Σε κλίμα οδύνης, οι γονείς του Ντιόγκο Ζότα ταξίδεψαν στην Ισπανία για να αναγνωρίσουν τις σορούς των παιδιών τους, έπειτα από το φονικό τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον 28χρονο άσο της Λίβερπουλ και στον 26χρονο αδελφό του, Αντρέ Σίλβα.
Το δυστύχημα συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης, στον αυτοκινητόδρομο Α-52, κοντά στην περιοχή Παλάσιος ντε Σανάμπρια, 70 χιλιόμετρα έξω από το Βαγιαδολίδ. Το πολυτελές όχημα, μία Lamborghini Huracan, εξετράπη της πορείας του, συγκρούστηκε στις μπάρες και τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα οι σοροί των δύο νεαρών να βρεθούν απανθρακωμένες. Αναγνωρίστηκαν μόνο μέσω προσωπικών αντικειμένων και DNA.
Η είδηση προκάλεσε σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο, με σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μέσι, ο Εμπαπέ αλλά και ο Ναδάλ να τον αποχαιρετούν μέσω των social media. Ο ίδιος ο Ζοσέ Μουρίνιο έκανε λόγο για μια «αδιανόητη αδικία», ενώ η Λίβερπουλ και η εθνική Πορτογαλίας βυθίστηκαν στο πένθος.
Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή
Ο Ζότα είχε παντρευτεί μόλις πριν από 12 ημέρες, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του Ρούτε Καρντόσο και τα τρία τους παιδιά, το ένα εκ των οποίων βρέφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επιλέξει να ταξιδέψει οδικώς από το Πόρτο στη Λίβερπουλ μέσω Ισπανίας, ώστε να προλάβει την έναρξη της προετοιμασίας της Λίβερπουλ, η οποία ξεκινά στις 8 Ιουλίου.
Η διαδρομή περιλάμβανε πέρασμα από το Σανταντέρ, όπου θα έπαιρνε φέρι για την Αγγλία. Εκεί ο αδελφός του, Αντρέ, θα τον άφηνε και θα επέστρεφε οδικώς. Ωστόσο, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους.
Οι πρώτες ενδείξεις και τα κενά της τραγωδίας
Η ισπανική Guardia Civil έκανε λόγο για σκασμένο ελαστικό κατά τη διάρκεια προσπέρασης, αλλά πολλά παραμένουν ασαφή:
-
Ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο; Ο Ζότα ή ο Αντρέ;
-
Ποια ήταν η ταχύτητα του οχήματος τη στιγμή του δυστυχήματος;
-
Τι προκάλεσε τη φωτιά τόσο γρήγορα;
-
Γιατί το λάστιχο έσκασε και αν είχε προηγούμενο πρόβλημα;
-
Ποιο άλλο όχημα εμπλεκόταν στην προσπέραση, αν υπήρχε τέτοιο;
Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να συνθέσουν την πλήρη εικόνα με βάση τις κάμερες κυκλοφορίας, καταθέσεις οδηγών και φυσικά την αυτοψία.
Γιατί δεν πέταξε με αεροπλάνο;
Ένα ερώτημα που δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση είναι γιατί ο Ζότα δεν ταξίδεψε με πτήση. Σύμφωνα με τον Πορτογάλο δημοσιογράφο Βίκτορ Πίντο, ο ποδοσφαιριστής απέφευγε τα αεροπορικά ταξίδια λόγω ήπιας πνευμονικής δυσφορίας και είχε συνηθίσει να ταξιδεύει οδικώς όταν είχε τη δυνατότητα.
Κάπως έτσι, όπως και στην περίπτωση του Ντράζεν Πέτροβιτς, ο φόβος (ή η ανάγκη) για το αεροπλάνο τον οδήγησε σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.
Η επόμενη μέρα
Η νεκροψία ολοκληρώθηκε με δειγματοληψία DNA και προσπάθειες ανάκτησης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι σοροί αναμένεται να μεταφερθούν στην Πορτογαλία, όπου το Σάββατο θα γίνει η κηδεία τους στην ενορία Σάο Κόσμε, στο Γκοντόμαρ — την πατρίδα των δύο αδελφών.
Ο Ζότα αφήνει πίσω του όχι μόνο μια σπουδαία καριέρα και μια οικογένεια, αλλά και μια σειρά ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις. Ήταν ένα τροχαίο ατύχημα με μια τραγική κατάληξη — ή μήπως κάτι περισσότερο που δεν έχει ακόμη ειπωθεί;