Στο Αυτόφωρο οδηγείται σήμερα ο πανελίστας και ιδιοκτήτης ενημερωτικής ιστοσελίδας, που συνελήφθη με την κατηγορία του εκβιασμού κατά της βουλευτού της ΝΔ Ζέττας Μακρή. Το περιστατικό που αποκαλύφθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σφοδρό προβληματισμό για τα όρια της δημοσιογραφικής ηθικής.
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη σε καφετέρια στον Βόλο, έχοντας στην κατοχή του 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε λάβει από τη βουλευτή ως μέρος της πράξης εκβιασμού. Όπως κατέθεσε η ίδια, του τα έδωσε αφού της ζητούσε χρήματα για να σταματήσει να δημοσιεύει επιθετικά και προσβλητικά κείμενα εναντίον της.
Ο ίδιος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το ποσό αποτελούσε «συμφωνία για προεκλογική προβολή» που είχε γίνει δύο χρόνια πριν τις εκλογές.
Η απάντηση της Ζέττας Μακρή και το δικαστικό σκέλος
Η βουλευτής Μαγνησίας αναμένεται να παραστεί στη σημερινή διαδικασία και να επιμείνει, όπως λένε πληροφορίες, ότι ήταν στόχος οργανωμένου εκβιασμού. Στην καταγγελία της φέρεται να περιγράφει επαναλαμβανόμενες πιέσεις από τον κατηγορούμενο, με απειλές για συνέχιση στοχοποιημένων δημοσιευμάτων.
Ο συλληφθείς, που αφέθηκε ελεύθερος χθες με εντολή της Εισαγγελέως μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, θα λογοδοτήσει στο Αυτόφωρο για τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται.
Ξεκάθαρη θέση από την Ένωση Συντακτών: «Δεν είναι μέλος μας»
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε) εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το περιστατικό, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση της:
«Ο συγκεκριμένος δεν είναι μέλος μας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον επαγγελματικό δημοσιογραφικό χώρο, όπως αυτός εκπροσωπείται από την ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ένωση έκανε λόγο για βάναυση προσβολή του δημοσιογραφικού ήθους και επεσήμανε πως παρόμοιες ενέργειες δυσφημούν αδίκως το σύνολο των επαγγελματιών δημοσιογράφων, οι οποίοι υπηρετούν καθημερινά την ενημέρωση με εντιμότητα.
Ηθικά όρια και ζητήματα αξιοπιστίας στα media
Το περιστατικό φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την παραπληροφόρηση, τα ψευδεπίγραφα ΜΜΕ και τη δράση αυτοαποκαλούμενων “δημοσιογράφων”, οι οποίοι δρουν χωρίς δεοντολογία και καμία θεσμική αναγνώριση.
Η Ένωση Συντακτών τόνισε ότι η δημοσιογραφία δεν είναι εργαλείο πίεσης ή προσωπικού συμφέροντος, αλλά πυλώνας δημοκρατίας, και προειδοποίησε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν πρέπει να «λερώνουν» το σύνολο του κλάδου.