“Η Ελλάδα αναλαμβάνει και υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, αξιοποιώντας και τον ρόλο της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας” ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνάντησή του με Πρέσβεις/Επιτετραμμένους, Αραβικών χωρών ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και του ΕΛΚ.
Αναλυτικά η ενημερωτική ανάρτησή του για την συνάντηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
“Με τις αραβικές χώρες έχουμε παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς! Οι πρέσβεις τους λοιπόν με
κάλεσαν σε συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς και οι θετικές προοπτικές που υπάρχουν για το μέλλον.
Τόνισα ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει και υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, αξιοποιώντας και τον ρόλο της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ολοι οι λαοί της περιοχής αξίζουν ένα ειρηνικό μέλλον, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές του πλανήτη που παλαιότερα ήταν εστίες συγκρούσεων”, αναφέρει αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης, και προσθέτει:
“Παράλληλα, υπογράμμισα ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες ευκαιρίες για αραβικές επενδύσεις στη χώρα μας, είτε στους τομείς που υπάρχει ήδη εκτεταμένη συνεργασία, είτε σε άλλους ανερχόμενους κλάδους, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, τόνισα ότι στόχος μας είναι η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών και της δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτά τα κράτη. Ενώ σημείωσα ακόμα ότι η Ελλάδα ενισχύει σταθερά τον ρόλο της ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου.
Σημείωσα, επίσης, ότι λόγω του προβλήματος που προξενούν οι διακινητές με την παράνομη μεταφορά μεταναστών στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι και τη χαοτική κατάσταση στη Λιβύη, η Ελλάδα υιοθέτησε μια αποφασιστική στάση με την τοποθέτηση και του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Διότι δεν μπορεί η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι!
Εργαζόμαστε, όμως, συνεχώς υπέρ της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Διότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή θα είναι παράλληλα προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας!”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρέσβεις ή επιτετραμμένοι του Ιράκ, της Αιγύπτου, του Κουβέιτ, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αλγερίας, του Σουδάν, του Λίβανου και της Σαουδικής Αραβίας.