Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει σημαντικές αυξήσεις στη φορολόγηση επιβλαβών προϊόντων όπως το αλκοόλ, τα καπνικά προϊόντα και τα ζαχαρούχα ποτά, με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την οικονομική στήριξη των συστημάτων υγείας παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ ζητά από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών της τάξεως του 50% έως το 2035, μέσω φορολογίας, ώστε να αποθαρρυνθεί η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων.
«Φόρος αμαρτίας»: Μια επένδυση στην υγεία
Ο λεγόμενος “φόρος αμαρτίας” θα μπορούσε να:
- Σώσει έως και 50 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2050
- Αποφέρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα παγκοσμίως έως το 2035
- Ενισχύσει τις υποδομές υγείας, ειδικά στις φτωχότερες χώρες
Ο Τζέρεμι Φάραρ, βοηθός γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, τόνισε: «Οι φόροι υγείας είναι από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουμε. Είναι ώρα να δράσουμε».
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί
- Το αλκοόλ προκαλεί 800.000 θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο
- Τα ζαχαρούχα ποτά ευθύνονται για 2,2 εκατ. περιπτώσεις διαβήτη και 1,2 εκατ. καρδιαγγειακά επεισόδια
- Το κάπνισμα παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόωρου θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως
Στήριξη από διεθνείς οργανισμούς
Η νέα αυτή πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στη Σύνοδο για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης στη Σεβίλλη και φέρει τη στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε πως τα έσοδα θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να ανταποκριθούν στις περικοπές διεθνούς βοήθειας και την αύξηση του δημόσιου χρέους.
Οικονομική προσαρμογή και επόμενα βήματα
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περίπου 140 χώρες είχαν ήδη αυξήσει τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα την τελευταία δεκαετία. Ο οικονομολόγος του ΠΟΥ Γκιγέρμο Σάντοβαλ σημείωσε πως μια χώρα μέσου εισοδήματος θα πρέπει να αυξήσει την τιμή ενός προϊόντος, π.χ. από τα 4 ευρώ σήμερα στα 10 ευρώ έως το 2035.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ μελετά και τη φορολόγηση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, κάτι που αναμένεται να προχωρήσει μόλις οριστεί το πλαίσιο για αυτή την κατηγορία προϊόντων.