Η αιφνίδια αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη οδήγησε την Αθήνα σε μια σκληρή μεταναστευτική στροφή. Το νέο δόγμα που ξεδιπλώνεται, όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Θάνο Πλεύρη στη Βουλή, συνοψίζεται στη φράση: «Φυλακή ή έξοδος από τη χώρα».
Η κυβέρνηση δρομολογεί σειρά δραστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή της παράνομης εισόδου και παραμονής. Το πρώτο βήμα είναι η τρίμηνη αναστολή χορήγησης ασύλου για όσους εισέρχονται με πλωτά μέσα στην Κρήτη. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.
Νομοθετική αντεπίθεση: Ποινές φυλάκισης και κατάργηση προνομίων
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Προβλέπει:
-
Ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής με φυλάκιση έως 5 έτη.
-
Μοναδική εναλλακτική η επιστροφή στη χώρα προέλευσης.
-
Κατάργηση επιδομάτων και περιορισμός στη σίτιση.
-
Ίδρυση δύο νέων κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών στην Κρήτη.
Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου κέντρου στο παλιό στρατόπεδο Καστελίου υπολογίζεται εντός 20 ημερών, ενώ δεύτερη δομή δρομολογείται στο Ρέθυμνο, σε έκταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Επιστροφή στο μοντέλο 2020 – Αντιστάσεις και συνταγματικές ενστάσεις
Η κυβέρνηση επαναφέρει το «μοντέλο Έβρου» του 2020. Το μέτρο για πάγωμα ασύλου προκαλεί αντιδράσεις, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για παραβίαση του Συντάγματος.
Ο κ. Πλεύρης υπερασπίστηκε τη νομική του επάρκεια, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε προηγούμενη νομολογία και ευρωπαϊκή έγκριση. Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει απειλή και τα μέτρα κινούνται σε πλήρη συνεννόηση με την Ε.Ε.».
Πολιτικός υπολογισμός: Επένδυση στην ατζέντα της ασφάλειας
Η σύγκρουση με την αντιπολίτευση δεν ενοχλεί την κυβέρνηση – το αντίθετο. Βλέπει ευκαιρία να τονίσει τις ιδεολογικές διαφορές και να επενδύσει στην ατζέντα της ασφάλειας, που θεωρεί πλεονέκτημά της απέναντι στην κοινωνική ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές.
Ενίσχυση από την Ευρώπη – Κοινό μέτωπο με Ιταλία και Μάλτα
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η Ε.Ε. εμφανίζεται πιο συντονισμένη από ποτέ στο θέμα, με Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα να συγκροτούν κοινό μέτωπο. Υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρουνέρ και σαφής πολιτική στήριξη από την Πρόεδρο της Κομισιόν.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης της Ρώμης για την Ουκρανία, οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν την ανάγκη επαναπροσέγγισης της Ανατολικής Λιβύης, ενώ αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση της πρωτοβουλίας “Ομάδα Ευρώπη”, με νέα αποστολή στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.
Η πολιτική «μηδενικής ανοχής» επανέρχεται με ένταση, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Με την Κρήτη στο επίκεντρο και την Ευρώπη στο πλευρό της, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει σε αποφασιστικότητα και εσωτερική συσπείρωση. Αν θα δικαιωθεί, θα το δείξει ο χρόνος – και οι αντιδράσεις.