Κοντά σε συμφωνία – κλειδί φαίνεται να βρίσκεται ο ΟΣΕ με τους γερμανικούς σιδηρόδρομους, με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωσή του σε όλα τα επίπεδα τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που είναι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, όπως τον είχε θέσει πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΣΕ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με τη γερμανική Deutsche Bahn για την ανάληψη του ρόλου Technical Manager (τεχνικού μάνατζερ) του ΟΣΕ, στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος ανασυγκρότησης και αναβάθμισης του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος, χωρίς να αλλάζει κάτι στο καθεστώς και τις δραστηριότητες της Hellenic Train, καθώς οι Γερμανοί θα έχουν ρόλο σε θέματα ανασυγκρότησης και εκπαίδευσης.
Τις επαφές έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την SNCF (Γαλλία), την SBB (Ελβετία), την DB (Γερμανία), ενώ ενδιαφέρον εξέφρασαν άτυπα και η Ferrovie dello Stato (Ιταλία), αλλά και η Adif (Ισπανία). Αυτή τη στιγμή η πληρέστερη πρόταση σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, που φαίνεται πως πλέον προκρίνεται, είναι η γερμανική.
Το νέο πλαίσιο
Ως βασικοί άξονες στο νέο πλαίσιο αναδιοργάνωσης περιλαμβάνονται:
1. Η στρατηγική ανάπτυξης και ολοκλήρωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο σήμερα είναι 2.000 χλμ. και ο στόχος είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω, συνδέοντας λιμάνια, συνοριακές γραμμές της χώρας και βιομηχανικές περιοχές.
2. Οι Γερμανοί θα μεταφέρουν τεχνογνωσία για την εγκαθίδρυση ολοκληρωμένων διαδικασιών ασφαλείας και διαχείρισης κινδύνων.
3. Τα στελέχη των Γερμανών θα αναλάβουν και να εκπαιδεύσουν τα στελέχη πρώτης γραμμής του ΟΣΕ στο πώς θα λειτουργούν τόσο καθημερινά όσο και σε έκτακτες συνθήκες, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια ακόμη και όταν έχουμε διαχείριση κρίσης.
4. Θα αναλάβουν να εφαρμόσουν ένα καινοτόμο μοντέλο προληπτικής συντήρησης με αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης και έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης.
5. Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση συνολικά 30 έμπειρων στελεχών της Deutsche Bahn σε κρίσιμες θέσεις – «κλειδιά», που θα συνεργαστούν με την ελληνική ομάδα σε ένα μοντέλο «συνυπογραφής» (twinning), διασφαλίζοντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και διοίκησης και λειτουργώντας ως «σκιώδη» στελέχη.