Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στην κατάθεση πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 έως σήμερα, βάζοντας στο «κάδρο» όλες τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το κρίσιμο αυτό αγροτικό εργαλείο.
Μετά από εβδομάδες εσωτερικής αξιολόγησης και διαβουλεύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε Προανακριτική, απορρίπτοντας τις εισηγήσεις για δίωξη πρώην υπουργών. Αντ’ αυτού, η ΝΔ επιλέγει να περάσει στην αντεπίθεση, επιδιώκοντας να διαχύσει το βάρος των ευθυνών σε όλες τις πολιτικές περιόδους και να εκθέσει την αδυναμία της αντιπολίτευσης να καταθέσει πειστική εναλλακτική πρόταση.
Ο στόχος: Να αποτραπεί η κατηγορία περί συγκάλυψης
Η επιλογή Εξεταστικής αντί Προανακριτικής είναι τακτική αλλά και στρατηγική:
-
Πολιτικά, επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαντήσει στις κατηγορίες περί «κουκουλώματος» με διαφάνεια και άνοιγμα όλων των φακέλων.
-
Επικοινωνιακά, μεταφέρει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το διάστημα από το 1998 έως το 2019 αφορά κυρίως δικές τους κυβερνήσεις.
-
Νομικά, αποφεύγει την επισφαλή εμπλοκή ονομάτων σε προανακριτική, χωρίς ισχυρά στοιχεία ποινικών ευθυνών.
«Η Εξεταστική δεν αποκλείει τη συνέχεια, αν προκύψουν ενδείξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.
Το βάρος των 2,7 δισ. ευρώ: Ποιος πλήρωσε τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Κεντρικό σημείο της Εξεταστικής θα είναι η εξέταση των ευρωπαϊκών προστίμων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από την Ελλάδα εξαιτίας κακοδιαχείρισης, λανθασμένων δηλώσεων και τεχνικών παρεμβάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει ως στόχο να:
-
Εντοπιστούν διοικητικές ευθύνες σε προηγούμενες ηγεσίες του οργανισμού.
-
Αποσαφηνιστεί ποιος πολιτικός σχεδίασε και ποιος επέκτεινε τη «τεχνική λύση» που διαχρονικά εφαρμόστηκε.
-
Αποκαλυφθεί ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου και η σχέση του με συγκεκριμένες διοικήσεις και υπουργούς.
Γιατί απορρίφθηκε η Προανακριτική για Βορίδη – Αυγενάκη
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προκύπτουν ποινικές ενδείξεις για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, βάσει του υλικού που διαβίβασε η ευρωπαϊκή εισαγγελία.
-
Καμία άμεση εμπλοκή, ούτε συνομιλία των πρώην υπουργών στη δικογραφία.
-
Δεν έχουν ασκηθεί ούτε διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα.
-
Εισηγήσεις για δίωξη βάσει πλημμελήματος απορρίφθηκαν ως αδύναμες νομικά και πολιτικά επισφαλείς.
Η απόφαση κινήθηκε με στόχο τη θεσμική σοβαρότητα και όχι την πολιτική εκδίκηση, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.