma, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης Fiumicino Leonardo da Vinci, ενώ είχε συνάντηση και με τους Επικεφαλής της Federturismo Confindustria, της Εθνικής Ομοσπονδίας Ταξιδιών και Τουρισμού της Ιταλίας, και ξεναγήθηκε στο Κολοσσαίο.
Στην ομιλία του στην Ιταλική Γερουσία ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των υποδομών, τονίζοντας πως «κεντρικός στόχος των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να γίνουν ο τουρισμός και οι μεταφορές πιο ανταγωνιστικές, ανθεκτικές, βιώσιμες, έξυπνες και ασφαλείς».
Ο Επίτροπος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στις μεταφορές και τον τουρισμό, καθώς είναι κρίσιμοι τομείς για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, αλλά και για τη βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση, στους οποίους η Ιταλία πρωταγωνιστεί.
Επίσης αναφέρθηκε στις νέες στρατηγικές της ΕΕ, όπως για το δίκτυο σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας, που θα συνδέσει όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, τη στρατηγική για τη ναυτιλία και τους λιμένες που προετοιμάζεται, για τη βιομηχανία και ειδικότερα την αυτοκινητοβιομηχανία, την οδική ασφάλεια, τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές μεταφορές, το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και τη στρατιωτική κινητικότητα, σημειώνοντας την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση από τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για προτεραιοποίηση των διασυνοριακών έργων σε όλη την Ευρώπη.
Η ομιλία του κ. Τζιτζικώστα στο Πανεπιστήμιο LUISS επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση των υποδομών και στη σημασία των υποδομών μεταφορών, που αποτελούν όπως τόνισε τη ραχοκοκαλιά της κινητικότητας και της συνδεσιμότητας, της ενιαίας αγοράς, της συνοχής και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.
Οι προκλήσεις, σημείωσε ο Επίτροπος, είναι κυρίως η κινητικότητα, η συνδεσιμότητα, οι αλυσίδες εφοδιασμού, η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και η ψηφιοποίηση. Και σε αυτές τις προκλήσεις η ΕΕ απαντά με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί κεντρικό στόχο.
«Σε αυτή την προσπάθεια τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ο συντονισμός, η χρηματοδότηση κυρίως των έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας και ειδικά των διασυνοριακών, οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και οι πολύπλοκες διαδικασίες για τις συμβάσεις διασυνοριακών έργων. Όλα αυτά τα ζητήματα τα αντιμετωπίζουμε σήμερα με μια νέα οδηγία, που αφενός θα μπορέσει να μας εξοικονομήσει χρόνο και αφετέρου θα οδηγήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση πόρων», τόνισε ο Επίτροπος.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η κατασκευή, η προσαρμογή, ο εκσυγχρονισμός, η συντήρηση των υποδομών μεταφορών είναι πολυδάπανα ζητήματα και χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις. «Εδώ παρεμβαίνουμε αξιοποιώντας πόρους από το ‘ΕΣΠΑ των Υποδομών’, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, καθώς είναι το βασικό εργαλείο μας για επενδύσεις εκεί που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν, δηλαδή κυρίως στις διασυνοριακές συνδέσεις και την αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης στα σύνορα, που είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ στο σύνολό της και το συνολικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Εμείς προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των δημόσιων πόρων και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, διότι στοχεύουμε στην ολοκλήρωση του βασικού μέρους του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών μέχρι το 2030», τόνισε ο Επίτροπος.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε και σειρά άλλων πηγών χρηματοδότησης των υποδομών, που είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν από τα κράτη μέλη, όπως το Ταμείο Συνοχής, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Invest EU, που υποστηρίζουν έργα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ειδική αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Τζιτζικώστας στους σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας, και στη στρατιωτική κινητικότητα και τις υποδομές που μπορούν να κατασκευαστούν μέσω αυτής, οι οποίες πέρα από την κοινωνική και οικονομική αξία τους θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Οι επενδύσεις στις υποδομές είναι απαραίτητες για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Στις 16 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρότασή της για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ο στόχος μου είναι σαφής: εξασφάλιση προβλέψιμης, μακροπρόθεσμης και επαρκούς χρηματοδότησης για τις υποδομές μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής κινητικότητας. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, κεντρικά διαχειριζόμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ, για τη διασφάλιση της συνέπειας, της διασυνοριακής εφαρμογής και της στρατηγικής ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Το ζητούμενο είναι να καταστεί η Ευρώπη ασφαλέστερη και ανταγωνιστικότερη. Να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να ζουν, να εργάζονται και να ταξιδεύουν σε μια πραγματικά ενωμένη ήπειρο. Κι αν επενδύσουμε με σύνεση και δράσουμε αποφασιστικά ενωμένοι, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη, που κινείται έξυπνα και βιώσιμα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στις διμερείς συναντήσεις του με τους Ιταλούς Υπουργούς ο Επίτροπος αντάλλαξε απόψεις για τα θέματα αρμοδιότητάς του και κυρίως για τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για το μέλλον του τουρισμού, των μεταφορών και των υποδομών, ενώ στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο της Ρώμης συζητήθηκαν τα έργα αστικής κινητικότητας και η βιωσιμότητα του τουρισμού στην Ευρώπη, καθώς η Ρώμη είναι μια από τις πλέον τουριστικές πόλεις του κόσμου.