Με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει και την αντιπολίτευση να πιέζει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται εντός των επόμενων 48 ωρών να αποφασίσει τον κοινοβουλευτικό «οδικό χάρτη» για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει “κλειδώσει” τίποτα, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να σταθμίζει νομικά, πολιτικά και επικοινωνιακά δεδομένα.
Τρία σενάρια στο τραπέζι – Κανένα ακόμα στο συρτάρι
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις βασικές προτάσεις:
1. Απόρριψη της πρότασης ΠΑΣΟΚ και λήξη με συζήτηση στην Ολομέλεια
Πρόκειται για τη λιγότερο «επώδυνη» λύση για την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά συνοδεύεται από το ρίσκο των κατηγοριών περί συγκάλυψης, τις οποίες η αντιπολίτευση ήδη προετοιμάζεται να εξαπολύσει.
2. Σύσταση Εξεταστικής για τις χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Μια πρόταση που φέρει τον χαρακτήρα ιστορικής διερεύνησης και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μετατοπίσει τη συζήτηση από τις επιμέρους ευθύνες προσώπων στη συστημική εικόνα. Στηρίζεται από στελέχη που υπογραμμίζουν τις τομές της κυβέρνησης, όπως η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΔΑΕ.
3. Πρόταση της ΝΔ για προανακριτική με πλημμεληματικό χαρακτήρα
Είναι η πλέον ισορροπιστική λύση, που απαντά επικοινωνιακά στην αντιπολίτευση χωρίς να οδηγεί σε ουσιαστική ποινική έκθεση των πρώην υπουργών. Φέρεται να εξετάζεται σοβαρά ώστε να αποκλειστεί το σενάριο «Τριαντόπουλου», όπου η κυβέρνηση φάνηκε να πετά την μπάλα στο δικαστικό συμβούλιο.
Ο Βορίδης και ο Αυγενάκης σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου
Οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν πολιτική διευθέτηση, αλλά θεσμική διαχείριση της υπόθεσης, ζητώντας να αναδειχθεί η έλλειψη ενοχοποιητικών στοιχείων εις βάρος τους. Πηγή με γνώση της δικογραφίας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε καν τηλεφωνικές αναφορές στα ονόματά τους.
Ο Μητσοτάκης προετοιμάζεται για σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει το στίγμα του από το βήμα της Βουλής, αφήνοντας αιχμές για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη και τις «διαχρονικές αμαρτίες» στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων. Η σύγκρουση με τον Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται μετωπική, με επίκεντρο την πολιτική ευθύνη και την έννοια της θεσμικής κάθαρσης.
Το στοίχημα: Να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική συνοχή
Όποια απόφαση κι αν ληφθεί, θα είναι κοινή για τους δύο εμπλεκόμενους και θα ληφθεί με γνώμονα τη διατήρηση της γαλάζιας ενότητας, καθώς η απώλεια ψήφων σε μια ονομαστική διαδικασία είναι σενάριο που ήδη ανησυχεί το επιτελείο του Μαξίμου.
Πολιτική και νομική σύνεση ή ρήξη;
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: είτε θα προχωρήσει σε μια συντεταγμένη, θεσμική διαχείριση της υπόθεσης, είτε θα επιλέξει την πολιτική αντιπαράθεση, με όλα τα επικοινωνιακά και θεσμικά ρίσκα. Η απόφαση του πρωθυπουργού θα δείξει πολλά όχι μόνο για τον χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και για τη γενικότερη αντίληψή του γύρω από τη λογοδοσία και την πολιτική ευθύνη.